Header

Jag har tänkt så mycket på ätstörningar på senaste tiden, och hur ätstörningsvården är formad efter smala patienter. Trots att det är fler tjocka än smala som lider utav olika ätstörningar.

För det första vet vi ju att vården generellt har en hel del brister när det kommer till vård för tjocka, tjocka människor kan gå med sjukdomar i flera år utan att bli undersökt på riktigt på grund av att läkaren tror att ALLT beror på hens övervikt - även lunginflammation liksom. Men när vi kommer till ätstörningar är det ännu mer problematiskt. Vårt samhälle bygger på normen att alla som lider utav ätstörningar är smala, när det egentligen finns fler tjocka än smala som lider utav ätstörningar. Vi har en slags sympati för många smala i ÄS, jag har också det omedvetet. Jag tycker synd om, och ser verkligen en ätstörning hos en smal person som en sjukdom - precis vad det är liksom. Väldigt få skulle se en ätstörning hos en smal som ett eget val eller att det inte är en sjukdom. Men tjocka som lider utav ätstörningar hånas ofta, ses som lata, "gå ner i vikt! Sluta bara ät, det är super lätt!". Tjocka som hetsäter i soffan skrattar man åt - utan att reflektera över att hetsätning i sig är en ÄTSTÖRNING också.

En ätstörning som ofta också inkluderar svält. Många som hetsäter svälter sig nämligen vartannat. Men det är något vi skrattar åt. Tjocka som trycker i sig donken hela dagarna i soffan, tjockisar som gråter när de käkar en hel tårta. Jag har aldrig sett filmer eller tv-serier som i samma utsträckning gör narr av smala som inte äter pga ätstörning. Jag tycker serien SKAM som lovprisas är ett utmärkt exempel på hur vi behandlar "frosseri" och svält på olika sätt. Noora och Vilde får utrymme att prata om sina ätstörningar, om svält. Det är sorglig musik och ingen skrattar. Fina systerskaps-scener där de stöttar varandra. Medans Chris (som PS absolut inte behöver ha en ätstörning) ska vara rolig i varje sekvens eftersom hon äter konstant. Nästan varje scen hon syns äter hon något, och tjejerna skrattar ibland åt henne. För hon är tjock. Hon är "den roliga". Det är ingen som har frågat henne eller som på något sätt vill utforska hur hon känner - att vara tjock i en smal värd. Hur mår hon? Hatar hon sig själv eller älskar hon sig själv? Har hon någon gång handskas med ätstörningar? Och så vidare. För även om karaktären Chris håller ett humoristiskt ansikte så är det ju sällan så man känner i verkligheten, och det kan nog inte vara så roligt att som tjock alltid behöva ta rollen "den roliga".

För att komma till min slutliga punkt och det viktigaste egentligen, med ett långt förord (sorry!): Det blir problematiskt för tjocka att söka ÄS-vård även om personalen är snäll. För även om du som tjock lyckas tas på allvar och kommer till en klinik. Så kommer dom ändå ha åsikten att fetma/övervikt är ohälsa, och att du ska gå ner i vikt. Du kanske tänker "ja?". Men tänk då också på att du som patient är lika ätstörd som alla de smala tjejerna. De uppmanas att gå emot sina hjärnspöken och gå UPP i vikt, de får stöttning att gå emot sina tankar, att tänka "jag har fel - jag är visst bra som jag är". Medans en tjock person som lider utav ätstörningar blir uppmuntrade till att såklart också tänka bra om sig själv - men SAMTIDIGT så bekräftas ju sina självhatstankar. Du ska gå ner i vikt. Du är ful otillräcklig och tjock. Medans de smala uppmanas att äta en sötsak om dagen och absolut ej motionera vilket är vad de vill, så är du den enda tjejen på kliniken som tvingas ta en promenad dagligen - för du ska gå ner i vikt. Förstår ni vilket hjärn-krig det måste bli? Att hata sig själv, för att man är tjock. Att svälta sig för att man vill bli smal, och sedan hetsäta pga ångest. Vilja få hjälp med detta, få höra lite stöttande ord men samtidigt få kvitto och bekräftelse på att - du måste gå ner i vikt. Jag förstår varför många tjocka inte klarar av att slutföra sin period och varför en blir triggad. Och detta är ett stort problem. Det är ett stort problem att tjocka inte tas på allvar när de säger att de svälter sig själva och det är ett ÄNNU större problem att ätstörningsvården i de flesta fall är formade utifrån smala människor, vilket gör att tjocka människor inte har en chans att kunna bli frisk från sina ätstörningar på samma sätt som smala kan.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments