Header

Underbara @Lindamariie på Instagram startade kontot @AllaStorlekarArVackra_ på Instagram. Syftet med kontot är, som titeln, att alla storlekar är vackra men främst att främja de kroppstyper som inte ingår i dagens rådande skönhetsnorm. Det vill säga, tjocka kroppar.

Reaktionen på detta från vissa smala var att hon hatar smala personer, att hon exkluderar smala personer, att hon bara bryr sig om tjocka personer och att enbart tjocka får synas.

Det här handlar alltså om ETT instagramkonto på hela portalen. Ett konto som väljer att lägga fokus på tjocka kroppar, istället för smala. ETT privat instagramkonto VS alla de hundratals tidningar som inte haft en enda covergirl som är tjock. Det här är inte ett unikt bemötande när icke-normativa grupper tar plats. Vi vet alla att det finns människor som till exempel blir upprörda - än idag - på Pridefestivalen. De menar att "heterosexuella har ingen parad så varför ska homosexuella ha en?". Vita blir upprörda på kampanjen "Black Lives Matters" och säger "vadå, spelar inte vitas liv någon roll?"

Men, ni kan inte prata om exkludering på grund av ETT tillfälle där ni inte står i rampljuset.
Det här handlar om ETT instagramkonto. EN kampanj. EN festival. I övriga samhället är normativa personer i fokus varje dag. Skillnaden är att när du ingår i normen, så tänker du inte på hur många fördelar du får eller hur pass mycket du syns. När du ser en reklam på TV för ett bredband, och ett heterosexuellt par kysser varandra i tre sekunder så hinner du inte ens tänka något, medan en reklamkampanj med en homosexuell kyss direkt får uppmärksamhet och åsikter. Smala modeller kallas enbart för modeller och bara susar förbi våra ögon medan vi direkt lägger märke till tjocka modeller, och till och med har ett eget namn för dem, plus size modeller. "Måste de synas hela tiden?" Vi anmärker när personer som sticker ut, tar plats. När en smal person går förbi dig på stan tänker du, "en person". När du en tjock person går förbi dig, tänker du "en tjock person". Det är så vi är programmerade på grund av normen och på grund av att vissa grupper aldrig får representation.

I andra tjejgrupper som är till för att peppa varandra på Facebook är detta till exempel tydligt när trådarna börjar med "Lägg upp er kropp i bikini!" eller "Visa era outfits". I dessa trådar är det uteslutande bara smala kroppar - utan att man öht behövt be om det. Tjocka personer tar automatiskt ett steg tillbaka då de inte ingår i normen. Därför startas ibland trådar uteslutande för tjocka personer att visa upp sina outfits till exempel. Dessa trådar spårar fullkomligt ur på grund av arga smala som känner sig exkluderade, då de inte får vara med. Problemet är att dessa personer SER inte att i exakt alla andra trådar, som är till för alla, tar enbart normen plats. Den vita, smala och heterosexuella normen. Det är DÄRFÖR det behövs andrum och separatistiska portaler för grupper som annars hamnar i skymundan. För att vi ska våga ta plats. För att vi ska FÅ ta plats utan kränkningar eller att bli överkörda.

När du ingår i normen så känns det inte alltid. Du kan må dåligt. Du kan hata din kropp. Du kan leva ett riktigt dåligt liv. Du känner inte av dina fördelar varje dag. Jag reflekterar inte varje dag över de fördelar jag har som vit, till exempel. Skillnaden är att de som INTE ingår i normen - känner det varje dag. Varje sekund. Och blir påminda om det. Hela tiden.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ni smala som kritiserar kroppsaktivism och kroppspositivism - förstår ni inte att ni sparkar er själva i rumpan? Att besegra fatshaming är bra för oss alla.

För tror ni att i ett samhälle där vi såg på smal och tjock som neutrala ord, som enbart beskriver ett utseende, så skulle smala personer bli ätstörda i samma utsträckning?

Ett samhälle utan rädslan för att bli tjock, ett samhälle som inte hatar tjocka kroppar, ett samhälle som inte skrattar åt tjocka kropar, ett samhälle som inte värderar viktnedgång som positivt och viktuppgång som negativt är någonting positivt för oss alla.

Varannan flicka tror att hon är tjock. Varannan flicka är rädd för att vara tjock. Varannan flicka tänker på mat på ett problematiskt sätt. Trots att det enbart är 1 av 10 barn som faktiskt ÄR tjocka. Ett samhälle utan fatshaming skulle rädda oss alla. Ätstörningar skulle minskas radikalt och tjejers kroppskomplex likaså.

Så vad är det ni smala, som kritiserar kroppsaktivism, är så rädda för? Att tjocka kroppar ska få existera utan att få hat? Att du ska behöva se våra kroppar mot din vilja? Well, get used to it.

Likes

Comments

Låt oss prata om hälsa. Ett brett ämne, som definieras på olika sätt. Men på grund av fitspo-världen och smalhetsnormen, så har ordet hälsa buntats ihop till att betyda = smal.

Enligt WHO (World Health Organization) så bör vi definiera hälsa såhär: "Health is a state of complete physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of illness or infirmity".

Vad betyder det här? Det betyder att för att en person ska tolkas hälsosam, krävs det att personens fysiska, mentala och sociala hälsa är on top. Dessutom bör inga sjukdomar finnas i bilden. Det här är intressant eftersom att detta innebär att hur ditt liv ser ut med vänner, familj, arbetsliv och livsstil spelar lika stor roll som din vikt. Det innebär att en smal person med flera sjukdomar - oavsett om de är självförvållade eller inte, är rent krasst mer ohälsosam än en tjock person utan sjukdomar. Det innebär också att en tjock person med ett stadigt arbete, bra människor i sitt sociala liv, en bra familj, bra psykisk hälsa är betydligt mer hälsosam än en smal människa, utan vänner, med depression som är arbetslös.

Trots att hälsa egentligen bör definieras enligt så många faktorer så verkar det som att det enda som spelar roll för människor är smalhet. En smal kropp = hälsosam person. En smal person kan göra karriär på att vräka i sig onyttig mat som underhållning. Personen får kommentarer så som "Huur kan du äta så onyttigt och ändå vara smal?". Det vill säga, att personen gör ohälsosamma saker så länge kroppen fortfarande är smal och snygg. Svaret från den smala personen kan ofta bli "hög förbränning, BRA ämnesomsättning" eller dylikt. Och det argumentet köper vi. Att vi till och med kallar för hög ämnesomsättning som BRA ämnesomsättning, säger ju en hel del. Ingen skulle kalla låg ämnesomsättning för bra ämnesomsättning. Ingen påpekar, "men finns det inte nackdelar med hög förbränning? är det verkligen bra att äta så onyttigt, fast man är smal?" För hög förbränning ses som "goals", medan låg förbränning ses som ohälsosamt. TROTS att både för hög och för låg förbränning har konsekvenser på hur vi mår i våra kroppar och mentalt.

Oavsett hur vi tjocka beter oss, kan vi inte vinna.
Äter vi nyttigt tror människor vi fejkar det, eller att det är synd om oss. Äter vi onyttigt får vi skylla oss själva för våra kroppar. "Everyone loves a girl who can eat a lot!!!" brukar vissa säga, men det gäller bara smala tjejer. Vi ÄLSKAR smala Hollywood kändisar som hatar dieter och säger "I LOVE FRIES. FRIES BEFORE GUYS!!!" och tycker de är SÅ härliga. Hade en tjock person haft en tröja där det stod "fries before guys" hade feedbacken INTE varit lika positiv.

Hur kommer det sig att ingen främling oroat sig för min psykiska ohälsa, trots att jag varit öppen ofta med att jag lider utav ångest i perioder och även haft ett ätstört beteende sen jag var typ 10-11? Hur kommer det sig att ingen främling frågar hur min tandhälsa mår? Hur kommer det sig att ingen går runt på krogen och uppmanar människor att ställa ned drinken, eftersom alkohol är ohälsosamt? Hur kommer det sig att ingen främling frågar om mina sköldkörtelvärden, som varit dåliga? Varför är ingen främling orolig över vilka skor jag väljer, som kan vara dåliga för mina fotleder? Varför berättar ingen för mig upprepade gånger hur ohälsosamt och farligt det är att dricka ur plastflaskor? Hur kommer det sig att den ENDA typen av hälsa som främlingar bryr sig om att kommentera, är tjockhet?

Jag är så makalöst trött på detta beteende. Seriöst. Vi vill inte höra dina "välmenande ord". Jag tror inte att du säger att jag är tjock, att jag borde banta och att min kropp är ohälsosam och äcklig av välmening. Om du på riktigt brydde dig om mig, skulle du bry dig betydligt mer om även min psykiska ohälsa, min tandhälsa, min sociala hälsa, eller andra problem i mitt liv som förstör mitt vardagliga liv och sänker livskvalitén. Men nej. Du skiter fullständigt i om jag är sjuk, om jag har ångest, om jag har problem med tänderna, om jag har medfött fel på mina fotleder, det enda du bryr dig om är min tjocka kropp. För den provocerar dig. Den passar inte in i normen. Men jag vill ge dig en uppmaning, nästa gång du, smala person, känner ett behov att kommentera en tjock persons kropp: tryck in en donut i käften istället. Det kommer att göra dig SÅ mycket gladare!

PS. Hade ni verkligen varit pålästa, och menat väl med era råd och kommentarer så hade ni också varit tillräckligt pålästa för att veta om att studier säger att råd till tjocka om banting INTE gör någon skillnad. Det ger till och med tvärtemot effekt.

Likes

Comments

Hur gör vi för att förhålla oss till idealen och förbättra samhället för den kommande generationen? Hur kan vi förvänta oss att barn ska få vara unga ifred när ungdom blivit det nya vuxenidealet? Det är inte lätt att undvika ideal, men dessa sex tips kanske kan hjälpa dig på traven att aktivt strunta i alla dyra krämer och i stället lägga fokus på något roligare, skriver Amanda Rubensson.

Jag tänker på hur viktigt det är för kvinnor att inte åldras utseendemässigt. Jag är 22 år och om ett tag börjar kampen om att bli för evigt ung. Då kommer hudvårdsspecialister börja uppmuntra till antirynkkrämer. Att åldras som kvinna är oacceptabelt. När stora agenturer använder omyndiga modeller med målet att vi ska vilja se ut som dem så är det förståeligt att ”kvinna” och ”flicka” uppfattas som samma sak.

LÄS MER: Debatt: Gynekologisk cellprovtagning ska inte vara en plånboksfråga

Vi spenderar tusenlappar på att se yngre ut. Vi tar bort vårt kroppshår och ett populärt samtalsämne mellan kvinnor är ”Hur rakar man sig utan att få irritation eller röda prickar?”. Mäns kroppshår tyder på mognad, så varför vill inte vi behålla vårt kroppshår? Varför vill vi ta bort allt som särskiljer oss från prepubertala flickor?
Går du in vissa skönhetskliniker kan du betala för en ”vagina tightening” eller ”blygdläpps föryngring”. För vem vill ha ett underliv som speglar en äldre erfaren kvinnas, när man kan få ett mycket tightare och orört sådant?

LÄS MER: Debatt: Porta kunder som utsätter butiksanställda för sexuella trakasserier

De kvinnor som slutat bry sig om sitt utseende kanske uppfattas som okvinnliga som låtit sin kropp förfalla, men någonting tror jag att de har gemensamt – att de ångrar alla timmar de lade ner under sina yngre dagar på att bry sig om hur de såg ut.

Så, hur gör vi för att förhålla oss till idealen och förbättra samhället för den kommande generationen? Hur ska unga flickor slippa ha komplex över hur deras könsorgan ser ut när allt fler kvinnor vill operera sina underliv? Hur kan vi förvänta oss att barn ska få vara unga ifred när ungdom blivit det nya vuxenidealet? Det är inte lätt att undvika ideal, men dessa tips kanske kan hjälpa dig på traven att aktivt strunta i alla dyra krämer och i stället lägga fokus på något roligare:

1. Sluta prata negativt om din kropp.Intalar du dig själv att du är okej med din kropp så kommer du också känna så till slut. Dessutom påverkar vi andra människors självbild när vi pratar negativt om oss själva.
2. Titta på din kropp och på dina komplex. Jag är säker på att ju mer vi exponeras för våra komplex, desto mer neutrala blir kroppsdelarna.
3. Du måste inte älska din kropp. Ibland kan hetsen kring att ”älska sin kropp” kännas omöjlig – men man måste inte älska sin kropp. Din kropp ska inte vara en prydnad utan ett verktyg. Satsa istället på att bli neutral till din kropp, varken positivt eller negativt!
4. Ät mat och njut. Livet är för kort för att göra mat till ett ångestmoment.
5. Byt ut ditt flöde. Jag tror sociala medier har stor påverkan på vår psykiska hälsa. Sluta följ och ta bort personer du mår dåligt av och följ istället människor som inspirerar dig på riktigt.
6. Sluta jämför dig med hur du såg ut för x antal år sedan. Kroppen förändras. Du förändras. Det är biologi! Det är inte meningen att vi ska se likadana ut hela livet.

Slutligen, var snäll mot dig själv i år. Skippa alla nyårslöften som ger dig ångest och sjunk ner i soffan med en påse chips istället. Ditt mående kommer att tacka dig!

Likes

Comments

Hundra år sedan jag skrev något, men jag kanske ska börja igen? Eller i alla fall ha ett ställe där jag kan samla mina texter. Har i alla fall inte skrivit på hela sommaren. För att göra en recap lång till kort så var en av höjdpunkterna Bråvalla, även om vädret kunde varit bättre. Och ja, vädret och killarna hade kunnat varit bättre. Med det menar jag, killar hade kunnat sluta ta sig friheten att ta på kvinnors kroppar utan lov. Om kvinnor kan ha alkohol i blodet utan att våldta och tafsa - på sin höjd kräkas, så borde även män kunna göra detsamma. Eller hur?

Likes

Comments

Att hat föder hat, det brukar man säga till de som hatar eller känner rädsla, obehag och ilska för sina förtryckare. Precis som att vissa tycker att mobbade elever inte har rätt att känna hat för sina mobbare - för då är du "inte något bättre själv".

Men varför sägs detta enbart till förtryckta grupper? Varför säger du inte till männen som våldtar, att hat föder hat? Varför säger du inte till vita som uttrycker rasism, att hat föder hat? Varför säger du hellre till ett våldtäktsoffer som känner hat att "hat föder hat", än att säga det till dina killkompisar som tafsar eller berättar rape-jokes?

Förtryck har funnits genom hela historien. Kvinnohat har funnits i hundratals år, långt innan kvinnor ens hade rätten att tycka till om patriarkatet. Kvinnohat, sexism och patriarkala strukturer har funnits långt innan kvinnor började känna ilska, aggression och sorg. Dessutom är påståendet, när det är riktat till kvinnor, faktamässigt fel. Kvinnohatet har inte vuxit bara för att kvinnor gjort motstånd - tvärtom. Världen BLIR bättre. Kvinnohatet var större förr - trots att kvinnor nuförtiden vågar säga ifrån betydligt oftare. Att kvinnor har sig själv att skylla för kvinnohat, för att de känner ilska och rädsla är bara härskartekniker.

Så ja. Hat föder hat. KVINNOHAT föder hat. RASISM föder hat. HOMOFOBI föder hat. KLASSHAT föder hat. FETTFOBI föder hat. Inte tvärtom. Rikta era klyschor åt rätt håll!

Likes

Comments

Lite sommar nyheter från mina favoritställen. Har själv beställt några olika plagg som jag kommer göra en haul på sen så att ni får se hur de ser ut på mig! Min favorit utan att ha tjuvtittat är verkligen kjol nummer 11, hur nice att ha en långkjol med en liten twist? Och kimono-klänningar är ju så himla trendigt nu, så nummer 1 är också en favorit. Om jag kunde ha band-lösa bhar utan att få ont i ryggen hade nummer 2 garanterat också varit en favvo hihi!

Inlägget innehåller ad-links.

Likes

Comments

Alltså, hur ballt?! Therese Lindgren har alltså fått göra sin egen kollektion ihop med NA-KD . Riktigt ballt men något som är ännu ballare är att hon är inte den enda, jag själv är ganska spänd på Hannalicious kollektion. Ni som beställt från NA-KD, vad tycker ni om dem? Hur är kvalitén, priset för produkterna och storlekarna? Här hittar du Therese Lindgrens kollektion .


Inlägget innehåller ad-links.

Likes

Comments