Så gick det med ryggmärgsprovet! - sne ryggrad,2h och ska man anmäla eller låta det va?

Godmorgon söndag !

Herre min gud.
Vart ska jag börja, för nu är vi tyvärr tillbaka på de tråkiga inläggen igen men jag vill ju dela de också. Samtidigt som jag vet att släkt och vänner undrat hur allt gått...

Men jag tror vi börjar såhär..
kontrollbehov+panikångestattacker+lumbalpuntion= ja ni förstår, KAOS!

Så vi tar fredagen först. Jag jobbade till 11.30, men var nog knappt närvarande för jag mådde så dåligt redan då. Jag hade tid för lumbalpunktion (ryggmärgsprov) kl 13.

nu till mitt problem.
Jag är inte ett dugg rädd för nålar eller för att saker ska göra ont för jag har kronisk smärta i magen och nu på senaste veckorna kronisk huvudvärk. Så smärta, speciellt smärta som jag vet jag kan stå ut med i kort stund är lugnt för mig. MEN att inte ha kontroll är det absolut värsta jag vet. Tänk er nu att jag med ett EXTREMT kontrollbehov ( behöver veta och se i detalj vad som händer hela tiden med ALLT) ska få en spruta inkörd i RYGGEN!! Där jag ej kan se eller något..

Jag gjorde ett försök till detta i början av Augusti (återkommer längre ner ang detta) men detta gick såklart inte att genomföra då jag fick PANIK över att jag inte såg nålen och inte visste vad han gjorde bakom mig. En rejäl panik ångest attack och jag låg bara och skakade..

När jag kom dit fick jag i mig två 5mg lugnande vilket jag inte tyckte hjälpte så jag fick lite till för att slippa attacken igen..
Vi började med lite koll av ögonen och hon började med att säga att detta var super allvarligt och en ny läkare stormande in då hon ville att en specialist skulle hjälpa mig. Så in kom typ världens snällaste och bästa läkare jag haft, Anders!

In i rummet där detta skulle göras och jag la mig på sne i sängen. Kuddar och annat piffades till så jag låg skönt sen började han plocka ner speglar och fler människor trillade in. Pappa höll en precis framför mig och Love ( sjukskötan sedan jag var inlagd på Magtarm var med) höll en annan spegel bakom ryggen på mig och de måttade in så jag kunde se vad läkare Anders gjorde. Alltså jag säger bara, tacka Gud för att jag fick honom!!!

Som ni ser så var de 5 st i rummet samt en till läkare som gick in och ut.

Det sjuka är att DETTA lugnade mig, jag fick både se och höra vad som pågick. Men sedan har vi ju mer problem, såklart!


vanligtvis tar denna undersökning 30-40 min. Jag var i rummet i nästan 1,5-2 h.

• man gör oftast 3 försök att få in nålen mellan ryggkotorna. Men vi upptäckte såklart här att jag har en lätt sne ryggrad och det gjorde det supersvåra att få in nålen mellan dom. Så vi höll nog på i 45 min med att få nålen på plats och ja tror han gjorde 4-5 försök typ. Men han var så duktig ändå!!!

• Man tömmer ut ca 5-10 ml cerebrospinalvätska normalt men om de är allvarligt vilket de såklart visade sig vara i mitt fall nu så tömde de ut 20ml tillslut.

• 10% av alla får en huvudvärk som kommer vid stående eller sittande läge men försvinner med liggande - Det fick ju såklart jag! Haha.
Så på kvällen, hela dagen igår och idag har jag gått mellan att stå några minuter o sen lägga mig ber i panik för de gör så fruktansvärt ont i huvudet. De som inte gjort detta kan verkligen inte förstå smärtan!!!

Det visade sig alltså att jag hade ett tryck i hjärnan som gjort att min syn försämrats då detta har tryckt mot mina synnerver. Skapat sämre syn och extrem huvudvärk.


Jag fick veta att de nu ska kolla alla prover (vanliga blodprover jag fick lämna samt proverna från cerebrospinalvätskan från ryggmärgen). Sedan ska jag få medicinering för detta. Så på fredag ska jag tillbaka igen och se vad de säger. Men redan när vi tappat ut vätska så gjordes ett prov på ögonen efter och det är redan skillnad. Jag själv tycker att jag ser bättre med samt är mer avslappnad i huvud och ögon.

MEN, fy fan vad ont det gör efteråt. Min rygg, nacke och framförallt huvudet. Jag har aldrig varit med om värre. Såhär ont gör de som bilden ovan.

Men nu till de gamla och konstiga och vad som gör mig så FRUKTANSVÄRT FÖRBANNAD PÅ US!

Jag skulle ju göra detta provet redan i början av augusti då de trodde att det fanns ett tryck i hjärnan. Men läkaren sa att jag absolut om jag inte ville , inte behövde göra detta för det fanns ingenting som tydde på att det var ett tryck i hjärnan då de gjort flera röntgen.

'Men jag ansåg att om det nu var bokat tid för detta så borde det göras ett försök iallafall. Men jag fick då min panik attack och läkaren ( inte samma som nu! ) valde att avbryta. Jag blev utskriven och de sa att det inte fanns NÅGONTING ATT OROA SIG FÖR I HJÄRNAN!!!!!

-------

Jag var sedan på ögon och de blev helt chockade när jag berättade att det ej gjorts ett prov för när hon då kollar i datorn står det att provet är gjort och godkänts utav läkaren att det inte var någon fara. HUR I HELVETE KAN MAN GÖRA SÅ!?
Och nu när jag kommer dit så visar de sig att jag haft detta trycket i hjärnan i 2 månader..
Jag kan säga såhär, läkaren från igår var jävligt förbannad på hur den andra kunde gjort såhär.

Men jag vill verkligen tacka alla som va i rummet med mig och framförallt världens bästa pappa! Utan dig hade jag ALDRIG klarat de. Du är min klippa. Du är bäst och jag är så glad att jag har dig i sånna här stunder, eller ja ALLA stunder.


Men, vad gör man? Ska jag anmäla? Känns inte som man ska låta en sån här grej glida mellan fingrarna när det är så pass allvarligt. Jag vet ju vad det kan leda till om detta inte gjordes. Vilket jag fick reda på när läkaren blev helt stirrig och började springa iväg och säga att det var super akut att göra de!!

Gillar

Kommentarer

Emmawilner
Emmawilner,
krya på dig
nouw.com/emmawilner
Amandapripp
Amandapripp,
Annika
,
Man kan alltid göra en avvikeleanmälan på klinikens hemsida, därefter får de starta en utredning själva av händelsen...
you look amazing today