Jag tar kål på hårmyterna.

Håret genomgår tre olika faser: Tillväxtfasen, övergångsfasen och den inaktiva fasen. När vi tappar hår är vi oftast i den inaktiva fasen, men när hårsäcken igen går in i tillväxtfasen ersätts ofta det tappade håret med nytt. Ibland kan hårsäcken dock stanna kvar i den inaktiva fasen och då kommer inget nytt hår att växa ut.
Det här problemet beror ofta på kommunikationsproblem mellan olika celler i hårsäcken. Det betyder ändå inte att hårsäcken är död, men det sker ingen ny utväxt. Så nu reder vi ut saker och får klartecken på allt oklart!

1. Håret växer fortare om man klipper det. - nej. Myten är falsk, då man inte kan ändra den biologiska och genetiska tjockleken på håret, eller hur snabbt det växer som ni kan läsa ovan.

2. Håret växer lika snabbt överallt. - detta är inte heller sant, även sett hänger på biologiska och genetiska faktorer. Det är alltså sant när din frisör vid klippning säger "oj vad det har växt mer på denna sidan dessa veckor"

3. Håret ska tvättas varje med samma intervall för att bibehålla dess naturliga växt och struktur. - inte heller detta stämmer då det inte finns ett recept på hur ofta håret ska tvättas, då det är olika från person till person. Vissa människors hår behöver tvättas varje dag, medan andra kan vänta. Myten är falsk, så du behöver bara tvätta ditt hår när du känner att det är nödvändigt.

4. Du tappar mer hår om du ofta / kontinuerligt bär mössa eller keps. - håret behöver andas, och en keps eller mössa kan göra det svårtare samt att vssa teorier menar att den här myten startade i den amerikanska militären. Soldaterna bar hjälm och många av dem märkte att de tappade hår, så de skyllde på den. De glömde dock en viktig detalj. De flesta soldaterna som kommer in och gör sin militärtjänst är unga män. De männen är precis i den åldern där man kan börja se tecken på hårförlust. Det är alltså varken kepsen eller mössans fel, utan även här genernas. Myten är falsk.

5. Drar du bort ett grått hår så får du dubbelt tillbaka. - om detta nu vore sant, varför har människor i allmänhet så lite gråa hår då? Man kan alltid färga grått hår tillbaka till ens normala hårfärg, men man kan inte få två nya hår genom att avlägsna ett. Myten är falsk, men du ska därför inte börja plocka hår från huvudet, för det är inte säker att du får tillbaka dem alls om du gör de..


Glöm inte att följa mig på instagram för att vara med i kommande tävling!!

- insta: amandapripp -

Gillar

Kommentarer

you look amazing today