Mitt 2020

Tankar och listor

Beskriv året med tre ord: förändring, ovishet och glädje

Årets bästa bild: En favorit från en sen augustikväll. Jag hade dagit på mig den vita klänningen och den varma stickade tröjan och cyklat ner till den lilla skogsdungen bara några kilometer bort. Dimman hade börjat lägga sig över ängarna och luften kändes frisk. Jag spenderade den kvällen ute bland träden som sakta vajade i vinden. Fotograferade tills att mörkret lagt sig och natten rullat in.

Årets bästa jobb bild: Den här bilden från Sonja och Antons förlovningsfotografering är en av mina absoluta favoriter. Hela den fotograferingen var helt magisk.

Vad är du mest stolt över?

Att jag vågade lämna Stockholm och flytta tillbaka till Jakobstad trots att jag inte med säkerhet visste om jag skulle kunna fortsätta att leva på foto här. Hur mycket jag utvecklats som fotograf och företagare de senaste månaderna är något jag är väldigt stolt över idag. Jag hittade min egen stil inom foto och redigering.

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut?

Jag lanserade mitt nya varumärke och min hemsida amandaparkkinen.com

Vilket datum kommer du minnas?

11 november - när jag och pappa tömde min lägenhet i Stockholm.

Bästa köpet?

Mitt Canon 35mm/1.4 objektiv som jag uppdaterade mig till i december efter att mitt älskade Sigma 35mm objektiv fortsatt att krångla under hösten. På en andra plats måste mina airPods ligga haha, fattar inte hur jag kunnat leva med hörlurar med tråd tidigare.

Vart reste du?

Resa är kanske inte det som förknippas med det här året utan för min del blev det Stockholm och Jakobstad.

Det här hände 2020:

- Jag började året med att arbeta för företag och influencers i Stockholm för att avsluta året i barndomsstaden som par-, gravid- och bröllopsfotograf.

-De tre första månaderna fotograferade jag lanseringar för BOOM Watches, ett nystartat smyckesmärke och fick även möjlighet att fotografera två lanserings kampanjer tillsammans med Therese Lindgren och Indy beauty i Stockholm.

- I mars/april kom som ni alla vet corona och allt stannade av mars, april och maj var månader som jag helst vill glömma, jag mådde inte alls bra och var otroligt ensam i Stockholm.

- I slutet av maj reste jag till Jakobstad egentligen för att spendera sommaren här som vanligt, umgås med familj och vänner, fota bröllop och njuta av sommaren.

- Under sommaren hittade jag tillbaka till att fotografera självporträtt och skapa bilder i naturen, något jag önskar att jag fortsatt ta mig tid till att göra under hösten och som jag hoppas jag börjar igen med nu 2021.

- I september hittade jag äntligen min egen redigeringsstil för mina bilder efter att ha känt mig helt vilse under flera månader. Varma högdagar, beige toner och matta färger kändes verkligen som jag under hösten. Detta syndes tydligt på instagram @amandaparkkinenphotography .

- Under hösten tog jag ett av mina största beslut på länge jag valde att stanna i Jakobstad och säga upp lägenheten i Stockholm. Jag vågade satsa på min kärlek till att fånga känslor i naturen tillsammans med fina kunder.

- I slutet av året utvecklades jag väldigt mycket när det kom till att fotografera par och jag insåg att detta verkligen är något jag älskar. Jag hade fina bröllopsmöten inför säsongen 2021, försatte att fotografera och startade upp ett nytt företag inom foto här i Finland eftersom mitt svenska nu mera lagts på is.

- Jag umgicks med vänner och familj i den mån det gick i och med corona och förstod hur mycket jag verkligen saknat dem under tiden jag varit i Stockholm.

- Nu i december hittade jag min egen lägenhet i Jakobstad och för några dagar sedan flyttade jag in i en lantlig liten lägenhet med stora fönster i skata.

Är det något du saknar 2020 och vad önskar du att du gjort mer?

Jag önskar att jag tagit mera tid för att vara kreativ bara för min egen skull, skapa konst i naturen, måla, teckna, göra bullet journalling och blogga. Sådant som jag vet att jag gillar men allt för sällan lägger tid på. Jag önskar också att jag varit mindre hård mot mina egna bilder och publicerat mera från mina fotojobb istället för att tveka och fråga mig själv tusen gånger om bilderna var tillräckligt bra. Att försöka vara mindre självkritisk är något jag får jobba på 2021.

Vad önskar du dig av 2021?

Jag önskar att 2021 är ett år då världen börjar återgå till det normala att vi får möjlighet att träffa människor och umgås utan restriktioner. Jag önskar att jag får fortsätta utvecklas såväl om fotograf och person.

Vad ser du framemot 2021?

Bröllopen som jag skapa få föreviga, att få inreda min lägenhet, börja blogga igen (vad vill ni läsa i så fall?), lära känna nya människor och göra året så bra som möjligt.

Gillar

Senaste kommentarerna