Fototips fredag - fotografera i motljus

Foto tips

Fredag igen och vi kör igång med ett till fototips inlägg. Stort tack för responsen på förra veckans fototips inlägg och bildkomposition (HÄR) så roligt att höra att det var uppskattat!

Denna vecka blir temat motljus. Ni som läst min blogg ett tag vet att jag älskar att fotografera i motljus, så idag ska jag dela med mig av några tips gällande det.

Underlätta fokuseringen

När man fotograferar i motljus kan det ibland vara svårt för kameran att fokusera på motivet, autofokusen kanske låser sig eller bara protesterar. För att underlätta fokuseringen kan du skymma solen med handen dvs hålla handen mellan objektivet och solen, tänk dig att du utnyttjar den som en "keps" för objektivet så att den skymmer solstrålarna som annars går rakt in genom objektivet. När du minskar den mängde ljus som lyser direkt in i kameran medan du fokuserar är det lättare för kameran att sätta skärpan rätt. När du fokuserat klart är det bara att ta ner handen och få till riktigt fina motljus bilder.

Var ute i rätt tid

Det finaste motljuset infinner sig några timmar efter soluppgången och några timmar innan solen går ner (Golden hour). Var på plats i god tid så att du är redo att börja fotografera när ljuset är som mest magiskt. Det går även att få ett fint motljus i bilderna när solen står lite högre och ljuset är aningens hårdare, i det här fallet kan det vara bra att utnyttja träd och annan växtlighet och låta solstrålarna komma fram bakom träden för att skapa ett mjukare ljus. Det mjuka ljuset förekommer naturligt när solen står lågt på himlen och för tillfälle är ljuset som finast i Stockholm mellan klockan 8 och 10 på morgonen och någon timme innan solen går ner. Nu på hösten och vintern står å andra sidan lågt på himlen nästan hela dagen till skillnad från på sommaren och det kan gå att få till motljus under en större del av den ljusa tiden på dygnet.

Reflexskärm

Ett tillbehör som kan vara bra när man fotograferar i motljus är en reflexskärm. En reflexskärm använder man när man vill jämna ut ljuset och reflektera det på en modell. När man fotograferar i motljus placerar man reflexskärmen framför modellen och på så sätt reflektera ljus som kommer bakifrån i modellens ansikte som blir ljusare. På så sätt går det att hålla bakgrunden mörkare samtidigt som modellen är tillräckligt ljus. Det reflekterade ljuset från reflexskärmen ger även modellen ett vackert blänk i ögonen.

Fotografera i RAW format och manuellt läge

Att fotografera med manuella inställningar är något som alltid lönar sig och speciellt när man fotar i motljus. När du själv får välja inställningarna i kameran riskerar du inte att kameran mäter ljuset på bakgrunden och gör modellen på bilden för mörk. Att fotografera i RAW format är även något som lönar sig speciellt när man fotar i motljus. RAW format innebär tillskillnad JPG formatet att kameran inte bearbetar bilden (lägger till kontraster och behandlar färgerna). När du fotograferar i RAW får du mera information i bilden och kan lättare redigera den efteråt. I RAW bilden kan du lättare ljusa upp något som blivit för mörkt eller mörka ner något för ljust utan att bilden spricker vilket som är bra när man fotar i motljus eftersom kameran inte kan ta upp samma spektrum av ljus och mörker som våra ögon kan. Om ni vill att jag skriver ett fototips inlägg där genför JPG med RAW mera konkret kommentera gärna det.

Hoppas tipsen var till hjälp och att ni blev motiverade att ta er ut med kameran och fota i motljus ☀

Gillar