Fototips fredag - bildkomposition

Foto tips

Nu är det fredag igen och det innebär nya fototips på min blogg, den här veckan är det bildkomposition som tema. Så idag tar jag upp 5 stycken tips gällande komposition.

Tredjedelsregeln

Tredjedelsregeln är något som säkert de flesta av er hört talas om. Regeln innebär att man delar in en bild i nio delar med hjälp av två lodräta och två vågräta linjer. När man fotar enligt tredjedelsregeln försöker man att placera objekt där linjerna skär varandra som också är de punkter i bilden som ögat dras till. Tredjedelsregeln kan också utnyttjas så att linjer i bilden placeras så att de följer linjerna som regeln sätter upp, på det här sättet skapas en harmonisk bild.

Luftrum

Som en fortsättning på föregående tips är att ge motivet luftrum i bilden. Vad menar jag då med luftrum? När du fotar porträtt kan du lämna utrymme ovanför modellens huvud istället för att beskära bilden precis ovanför huvudet. Luftrummet får bilden att se naturlig ut och personen ser inte så instängd ut. Samma sak gäller om en person tittar mot ett visst håll, då kan det vara motiverat att lämna utrymme i bilden mot det hållet personen tittar.

Undvik störande linjer

När du fotograferar är det bra att tänka på olika linjer i bilden. Försök att undvika exempelvis ställa en modell så att någon störande linje skär genom huvudet. Nedanför ser du två bilder, den första skär växten rakt genom huvudet på modellen Moei medan jag på den andra bilden flyttat mig så att växten inte längre stör bilden. Linjer och detaljer är något som är värt att tänka på när du fotograferar så att du inte kommer hem med bilder med underbart ljus men något som stör i bilden som du skulle kunnat undvika genom en annan komposition.

Utnyttja förgrunden

Använd dig av förgrunden när du fotograferar, med det menar jag att du ska utnyttja det som finns framför motivet i bilden för att rama in bilden. Vid landskap kan det vara blommor i förgrunden som leder in till en stor äng med berg i bakgrunden. Vid porträtt kan det vara blad ett kvistar som ramar in modellen. Jag själv älskar att använda mig av små blommor eller blad och placera dem invid objektivet när jag fotar porträtt i naturen. Ni kanske har märkt att många av mina porträtt har lite färg nere i något hörn som går ihop med färgerna i bakgrunden, i detta fall är det precis frågan om att ta något löv från bakgrunden och placera det invid objektivet. Jag tycker detta skapar en helhet och en fin känsla i bilden, något som jag tycker att ni ska testa.

Våga bryta mot reglerna och testa nytt

Regler för bildkomposition som t.ex gyllene snittet eller tredjedelsregeln finns av en anledning, kompositionen som dessa regler ger i en bild är ofta väldigt harmoniska för ögat och tilltalar betraktaren. Trots detta ska du undvika att låsa dig vid dessa regler, om du känner att en bild blir bättre med en annan komposition go for it . Det finns få regler utan undantag. Våga testa nya vinklar och kompositioner, det är på det sättet du utvecklas.

Hoppas ni gillade tipsen. Kommentera gärna vad ni vill se för tips nästa fredag, kram! 💜

Gillar

Kommentarer

emeliekumlin
emeliekumlin,
Så fina bilder! Kram.
nouw.com/emeliekumlin
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
jossanasplund
jossanasplund,
Otroligt fin blogg! Älskar dina foto tips då det finns mycket jag vill fortsätta lära mig <33 nouw.com/jossanasplund
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
Åh tack snälla du vad glad jag blir 😄❤️ nouw.com/amandaparkkinen
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Instagram @amandap_photo

Instagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photo