5 misstag fotografer gör - hur du undviker dem

Foto tips

I veckans fototips tar jag upp vanliga misstag som fotografer ofta gör och hur du kan göra för att dina bilder ska bli ännu bättre.

Fastnar i tekniska detaljer

Kamera inställningar och ljus är något som är bra att hålla koll på när man fotograferar men ett problem som lätt kan uppstå ifall vi fäster allt för stor vikt vid dessa när vi fotograferar är att modellen kommer i andra hand, kanske det är just det där korta skärpedjupet du vill åt eller motljuset som kommer fram alldeles bakom personen du fotograferar. Tekniskt utförande är viktigt när man fotar men det kommer det aldrig bli viktigare än vad som faktiskt finns framför kameran och känslan som bilden förmedlar. Ibland kan en bild som inte är helt knivskarp men som har en stark känsla vara en av dina favoriter. Genom att fokusera på modellen du fotograferar och kommunicera med honom eller henne kan du få fram din idéer (de flesta modeller är trots allt inte tankeläsare) och få modellen att känna sig bekom framför kameran.

Poserar istället för instruerar

Ett annat vanligt misstag som kan uppstå när man fotograferar en modell är att man ger alldeles för tydliga instruktioner, genom att säga exakt hur någon ska stå kan man förlora stämningen man vill få fram. Istället för de tydliga instruktionerna kan det därför vara bra att ge din modell en känsla att agera efter och låta honom eller henne röra sig fritt framför kameran.

Utfrätta himlar

När man fotograferar mitt under dagen eller när det finns stora skillnader mellan det ljusaste och det mörkaste du vill ha med i din bild kan det vara svårt att få allt rätt exponerat (tillräckligt ljust respektive mörkt) i bilden eftersom kameran inte har samma dynamiska omfång som våra ögon.

Ett vanligt fel som speciellt den som är mindre van med kameran gör är att man exponerar bilden så att det ljusaste i bilden blir alldeles vitt, man blåser ut högdagarna för att få det andra i bilden tillräckligt ljust. Konkret kan detta innebära att man gör himlen helt vit för att modellen ska bli tillräckligt ljus. Detta resulterar i att himlen saknar information och även om du försöker göra den mörkare i redigeringen kommer du aldrig få fram molnen som kanske fanns där. Ifall du vill behålla molnen på himlen men samtidigt få allt annat tillräckligt ljust lönar det sig att göra bilden lite mörkare när du fotograferar för att ha kvar himlen och sedan i efterhand ljusa upp skuggorna i bilden.

Glömmer linjer

Något som kan vara bra att fästa uppmärksamhet vid när man fotograferar är hur linjer i bilden påverkar resultatet, en stig som leder in i en landskapsbild kan skapa djup medan en linje som går rakt genom modellens huvud är något som kan vara väldigt störande. Att placera objekt så att de går genom huvudet på den som man fotograferar är ett misstag som en del nybörjarfotografer gör, något som är väldigt tråkigt att upptäcka i efterhand.

Kapar handleder, vrister elle knän

Precis som linjer i bakgrunden är modellers vrister, knän och handleder något som kan vara bra att fästa lite extra uppmärksamhet vid när man fotograferar. Att kapa en bild i någon led t.ex beskära bilden så att handleden blir alldeles i kanten kan få bilden att kännas konstig. Försök att antingen ta med hela armen eller kapa bilden i mitten av underarmen.

Inte vågar testa nytt

Även om jag i det här inlägget räknat upp en del saker som man ofta bör undvika när man fotograferar är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några "rätt och fel". Det största misstaget man kan göra inom fotografi är trots allt att låsa sig vid specifika regler och inte våga testa nya saker. Dina bilder kommer inte bli annorlunda och inte du vågar göra annorlunda, det är genom att testa nytt som du utvecklas.

Läs även flera fototips HÄR

Gillar

Kommentarer

fridaroys
fridaroys,
vilka bra tips 😃
nouw.com/fridaroys
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
evelinarou
evelinarou,
Jättebra tips! 😃
nouw.com/evelinarou
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
Tack så mycket! ❤️
nouw.com/amandaparkkinen
sarahthors
sarahthors,
Superbra inlägg! 😊
nouw.com/sarahthors
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
Tack snälla du! 😊
nouw.com/amandaparkkinen
sarakarlssonsse
sarakarlssonsse,
Men alltså hur bra inlägg? Cred till Dig! ❥
nouw.com/sarakarlssonsse
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
Tack så mycket vad glad jag blir! ❤️
nouw.com/amandaparkkinen
celinelundqvists
celinelundqvists,
Blir så ofta irriterad på mig själv när jag ser hur jag har kapat bilder, ibland är fingerspetsarna tex borta, man blir ju bara arg haha!
nouw.com/celinelundqvists
Emelie JS,
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
goldenexposures
goldenexposures,
Så himla bra tips!!
nouw.com/goldenexposures
amandaparkkinen
amandaparkkinen,
Tack snälla du! 😃
nouw.com/amandaparkkinen

Senaste kommentarerna

Instagram @amandap_photo

Instagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photoInstagram amandap_photo