TA REDA PÅ DIN HUDTYP!

Skönhet

Hejsan, hur mår ni?

Idag tänkte jag hjälpa er att veta vilken hudtyp ni har, om ni är intresserade och inte redan vet det förstås. 

TECKEN PÅ TORR HY: Din hud har fina små porer, huden stramar och känns matt. Utan kräm flagnar den lätt, och personer med torr hy får också ofta rynkor runt munnen och ögonen. Det du kan tänka på är att använda anpassad hudvård för torr hy, använd en kräm som verkligen är rik på fukt, och undvik produkter med alkohol eftersom de torkar ut huden. Men tänk också på att torr hy ofta är en felbehandlad normal hy!

TECKEN PÅ NORMAL HY: Du har oftast inte finnar och pormaskar. Huden stramar inte efter tvätt och blir inte heller oljig, utan man kan säga att huden är i balans. En normal hy blir ofta torr med åren eftersom hudens egna produktion av naturliga fetter och oljor minskar. Men rätt hudvård förhindrar att huden känns trött och sliten och kan faktiskt fördröja hudens åldrande, om man nu vill det. Även om en normal hy klarar det mesta ska du tänka på att ändå ha rätt produkter och inte för torr eller fet hy, för då kan det bli väldigt fel.

TECKEN PÅ BLANDHY: Den vanligaste hudtypen! Det är en blandning av torr, normal och fet hy. Oftast är du torr på kinderna och fet i den så kallade T-zonen (pannan, näsan och hakan). Det bästa sättet är att punktbehandla de olika zonerna i ansiktet så att de får rätt vård. Men det finns också produkter som är för blandhy som man kan använda i hela ansiktet, och det är ju förstås lite enklare.

TECKEN PÅ FET HY: Om du har fet hy har du lätt att få finnar, du har stora porer och pormaskar. Huden blir också fet och glansig. Det som är positivt är att fet hud åldras inte lika fort som torr eller normal hud. När huden överproducerar fett i talgkörtlarna blir huden fet. Behandla de feta partierna med produkter anpassade för fet hud. Och tänk på att bara för att huden är fet så betyder det inte att den är återfuktad, även fet hud behöver återfuktas med en ansiktskräm efter rengöring för att fettproduktionen ska balanseras. Använd rengöring anpassad för fet hy, och därefter kan du använda ett ansiktsvatten. Ett ansiktsvatten förbereder huden på fukt, återställer PH-balansen och är porsammandragenade. Använd oljefria fuktkrämer, gärna i gelform. Du kan också använda anti-shineprodukter för att dämpa det feta. Tänk på att inte använda oljebaserad foundation, vattenbaserade är de ultimata för fet hy.

TECKEN PÅ KÄNSLIG HY: En känslig hy ser ofta lite genomskinlig ut och har ytliga blodkärl. Om du har känslig hud upplever du ofta reaktioner på kryddstark mat, parfymerade produkter, kyla och sol. Undvik produkter med starka kemikalier och parfym. Använd parfymfritt och allergitestat. Ofta upplever personer med känslig hud att helt naturliga produkter är det som fungerar bäst för dem. Men var uppmärksam då även naturliga produkter kan innehålla starka irritanter (irriterande ämnen), exempelvis eteriska oljor som citron och eukalyptus.

SÅHÄR GÖR DU FÖR ATT TA REDA PÅ DIN HUDTYP! Börja med att tvätta huden med ansiktsrengöring två gånger och låt huden torka. Använd inga produkter efteråt. Hur känns huden? Stramar den eller känns det bara rent och skönt? Nu väntar du några timmar, helst 3-4 och känn efter under tiden. Känns det annorlunda nu? Är huden glansig?

Ta en bit papper och tryck mot huden. Blir pappret fläckigt har du fet hy. Men det kan också vara så att du har en blandhy med feta och torra partier, tryck på andra ställen i ansiktet och jämför. Om huden ser glansig ut men pappret förblir torrt har du torr hy. Om pappret blir knappt synbart fläckigt har du normal hy.

Alla hudtyper kan bli glansiga och feta efter en stressig dag på skolan eller jobbet. Det är bara när den är helt rengjord som man kan avgöra vilken hudtyp man har.

Jag tänkte först skrivit med fem ansiktsmasker som man kan göra själv, men detta inlägget blev såpass långt så jag tycker vi tar det imorgon istället.

Förresten, gillar ni min lilla hudvårdsserie? ;) kram!!

Gillar

Kommentarer

IP: 2a01:4f8:140:1382::2