Big Future , Dagens ridning/körning
När jag vaknade i morse tänkte jag att jag skulle köra Future en sväng. Nu har dom fått börja komma igång igen efter vilan efter vaccinationen.

Det blev en väldigt härlig tur i strålande sol ☀ Minus 10 grader så det fick bli overallen.

Future var jättefin, men var väldigt pigg. Hade tänkt ta en lugnare pass, men det tyckte inte han, så det råkade bli lite intervaller då jag inte hade jättemycket att säga till om 🙈

Se själv hur magiskt vackert det var!! 😍

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Började trickträna Hailey för ett tag sen då vi hade tråkigt i stallet och hon ville göra något. Började lära henne puss och det lärde hon sig väldigt fort.
Använder mig av klicker när jag tränar henne och ger godis som belöning. Antingen morötter eller St Hippolyt Lobs som hon älskar!

Härom kvällen filmade jag på slutet när vi tränat lite och gjorde då allt som hon för tillfället kan. Den filmen kommer ni att få se i det här inlägget.
Håller på lär henne buga och det är inte alldeles lätt. Hon förstår ungefär vad hon ska göra, men det är lite svårt att få ordning på hur benen ska va så hon provar sig fram och man ser att hon förstår mer och mer. Eftersom hon inte gör helt rätt så berömmer jag istället när hon tänker rätt. Resten kommer till slut också.
Puss kan hon, men le har jag alldeles nyligen börjat träna in. Då ska hon lyfta överläppen så man kan se tänderna. Även det har hon börjat förstå.
Kram har jag nyligen börjat lära henne också, men det har hon lätt för.

Några basic grejer som vi också tränar är att komma på inkallning, backa när jag står framför henne och backa när jag står bakom. När jag står bakom henne lärde hon sig väldigt tidigt, då var hon inte gammal. Det är även något som hon är väldigt stolt över, det märks! Hon är jätte söt! Lite bråttom bara så man får försöka bromsa henne lite då.

Här är filmen på vår lilla "uppvisning".
Det börjar med komma och backa på båda sätten. Sen gör vi kram, puss, le och buga.
Den här kvällen var det lite störningsmoment också för det stod fodersäckar på gången som jag inte hunnit få ner i foderlådan än. Men det var nästan bra att ha lite störning också.

Likes

Comments

Big Future , Hailey J.O.B.S., Passion Pellini

Mycket saker har hänt och gjorts under 2017 med hästarna och jag ska försöka komma ihåg en del i alla fall.
Hailey fyllde 1år till att börja med och det innebar inkörning. Min första tanke var att tömköra och förbereda henne för att gå med vagnen efter betet, men jag ändrade dom planerna. Det gick så bra med allt. Hon bara fattade allt och blev som lite less när hon redan kunde det vi höll på med, så då valde jag att sätta henne för vagnen före betet ändå. Hon behövde en utmaning.
Det här var min första inkörning någonsin så jag ska va ärlig och säga att jag inte hade en blekaste aning om vad jag höll på med alls. Jag tänkte att sunt förnuft får leda vägen och går det åt skogen så får jag göra om och göra rätt.
12 maj 2017 gick Hailey mellan skalmarna första gången och gjorde det som hon aldrig har gjort annat. Det enda som hon tyckte var otäckt var när hon skulle vända eller svänga skarpt och rumpan tog i skalmen så då fick jag hjälpa henne genom att kliva ur vagnen och lyfta den runt. Behövdes bara under två turer så hade hon kommit på hur man vänder och var inte längre rädd när rumpan tog i.


Här är två bilder från tömkörningen, första gången i vagnen, när jag spänner för själv första gången och från ett av träningspassen med Perssan från i höstas.

Efter inkörningen så fick Hailey gå med vagnen några gånger till innan hon åkte till Grubbe på bete den 15 juni 2017. Hon skulle få gå tillsammans med två ettåriga kallblodsston och mamman till den ena av dom. Hon fick en helt fantastisk sommar där i STOOOOORA hagar och med två jättefina kompisar. Hämtade hem henne den 27 augusti 2017. Hon åkte då helt själv i transporten för andra gången och hon skötte sig sååå bra. Helt okomplicerad lastning och stod som ett ljus hela vägen hem.

På väg hem och hemma igen!

Dom andra två hästarna då... Ja Future kom ju igång och började tävla. Han gick godkänt kval 15 april och gjorde efter det 6 starter med blandade resultat. Men han tog rekord på rekord för varje start och man såg att han började tycka det var roligt och visste vad han skulle göra. Han blev dock väldigt hetsig i starterna så några startgalopper eller en gångart på varje ben kunde det bli när dom släpptes iväg.
Men bästa prestationen han gjorde var på Hagmyren den 31 augusti. Han blev het i starten som vanligt och kom på efterkälken. Men jobbade ikapp och då valde kusken att styra ut han och lägga sig utvändigt ledaren (dödens). Där sprang han sen i 1,5 varv och kämpade otroligt bra på upploppet och kom in som 4a i mål. Väldigt nära en tredjeplats, men även nära en femte. Han hade inte bästa tiden den starten, men prestationen var helt klart den bästa!
Det här året är målet att starta i autolopp (bilstart) där jag tror han kan göra sig bättre då det inte blir hetsen från voltningen. I auto är dom liksom redan på väg framåt. Men 2017 gjorde han 6 starter och hade pengar 4 av 6. Totalt sprang han in 10 tusen och det är sååå mycket mer än vad jag kunnat tro efter allt vi tragglat oss igenom fram till nu.

Future har hållit sig otroligt fräsch i kroppen hela året men avslutade tävlingssäsongen med en strykning pga hälta. Han va inte riktigt halt, men var väldigt ofräsch så jag och kusken diskuterade och kom fram till att strykning var det bästa. Ingen av oss kände igen hästen och det var inte rättvist att starta då heller.
Han hade då fått känningar i sin dåliga rygg, hals och nacke igen. Så vi avslutade tävlingssäsongen där och inledde rehab, igen. Lite behandlingar av olika slag och lite försiktig uppbyggande träning. Nu i skrivande stund är han väldigt fin och väldigt pigg och glad. Ska börja mer med intervallträningen igen och börja åka in till banan igen för att köra mer snabbjobb också.

Lite bilder från tävlingssäsongen 2017.

Perssan har fått ta det lite lugnt då hon inte längre är någon ungdom. Hon har blivit en hel del körd då hon verkligen tycker det är jätteroligt. Så då har hon fått träna med Hailey då hon också tränat rätt lugnt, i alla fall lugnare farter.
Perssan fick ett besök hos "skåningarna" som hjälpte henne med kroppen som låst ihop sig och begränsade henne väldigt mycket. Hon snubblade, va jätte svankryggig, allmänt låg och smärtpåverkad. Efter det besöket blev hon som en unghäst igen.

Några bilder på Perssan också från hennes 20årsdag den 22 april och sen lite bilder från det gångna året där vi mestadels ridit i halsring när vi ridit, bara för att vi kan.

Likes

Comments

Vardag

2018 har börjat och vi ser fram emot ett år fyllt med mycket roligt. I år finns några mål och några förhoppningar. Men en del kommer även att få komma som det kommer.

Jag tänkte skriva en sammanfattning av föregående år vid nyår som jag brukar göra, men i år har jag fått jobba som ett tok sen dagen före julafton och till nu. Så jag har faktiskt inte orkat ta mig tid att sitta och skriva något. Orken som funnits har jag behövt använda till annat istället. Till dom nödvändiga vardagssakerna.
Men en sammanfattning av 2017 kommer att komma inom dom närmsta dagarna! Ska göra nytt försök att hålla igång med bloggandet. Helst nu när det är två hästar som håller på utvecklas. Får väl klura lite på lite idéer till vad jag ska skriva/blogga om.

Men nu ska jag börja förbereda mig på att åka till stallet för att köra lillsnyta. Dom andra två kommer att ridas så då passar jag på att köra innan det. Men det är rätt kallt ute idag. -4 grader och blåser spik. Så jag får packa på mig ordentligt med kläder.

Som sagt så kommer ett inlägg med sammanfattning av föregående år lite senare. Ska försöka dikta ihop det när jag är klar i stallet sen.

Likes

Comments

Big Future , Veterinär eller annan vård

Jag minns inte om jag skrivit att Future skulle ha startat sista oktober på Bergsåker, men jag valde att stryka då han inte var fräsch. Han var jätte knackig i traven och varken ville eller kunde ta i som han brukar.
Han hade varit spänd i ryggen lite av och till innan starten och kändes rätt ok dagarna före start, men han va ändå inte som jag ville, men jag tänkte vi chansar och värmer så får vi se hur han är.

Men som sagt så strök vi och åkte hem och fick återigen börja med rehabilitering.... Massage, tömkörning, ridning, lite lugn körning och ännu mera massage. Förra veckan fick han även en laserbehandling som han troligen kommer att få fler av.
Han ska även få en ordentlig massage av en man som kan det bättre än mig. Han är inbokad att komma imorgon men pga hur vädret kan bli (klass 2 varning med snö, regn å h*vete). Så vi får se om han kan komma eller inte.

När Future har ont är han dessutom på vansinnigt dåligt humör. Det är bättre nu, MEN nu har humöret blivit lite värre igen, men det beror mer på hans energiöverskott. Han ska få börja jobba lite mer nu när han är bättre i ryggen.

Här är Anna när hon kom och gav hjärtat laser. Vi ska absolut prova några behandlingar till.

Han är så söt när han är som han är normalt. Typ som på bilden här... Då var massageapparaten på värmning och jag passade på att göra Perssan klar för natten tills den va klar. Men då hittade lilleman på lite hyss och rymde ur boxen. Han tittade på mig där jag va hos Perssan och frågade om jag va klar nån gång så han kunde få sin massage. Sötproppen!

Likes

Comments

Vardag
Den här veckan är något jag inte alls vill göra om. Är så less och är så slut i både kropp och knopp!

Började veckan med att jobba dygn, så fort jag slutat på tisdagsmorgon åkte jag till skolan. Onsdag va det planeringsdag med jobbet. Torsdag hade jag inget inplanerat alls MEN det regnade och va svinkallt så inget blev gjort alls. Inte ens hunden ville gå ut. På kvällen va de ändå så pass okej väder så vi, utan att frysa ihjäl, kunde köra Perssan och Hailey. Fredag jobbade jag dygn igen, lördag va jag hem och vände typ. Blev bjuden på bio av mamma och pappa på kvällen och de va ju mysigt. Söndagmorgon åker jag till jobbet för ännu ett dygn.

Jag har den här veckan sovit väldigt dåligt, fått väldigt mycket information om allt möjligt, känt av stress, varit frustrerad för att det inte funnits tillstymmelse till fritid där jag får göra vad jag vill. Hela veckan har som varit att andra bestämt vad jag ska göra.

Det låter säkert antingen värre än vad är eller är väldigt löjligt. Men jag är verkligen jätte trött och less. Har flera gånger varit på väg att börja gråta för att jag är så trött och frustrerad. Nära ett sammanbrott med andra ord... Mamma som pluggar till KBT terapeut (kognitiv beteende terapi) har uppmärksammat att jag haft väldigt många negativa automatiska tankar... Jag ser negativt på ALLT! Typ om jag gick in på en affär så kunde de vara jättebra att jag hittade en parkeringsplats nära och på en gång MEN bara därför skulle det som jag skulle ha inte finnas.

Jag har planer för nästa vecka, som är mindre jobb men ändå "småsaker" planerat. Men jag ska börja med att ta en ridtur på Perssan och jag tänker inte svara på sms eller telefonsamtal under den tiden! Kommer ställa telefonen på inte tillgänglig. Till helgen har jag i skrivande stund ännu inte bestämt hur jag ska göra. Eventuellt blir det träningar men vet inte hur jag ska fördela eller nått. Vet inte ens om jag verkligen vill... Men antagligen är det mycket pga all negativitet som varit senaste tiden. Efter måndag eftermiddag kan jag nog bestämt mig helt.

Likes

Comments

Jag vet att jag är sämst på att uppdatera bloggen. Min Ipad vill inte samarbeta med mig på den här bloggplatsen längre, så då måste jag använda mammas eller någon av datorerna som är sååå sega! Eller mobilen där allt är så smått.

Men nu ska jag försöka hålla igång det här med uppdateringar då det händer rätt mycket med hästarna nu när alla är hemma igen.

Hailey kom hem i slutet på augusti. Hämtade henne i Grubbe och var väl lite fundersam hur det skulle gå då hon bara stått i hage i sommar. Men hon har sån bra grund att det inte var några problem alls. Hon gick raka spåret in i transporten och åkte så otroligt snällt hem ensam. Andra gången hon åkte helt själv i transporten också.

Men hemma blev mottagandet inte alls vad vi trott. Perssan kände igen henne direkt och de gjorde säkert Future också egentligen, men han gick in i nån psykos eller nått. Han blev heeeelt vansinnig!! Hade jag inte övervakat hade han nog haft ihjäl henne. Fick dela dom och har P och H själva några dagar och sen skifta och ha F och H själva. Då va han jättesnäll. Eller ja... Han va väldigt bestämd med henne med tänkte inte ha ihjäl henne i alla fall. Efter en vecka kunde vi dock släppa ihop alla igen och dom höll sig i skinnet.

Future har startat några ggr med blandade resultat. Just i skrivande stund har han haft pengar 4 av 6 starter, som jag är jättenöjd med!

Perssan har lullat på i lugnt tempo, har börjat köra henne mer nu och hon har då antingen varit själv eller varit sällskap åt Hailey. Även hon körs regelbundet nu och det ska trappas upp lite successivt. Kör henne själv utan problem. Hon är väldigt trygg i vagnen och är trygg i sig själv. Väldigt kul att fått lägga grunden på henne.

Dey här var en väldigt snabb sammanfattning och jag ska försöka lägga upp inlägg lite oftare.

Här är jag på väg ut på en tur bakom Hailey 😊

Likes

Comments

Igår åkte jag, pappa och vår kusk Jill ner till Gävle med Future för att starta igen. Sist han startade var på Bergsåker 16 juni där han blev 6a.
Resan var rätt lång, det tog ju nästan 4 timmar att åka dit. Men Future tog det ändå riktigt bra. Han stod jättesnällt i transporten hela tid. Eller ja... Strax före vi kom fram till travbanan blev han rätt uttråkad där bak och började sparka lite i väggen och krafsa med hoven.

Väl framme på travbanan skulle vi hitta vårt stall och välja en box. Future tittade sig runt lite för att se vart han var, men var hur lugn och snäll som helst. Jag och Jill gick bort till inskrivningen för att meddela skoinfo, hämta nummerbrickorna och Jill skulle göra alkotest. Sen gick vi tillbaka till stallet och jag började fixa lite med utrustningen och med hästen.

Future fick gå ut och värma 1 timme och 20-25 minuter före start. Detta pga att dom skulle ha kvallopp och provstarter med bil. Men det gjorde inget, för det blev bara bra att han fick vila en timme innan han skulle ut igen.
I värmningen såg han väldigt fin ut, men var rätt ofokuserad enligt Jill. Vi såg det också för han sprang och tittade på allt. Men egentligen gör inte det nått för det är klart han måste kolla vad han är på för ställe. När det väl blir lopp så skärper han till sig. Då har han redan hunnit titta på allt också så då blir han bättre.

Future fick spår 7 igen, inte det bästa för han som då måste vända väldigt snabbt i volten när dom ska iväg. Men vi hade sån tur att det blev två hästar som blev strukna, så han fick flytta ner ett spår pga det, vilket bara var positivt för vår del.

När starten gick så hände något som ingen av oss hade räknat med! Han kom iväg hur bra som helst och han fick upp en fart som vi aldrig trodde han skulle kunna få till i starten!
Han susade förbi dom framförvarande i tredje/fjärdespår och gick in och la sig som 3a i fältet. Sen gick han hur bra som helst hela vägen egentligen. Jill provade styra ut och ta rygg på en häst som gick i andraspår och försökte komma fram till ledaren. Men tyvärr så såg inte Future riktigt ut att fatta vad han skulle göra, att han skulle hänga på den hästen så han blev kvar där bak i andraspår. Men då kom en häst bakom och la sig där han va innan. Då nöp han i igen och såg inte ut att släppa förbi hästen på insidan.
Det var såååå tajt över mål!! Det var omöjligt att veta vad han fick för placering så vi fick vänta på resultatet.
Det visade sig att han slog hästen bredvid med bara några centimetrar!

HELVETE vad duktig han var alltså!! Vi va så otroligt nöjda allihop och han har börjat fatta vad det går ut på och har börjat ta tag i grejerna själv. Han verkar tycka det är rätt kul också.

Något jag är så otroligt tacksam för med Future är hur snäll han är att ha med sig på platser och hur otroligt cool han är på tävlingsplatsen! <3 Han är helt otrolig! Tar inte ut någon energi i onödan och är inte stimmig eller jobbig att hantera heller.

Hemresan gick väldigt lätt och Future stod som ett ljus i transporten <3 Nu ska vi planera träningen inför kommande uppgifter och vi ska även prova lite ny utrustning igen. Vi har fått det att stämma med balansen nu. Han går med viktboots på framhovarna som vikten stämmer jättebra med nu. Han har även fått "egendesignade" skydd på bakbenen som inte stör hans överben som han har på ena bakbenet.
Han blir bättre och bättre för varje gång Jill kört och det är typ en gång mellan varje start som hon kört för att checka av i ett snabbjobb. Så kul att höra att hon märker sån skillnad!
Fokus har legat på ridningen faktiskt. Hemma är det alldeles för hårt för att köra, så mellan förra starten och den här kördes han 3ggr totalt, en av dom med Jill.
Har ridit mycket dressyr med skogen och terrängen som hjälp för att stärka hans ryggmuskler. Han blir mycket trevligare att träna också när han får variera. Har tänkt att börja hoppa honom lite också, men jag får se när jag får till det.


Jill och Future på väg ut till banan inför start.
Det är så roligt att vi har så matchande färger också!
Jill råkade ju ha samma färger på sin dress som vi har på hästarna :P

Finaste älskade hjärtat <3
Han hade fått en transportgrimma innan den här starten som är lite bekvämare att åka i än lädergrimman. Efter loppet gick jag till shoppen som fanns på stallbacken och köpte luddboots till honom också som han får ha som transportskydd ;)

Finaste ekipaget i värmningen <3

Den här bilden är från sista snabbjobbet innan starten där Jill körde :)
Fotografen är Susanne Jonsson, vars häst är den som är bredvid Future. Ett kallblodssto som dom tävlar med.

Likes

Comments

Vardag

Här på bloggen skriver jag inte bara om hästarna utan även ibland om mitt eget liv. Nu har jag något jag bara måste få ur mig som ändå påverkar hästarna negativt.

Jag har jättestora "tjejproblem". Värk från HELL och mår även psykiskt dåligt veckan före. Så i två veckor av 4 mår jag verkligen helt fantastiskt dåligt. Värken har jag kunnat hantera med värkmedicin som jag måste ta exakt på klockslaget, annars tar det en timme att ta sig upp från absoluta botten i allt vad värk heter. Det är dock vansinnigt jobbigt då jag även måste ta medicin mitt i nätterna. Det innebär alltså att jag måste vakna av mig själv eller ställa väckaren. Natten till fredag (midsommarafton) var jag vaken från kl 3-4. Somnade sittande en halvtimme, knappt så det räknas, och kräktes vid halv 4 av smärta! Alltså ni kanske kan tänka er hur ont det verkligen gör om man kräks för att det gör så in i helvete ont!!

Hur blir hästarna påverkade då? Jo, när jag får så här ont är det omöjligt att kravla sig ut att rida eller köra. Mår såååå dåligt! Sen är det ju veckan före också som jag blir så vansinnigt låg, deprimerad, får känsla av värdelöshet, får ångest, blir så trött så jag bara vill sova... Ja you name it. Listan är lång och förutom det så ligger känslorna utanpå skinnet så jag får vansinnesutrbrott för ingenting och gråter åt ingenting. Kan kolla på en bilreklam och börja gråta. Vredesutbrotten kommer oftast på familjemedlemmarna. Och då får jag ju dåligt samvete då jag egentligen inte menar något eller säger/skriker på fel sätt. Får vansinnigt dåligt samvete för att hästarna inte får röra sig som dom egentligen ska också. Alltså jag älskar ju allt med hästarna, men dom här veckorna, som kommer varje månad, orkar jag inte, jag vill inte...

På måndag ska jag ringa barnmorskan och prata med henne om mina problem som känns som det spårat ur helt och hållet. Förhoppningsvis kan hon fixa någon bra medicin/p piller, nästan vad som helst bara jag slipper det här helvetet!! Mitt vardagliga liv ska inte behöva drabbas så jag inte ens kan känna mig som människa!

Har fått höra tidigare att "det kan bli bättre av att röra sig, motionera, äta bra mm mm". Ja det gör det säkert, men hur fan ska man lyckas med det när man ibland inte ens vill kliva ur sängen??!!

Nej nu är jag så jäkla less på att vara tjej! Blir så irriterad på alla problem som man ska behöva dras med stup i ett. Har inte tänkt skaffa barn än på några år heller så då känns det fullständigt onödigt att behöva dras med det här hela tiden.

Barnmorska på måndag... Nu jävlar är de nog!!


Likes

Comments

Hailey J.O.B.S.

Förra torsdagen åkte Hailey till gården där Future föddes för att gå på sommarbete med två ettåriga kallblodsston och mamman till den ena av om.

Det var med blandade känslor som jag lämnade Hailey där. Det känns som hon är på ett väldigt tryggt ställe, hon är i trygga händer där ute och jag har inte så långt dit heller, så jag kan hälsa på varje dag om jag vill.

När vi släppte ihop dom blev det lite livat. Mammahästen var inte alls förtjust i nykomlingen och småttingarna var jättenyfikna. Så den vuxna hästen jagade Hailey en del, men hon hann inte ikapp henne när hon drog. Det blev bättre och bättre, men det gjorde lite ont i hjärtat när vi åkte för då ropade Hailey efter oss och sprang efter oss längs staketet :( Då kände jag mig som världens sämsta "mamma"!

Har hälsat på lillgumman två ggr efter ihopsläppet och nu är det jättelugnt. Hon har fått komma in i flocken bra, men är inte helt bekväm i hela situationen än. Hon va SÅÅÅ trött igår när vi var dit. Väldigt svullen i alla ben också, så hon har nog inte legat så mycket. Men det kommer!

Det är en helt underbar hage dom går i! Stooor, kuperad och har skydd från väder och vind. Dessutom fläktar det där mest hela tiden så det är väldigt lite kusar där.

Den här bilden är på Hailey och Hjärtegull från första gången jag hälsade på efter ihopsläppet. Kändes skönt att se dom stå och putsa på varann :)

Likes

Comments