Frankrike 1månad

Nu när jag har varit här i Frankrike lite över en månad (36 dagar för att vara exakt) tänkte jag lista lite saker som jag lärt mig och tanka som slagit mig hittills.

• När jag anlände hade jag ingen aning om hur man vekt någonting utav papper, förutom ett kuvert (med hjälp av tejp). Nu gör jag önskemål som flygplan, båtar, djur och hus på löpande band.

• Jag kunde verkligen absolut inte över huvudtaget göra en inbakad fläta, fast hur mycket jag har försökt... Men nu börjar även det ta sig. Kan int påstå att jag gör de finaste mästerverken ännu, men som sagt det tar sig.

• Jag kunde knappt tre ord på franska. Nu förstår jag lösrykta ord i meningar. Jag kan alfabetet. Jag kan göra största delen av mitt butiks besök på franska, och artigt hälsa på och ta adjö av folk. Har såklart myyyycket kvar att lära mej angående detta språk men märker i alla fall framsteg, vilket är roligt!

• Butiks relaterat, har lärt mig vilka produkter som är vad i butiken och var jag hittar dem.

• Jag har fått en väldigt nära vän här, min kära granne Maddie. Har även kommit i kontakt med flera andra trevliga människor här runtom.

• Jag talar nästan mera engelska än svenska och har insett att jag blivit mycket säkrare på språket både att tala och skriva. Förut var jag väldigt osäker på språk för att jag var rädd att säga fel. Nu har jag accepterat att det är okej att vissa böjningar blir fel nu som då så länge man blir förstådd.

• I de flesta franska hemmen har man inte ett "torkskåp" att lägga disken att torka i efter man tvättat för hand, tillexempel en kastrull. Här ställer man den rena disken på diskbänken så får de torka där tills man ställer tillbaka prylen där den hör hemma (om man inte torkar med en handduk som jag brukar göra). Detta är faktiskt något som irriterar mig, när prylarna står på bänken känns det roddigt och de är i vägen för mig XD.

• Jag har varit aningen rädd för att köra en "stor" bil, i Finland är jag ju van med min lilla Golf som ryms överallt. Eftersom min familj här endast äger stora bilar har jag inget annat val än att köra med dem och nu är jag van med det.

I början kändes mycket av detta omöjligt. Jag trodde aldrig jag skulle lära mej hur man kör någonstans här eller att parkera den stora bilen. Det franska språket kändes totalt omöjligt! Och det var ju jobbit att tala engelska med i princip alla andra än ungarna och Karin. Att handla var ett stressmoment för jag förstod inte vad de olika produkterna var och var man hittade dem eller vad kassören sade. Ungarnas begär om flätor och flygplan ville jag gärna undvika.

Men se på mig nu allt detta känns så mycket lättare och roligare nu och det har bara gått en månad. Hinner lära mig mycket ännu!

Igår var det höstens första ordentliga LiNK träff, trevligt var det där! Nu är det helg igen. Atm är jag barnvakt till en fransk familj som bor en gata bort från oss. Tidigt imorgon tar jag och Maddie tåget till Schweiz huvudstad Bern, för att spendera resten av helgen där. Jag har ju redan sett staden men inte Maddie, och jag har verkligen inget emot att åka tillbaka till det vackra stället!

  • MinResa
  • Nära Grilly, Frankrike

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229