Vecka 31

Bebisen: Nu beräknas barnet väga runt 1800 gram och vara runt 43 cm långt. Hjärnan är inne i en utvecklingsfas och barnet kan bearbeta information, ljus och uppfatta signaler genom alla sina fem sinnen. Organen är snart färdigutvecklade och barnet behöver i princip bara gå upp i vikt, det organ som blir färdigt sist är lungorna. Runt den här veckan bestäms barnets ögonfärg men det kommer dock inte visa sig förrän sex till nio månader efter förlossningen. Inne i magen underhåller sig barnet sig med att göra grimaser, hickar, andas, viftar med sina händer och fötter och kanske även suger på sin tumme.

Kroppen: Livmodern och barnets storlek gör att man kan känna sig för kort för sin kropp och det kan kännas ansträngt att andas, ibland kan det kännas bättre mot slutet av graviditeten då barnet sjunker längre ned i bäckenet. De inre organen tryckts uppåt och många upplever halsbränna vid den här tiden, då är det bra att undvika kaffe och starkt kryddad mat. Redan nu kan det börja läcka bröstmjölk ur brösten och det är helt naturligt, andra vanliga saker att uppleva kan vara ömma bröst, ryggont, foglossning, ovanligt många toalettbesök, sömnproblem och att man samlar på sig vätska.

Egna tankar från föregående vecka: Vecka 30 började med kraftiga sammandragningar som tryckte nedåt och gjorde fruktansvärt ont. Dagarna efter detta hade tid för ultraljud och CTG där läkaren även mätte livmodertappen som var förkortad och rejält påverkad. Jag blev inlagd på BB och fick två doser kortison för att påskynda bebisarnas lungmognad och även en dos bricanyl för att hämma sammandragningarna. Fick order om att vara sängliggandes och det var många tankar som snurrade i huvudet. Vad skulle hända nu? Hur länge skulle jag ligga inne? Fick Niklas bo med mig på sjukhuset? Kände mig ovanligt törstig den veckan och bebisarna var mer livliga än vanligt och känslorna kring att ligga inlagd gick i vågor. Ena stunden var det rena rama pinan medan andra stunden kändes det tryggt att kunna larma och ha kunnig personal nära tillhands. Varje dag gjordes det två CTG och där emellan även flödesmätning och tillväxtultraljud. Målet var att ta dag för dag.

Gillar

Kommentarer