KLASSISK SEMLA

Vi närmar oss fettisdagen och en klassisk semla sitter aldrig fel, det är ju så gott! Den ska vara hembakad tycker jag, inte ens en stor maffig semla från ett kondis slår hembakat. En saftig bulle, mycket grädde och en krämig klick mandelmassa. Mums!

Semlor (12 st små)
25 gram jäst
2 1/2 dl ljummen mjölk
75 gram rumsvarmt smör
2 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl strösocker
8-10 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
100 gram riven mandelmassa
2 dl vispgrädde
Florsocker

Gör såhär:
Smula jästen och lös upp den med den ljumma mjölken. Tillsätt smöret i tärningar, salt, kardemumma, socker och nästan allt mjöl blandat med bakpulvret. Arbeta degen smidig och låt jäsa under en bakduk i 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i bitar och rulla till bullar. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna när jästiden är ute, grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Bullarna ska ha fått en fin färg.

Riv mandelmassan och blanda med en skvätt mjölk. Rör samman till den konsistens du önskar. Vispa grädden hårt. Skär av ett lock på bullen och gröp ur lite deg. Spritsa mandelmassan i hålet och sist grädden jämt fördelat över hela bullen, lägg på locket och pudra florsocker över.

Gillar

Kommentarer

Elin
,
Vilken temprtur ska bullarna gräddas i? ☺️