10 saker om graviditeten

1. Jag har varit sjukskriven sedan vecka 17, hade blödningar som kom och gick från vecka 15 men ingen visste vad det berodde på. Vid den här tiden hade jag också väldigt mycket sammandragningar.

2. Jag har gjort många ultraljud. Första var i vecka 9, sedan 15, 17, 19, 20, 22, 24, 26, 29 och 30. Nu ska jag göra tre undersökningar per vecka, ett tillväxtultraljud inklusive flödesmätning och två CTG.

3. Vi har tagit reda på vad det är för kön men valt att hålla det hemligt tills bebisarna är här.

4. Vi valde att inte gå ut med graviditeten offentligt förrän vecka 25. Såhär med facit i hand skulle vi inte gjort annorlunda, det var så speciellt att bära på hemligheten oss emellan.

5. När jag var i vecka 20 kunde jag inte längre dölja magen och vågen visade +4 kilo.

Magen vecka 28 (27+1)

6. Första veckorna i graviditeten hade jag en hemsk smärta i ligamenten. Kunde inte ligga rakt, fick tänka på hur jag vände mig i sängen och det var som knivhugg i nedre delen av magen som strålade ut i ryggen.

7. Jag har haft bra järnvärde hela tiden men äter trots det järntabletter varannan dag.

8. Jag kan räkna på en hand hur många onödiga kommentarer jag fått under graviditeten. Som gravid har jag varit mer känslig och jag kan inte i min vildaste fantasi förstå varför man måste kommentera. Tiden runt mina blödningar och mitt oroliga mående fick jag höra att en graviditet minsann inte är en sjukdom, en annan kommentar jag fått är "du njuter av att vara sjukskriven du!" och jag minns fortfarande hur paff jag blev. För det första är jag det för mina barns hälsa och sedan är det en läkare som bedömt min graviditet som riskfylld och sjukskrivit mig.

9. Först trodde läkaren inte att det fanns en skiljevägg mellan bebisarna och jag lovade mig själv att inte gå hem och googla men när vi fick höra om riskerna började tankarna snurra. Skulle de överhuvudtaget överleva? Skulle tvillingtransfusion skett före vecka 24 skulle jag blivit inlagd och fått moderkakan delad med laser. När vi passerat vecka 24 skulle barnen istället förlösas. Många tankar, få svar, det har varit en berg-och-dalbana i huvudet på mig många gånger.

10. I början tyckte jag inte alls att det var mysigt att vara gravid, jag minns hur jag tyckte att rörelserna var obehagliga. Nu njuter jag på ett annat sätt av att känna rörelserna, de blir ofta livliga när vi åker bil eller när jag solar.

Gillar

Kommentarer

hallonmamman,
Otroligt kul att läsa! Glad att jag hittade din blogg 😊
nouw.com/hallonmamman
amandabloom
amandabloom,
Kul, du är så välkommen hit 😊
nouw.com/amandabloom