Jeg har nå bodd i Drammen i litt over en uke, og første uke var helt fantastisk. Mye nye inntrykk, mange nye venner og mye info. Det er noe med det å flytte hjemmefra for første gang. Hele uken har vært kjempefin og jeg har nesten ikke rukket å savne noen, før i går.

Lørdag ble jeg akutt veldig tett overalt, etter noen dager med lite stemme og vondt i halsen. Jeg slet med å puste fra nesen og klarte ikke å slappe av. Siden jeg ikke har fastlege i Drammen så gikk turen til legevakten. Der fikk jeg beskjed om å ta tyve tabletter om dagen(paracet og ibux) for å se om det virket. Smertestillende var lite til hjelp og søndag lå jeg å sov lenge. Jeg sov over alle måltidene og prøvde å bli frisk. 

I 4 tiden følte jeg meg grei i formen, og da dro Joachim, Hanna og jeg til McDonalds på Liertoppen. I bilen ble jeg verre, men tenkte at det skyldtes mangel på mat. Når jeg reiste meg for å gå ut av bilen fikk jeg ikke puste. Hele halsen tettet seg sammen og jeg begynte å hyperventilere. Det føltes ærlig ut som jeg skulle besvime. Vi kjørte rett til legevakta og fikk komme inn der med engang. 

Først tok de noen prøver, før de satte meg i en seng på et observasjonsrom. Hanna var heldigvis med meg og til veldig god hjelp. Jeg fikk en type maske på ansiktet som skulle hjelpe meg å puste. Etter å ha hyperventilert i nærmere en time så begynte det å roe seg. Etter jeg hadde brukt den masken og roet meg ned så fikk jeg sinnsykt vondt i hodet og ble utrolig kvalm. Det kom opp endel slim osv og jeg fikk vite at jeg hadde pådratt meg en luftveisinfeksjon og bihulebetennelse. Jeg fikk utskrevet pencilin og ble sendt hjem. 

Det ble endel gråting når vi kom tilbake til skolen. Dette var første gang jeg ble ordentlig syk uten å ha mamma eller noen andre familiemedlemmer i nærheten. Det var en rar og skummel følelse. Jeg følte meg veldig alene, selv om jeg ikke var det. Kvelden i går ble brukt til å deppe, føle seg helt forferdelig, spy, småspise, grine og sove. 

Når jeg våknet i morges var formen litt bedre heldigvis. Og dagen i dag har blitt brukt på å ligge i senga og få andre til å gjøre ting for meg. Jeg føler jeg maser helt sykt mye på andre, men når jeg ikke har muligheten til å gjøre ting selv så har man ikke noe annet valg. Jeg er fortsatt dårlig og føler meg slapp, men håper på at en god natts søvn kan gjøre mye. 

Det værste med denne opplevelsen er at jeg er i en helt fremmed by. Uten mamma, og uten mormor, pappa, voffsen min osv. Selv om jeg trodde jeg var forberedt på tunge perioder så kom denne som et sjokk. Det er forferdelig, tungt, trist og rart. Men jeg kan faktisk ikke klage heller. Folk her er så utrolig hyggelige. Jeg ble kjørt til legevakten, hentet på legevakten av en lærer, hadde Hanna med meg hele tiden, en ansatt var på apoteket for å hente ut medisin, roomien min hentet mat til meg, Hanna kjøpte frukt til meg osv osv. 


Så om du blir syk på folkehøskole, ikke fortvil, selv om det er tungt der og da så går det bra. 
Jeg er omgitt av fantastiske folk og jeg er så takknemlig. Amanda
 

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Jeg drar nedover til Drammen den 18. august og det er kun litt over en uke til. Jeg husker fortsatt dagen hvor jeg fikk mailen om at jeg hadde kommet inn, det virker som om det var i går. Nå har jeg begynt å pakke og det er ikke bare bare. Det er mye som skal huskes når man skal flytte hjemmefra for ni måneder. Derfor blir det fort en gjennomgang av hele rommet og da finner man mye forskjellig. Akkurat dette laget jeg en video på som du kan se under. 

7HEIW4AHnxg
Dere må gjerne abonnere på youtubekanalen min! Jeg legger ut en ny video hver søndag. 
 
Jeg kjenner også nå at deg begynner å gå opp for meg at jeg faktisk skal flytte. Nervene er der, men jeg gleder meg mest. Spørsmål surrer rundt i hodet mitt og jeg er helt uviten på hva det neste året vil bringe. Hvem kommer jeg på rom med? Får jeg mange nye venner? Hvordan kommer jeg til å forandre meg som person?
 
Jeg får vite hvem jeg skal bo på rom med dagen jeg flytter inn. Dette er vell det jeg faktisk er mest nervøs for akkurat nå. Her kan jeg jo være veldig heldig eller veldig uheldig. Skolen bruker jo god tid på å sette sammen romkamerater, men allikevell så er det jo ikke alltid man matcher. Jeg tenker at om jeg skal være så uheldig og få en som jeg ikke kommer overens med, så skal jeg iallefall gi det en sjanse. 
 
Angående pakking så er vell planen å vakumpakke alt av klær, slik at det tar minst mulig plass i den lille bilen til mamma. Jeg har også stappet full en gigantisk koffert med andre småting. Jeg vet jo ikke hva som er mest praktisk når det kommer til ting man skal ha for så og si et helt år, så om noen har tips så taes det i mot med stor takk. 
 
"Kode for å importere bloggen min til Nouw: 4689215069"

Likes

Comments

Hvis det er en ting jeg er veldig sårbar på så er det å legge ut videoer hvor jeg synger offentlig, men etter mye overtalelse så tenkte jeg at "faen heller" hvorfor ikke. Hvis folk ikke liker det de hører så skal ikke det gå utover meg. Denne sangen sang jeg i min morfars begravelse i 2013 og dette opptaket er fra ferie i fosnavåg for noen uker tilbake, i studioet til min onkels band. Dere må gjerne komme med tilbakemeldinger, slik at jeg kan forbedre meg. Håper dere liker det! 
0k5HDwr0mYs


instagram: amandabeien


 

Likes

Comments

Skolestart nærmer seg med stormskritt, og i den annledning fikk jeg designe min egen personlige almanakk fra www.personligalmanakk.com. I år har jeg valgt å ha en ganske personlig en hvor jeg på forsiden har bilder av venner og familie. Jeg flytter jo langt bort fra de og da synes jeg det virket veldig relevant. Jeg har også fått muligheten til å gi et gavekort til en av dere! Se videoen under hvor jeg forklarer litt bedre. Slik ser min almanakk ut i år.


KLIKK PÅ BILDENE FOR VIDEO!

 

  

Likes

Comments

Det er mange som vet lite eller ingenting om folkehøgskole, derfor har jeg lånt noen tekster fra folkehogskole.no som forklarer litt om hva det er og hvordan det foregår, slik at dere får et bedre innblikk i hva jeg blogger om.

Folkehøgskole er en skole der man bor på skolen og lærer gjennom å gjøre det man skal lære.

Eksamensfri
Folkehøgskole har ikke eksamen eller karakterer. På folkehøgskolen lærer man for læringens skyld, ikke for å bestå en eksamen. Dette betyr ikke at folkehøgskoleåret er et slapt år - bare at man lærer på en annen måte enn i mer tradisjonell skole.

2 tilleggspoeng
Hvis du fullfører ni måneder på en norsk folkehøgskole (dette inkluderer Nordiska Folkhögskolan i Sverige) så vil du få 2 tilleggspoeng som vil gjøre det enklere for deg å komme inn på videre studier. 

Ulike typer folkehøgskole
Det er 80 norske folkehøgskoler. Folkehøgskolene ligger spredd over hele Norge - fra Alta i nord til Arendal i sør, og fra Pasvik i øst til Karmøy i vest. 
Den minste folkehøgskolen har under 40 elever og den største har over 200. Noen folkehøgskoler ligger i større eller mindre byer, mens andre ligger på landet. Det er folkehøgskoler som underviser i mange ulike typer fag, andre har spesialisert seg innenfor et fagområde.

32 folkehøgskoler er eid av ulike kristne organisasjoner, mens 48 folkehøgskoler er eid av enten frittstående organisasjoner, fylkeskommuner eller ulike interesseorganisasjoner.

Verdier
Folkehøgskolen er et verdi-basert skoleslag. Hver enkelt skole vil ha noen grunnleggende verdier, enten de er kristne, humanistiske, politiske eller annet. 
Folkehøgskolen er et pedagogisk tilbud med stor frihet innenfor rammene av allmenndanning og folkeopplysning. Den skal være åpen, inkluderende og motarbeide fordommer.

Veiledning for resten av livet 
Mange er usikre på hvilke veivalg de skal gjøre etter folkehøgskolen. Derfor tilbyr folkehøgskolene råd og veiledning i å ta disse valgene. 
En god del folkehøgskoler har organisert dette i noe vi kaller 3D- veiledning, som er en veiledning som skal hjelpe deg til å finne ut av hvem du er, hva som passer for deg og i hvilken retning du kan gå. Dette er for at du skal være bedre rustet for resten av livet.

Skoleåret på folkehøgskolen
Et skoleår på en folkehøgskole er omkring ni måneder. I løpet av disse ni månedene vil du ha ulike former for undervisning og aktiviteter, og det vil vanligvis også være lagt inn en eller flere reiser.
Du har like mange undervisningsdager på folkehøgskolen som i andre skoleslag. Men siden folkehøgskolene også har lørdagsundervisning, er skoleåret mer komprimert og varer i 33 uker (9 måneder), fra slutten av august til midten av mai.

Reiser
De fleste folkehøgskoler har lagt inn en eller flere reiser i kurset. Reisen er en del av undervisningen enten den er lang eller kort. Når du reiser med folkehøgskolen vil det ikke være en ordinær turistreise, men den vil ha et pedagogisk opplegg og dermed også være en del av læringen.

Internat 
Du bor på internat når du går på folkehøgskole. Internatet ligger sammen med folkehøgskolen, enten i samme bygg eller i nabobygg tett på undervisningslokalene. Du kan velge mellom enkeltrom og dobbeltrom på de fleste folkehøgskolene, men langt de fleste folkehøgskoleelever bor på dobbeltrom og trives med det. 
Du vil som oftest dele dusj og toalett med dine medelever, enten disse er knyttet til rommet eller er lokalisert på gangen. 

Mat og kosthold
Alle folkehøgskoler har kjøkken og matsal, og alle måltider spises i fellesskap. Folkehøgskolene er vant med å ta hensyn til ulike allergier og andre ting som krever spesielt kosthold, men trenger å få beskjed i god tid før du begynner på skolen. 

Linjefag (1-årig helårskurs) 
Et folkehøgskoleår varer i ni måneder, fra slutten av august til midten av mai. Det er dette som kalles helårskurs og hvor du følger et linjefag de fleste timene i uken. Skolene har over 7000 elever på helårskurs. De fleste elevene er mellom 18 og 25 år. Når du søker om opptak er det enten på et linjefag, fordypningsfag eller hovedinstrument. På noen skoler kan du også velge to halvårskurs som til sammen blir et helårskurs.

Valgfag 
I tillegg til linjefaget vil skolene tilby flere valgfag, dette er fag du velger som du har færre timer av enn linjefaget. Noen valgfag går gjennom hele året, andre valgfag holdes i en kortere periode. Valgfag varierer fra skole til skole, og år for år, men du finner like mange ulike valgfag som du finner ulike linjer, som f.eks. musikk, teater, keramikk, søm, topptur, friluftsliv, dykking, foto etc.

Fellesfag
I tillegg til linjefag og valgfag har skolene fellesfag. Dette er enten et visst antall timer i uka der man har samme fag hele skolen, eller det kan være større prosjekter, turer og fag hvor hele skolen deltar.

Studiereiser
Studieturen er ofte en del av opplegget til den linja du har valgt. Noen av studieturene er til ulike steder i Norge. Andre turer kan gå til byer som New York, Roma, Paris osv. eller land som Kina, Guatemala, Australia osv. Noen turer er felles for hele skolen, mens andre er spesielle for den linja du velger. 


KILDE: www.folkehogskole.no

Noe du lurer på om mitt år på folkehøgskole?
 

Likes

Comments

Instagram@amandabeien