Tips Gällande odling tomater

Odla tomater från frön

Tomatplantor går att köpa i alla de storlekar, om man inte har tid eller möjlighet att så från start. Annars är det väldigt enkelt att lyckas med sin tomatsådd och tomatodling. Börja i tid inomhus, men inte för tidigt – mars brukar vara lagom. Bra tillgång till ljus är en förutsättning att starta tidigt, annars kan tomatplantorna bli rangliga. Skulle tomatplantorna råka bli rangliga, går det att beskära dem eller att omplantera dem djupare. Då bildas nya rötter längst stammen. Fiffigt va?!

Förodla tomater så här:

1. Fyll såkrukorna med såjord och vattna igenom.

2. Sätt några tomatfröer ytligt och täck med lite jord.

3. Ställ varmt ca 20-22°. Håll fuktigt.

4. När plantorna kikar fram, ställ svalare 15-18° och ljust.

5. Plantera om tomaterna i större kruka med näringsrik jord, när andra bladparet dyker upp.

Unga tomatplantor sådda från frön. Börja odla i mars, om tidigare behövs extra belysning. Foto: motorolkaOdla tomater från sticklingar

Tomatsticklingar odlas som de flesta andra sticklingar. Man tar sticklingen från toppen, t ex om plantan blivit ranglig eller om man vill beskära den så att den blir mer förgrenad och buskig. Man kan även använda sig av "tjuvarna" (se nedan). Tomatsticklingar rotar sig snabbt i vas eller direkt i jorden. Skola om sticklingarna till större kruka eller sätt dem på friland (frostfritt), när rötterna vuxit till sig.

Gillar

Kommentarer