Søvnløse nætter

Hey alle!

Denne gang har jeg tænkt mig at skrive lidt om nætterne i min familie, og hvordan de er for min søster. Jeg tænker nemlig, at de skiller sig meget ud fra en “almindelig” families. Jeg håber, I vil læse med;)

Min søster har rigtig ofte svært ved at falde i søvn og sover tit uroligt. Hun har svært ved at finde en ro til at sove om aftenen og har derfor en rutine, som vi skal følge nøje, da sandsynligheden for, at hun kan falde i søvn, så er større. Den rutine går ud på, at hun altid skal i bad, efter vi har spist aftensmad (hvilket vi også gør meget tidligt, for at hun kan nå sin rutine.) Derudover skal hun have børstet tænder lidt efter, og så må hun ligge med sin iPad i lidt tid, før hun skal sove.Hun sover altid i en “natdragt”, hvilket egentligt bare er en jumpsuit, som hun sover i ;)

Hun har et lille fjernsyn på sit værelse, som hun hver aften ser nogle beroligende klip på. Det er oftest klip filmet under vandet af fisk og andre havdyr, og så med en rolig baggrundsmusik indover. Det var et tip, mine forældre fik af min søsters aflastningsinstitution.

Min søster sover ofte dårligt, hvilket påvirker hele familien - især mine forældre. Det sker nogle gange, at hun holder hele familien vågen til langt ud på natten med skrigeri eller andre højlydte lyde. Dog er det oftest mine forældre, det går ud over, da de sover lige ved siden af, og så plejer min søster altid at komme ind til dem og sove i løbet af natten.

Når det sker, ender det ud i, at vi alle er udmattede om morgenen og ikke altid er så morgenfriske, som vi burde være. Derfor fokuserer mine forældre meget på at prøve at få hende til at sove om aftenen.

Det betyder, at der skal være musestille i hele huset!

Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange min bror og jeg har fået at vide, at vi

“går for højlydt” eller at vi “lukker skufferne/ skabene for hårdt,” og selvom det kan være sindsygt frustrerende, at vi konstant får det at vide, så ved vi begge to godt, at det bliver en bedre nat og en bedre morgen for os alle, hvis hun får helt ro til at kunne sove.

Det betyder også, at når jeg for eksempel skal lave en smoothie om aftenen, så bliver jeg nødt til at rykke ud på badeværelset i stedet for køkkenet og lukke alle døre efter mig (fordi køkkenet er tættere på min søsters værelse).

Det betyder også, at vi sjældent sidder foran tv’et ude i stuen ved hendes værelse og ser et program, da det også kan forstyrre hende. Der er generelt mange små ting, vi skal lære at tage hensyn til, men vi begynder så småt at vende os til dem;)

Jeg håber, at I nød at læse med, og også vil læse med næste gang!

På gensyn<3


Likes

Comments

blogmom
blogmom,
Det tog et år at lære hende det. Nu sover hun i sin egen seng hele natten, og kommer kun ind til os nogle gange, hvor jeg følger hende ind igen. Lillie siger hun bliver bange om natten, vi har fundet ud af at det hjalp hende med at falde i søvn, at høre en af hendes ynglings sange igen og igen. Lillie forklarede mig så, at musikken skulle spille hele natten, for som hun siger "Så behøver jeg ikke at blive så bange når jeg vågner" Dvs. så lytter hun til musikken, istedet for at lytte efter lyder, hun ikke kan genneskue hvor kommer fra (pga manglende forestillings evne), hvorefter hun konkludere det må være monstre, zombier eller mordere (fantasien fejler ikke noget). Det hjælp meget det med musikken hele natten. Jeg har dog haft lidt af en kamp med hende om hvor højt det må være.. Men det er vi ved at have fået styr på. Nu har Lillie også lært selv at gå ned og sætte sig på sofaen, hvis bare hendes dyne, ipad og headset er lagt frem, så vi alle kan sove længe i weekender. Det er dejligt når disse fremskridt kommer.nouw.com/blogmom
blogmom
blogmom,
Det sjove var at min kæreste til at starte med, forklarrede mig at det tager kun 3-8 dage at lære Lillie at sove i sin egen seng. Det var han sikker på for han kunne huske da hans datter skulle af med sutten (Lillies bonus søster, som er 10 år, altså er de jævnaldrene, Ella er NT (neurotypisk, dvs har ikke autisme). Han huskede tydeligt at hun skrev de første 3 nætter, derefter var hun vænnet fra sutten. Min kæreste sagde at jeg bare skulle se, sådan gik det også med Lillie indenfor en uge. Allerede efter den første nat, sagde min kæreste: "Det her er noget helt andet, altså med en pige med Autisme, det her kommer til at tage ½ - et år. Det blev sådan det gik 😊 Det tog et år. nouw.com/blogmom
Write a comment...
IP: 82.99.3.229
  • Nouw