Denne uka har jeg fått besøkt et nytt land, prøvd ny mat, og sett nye steder. For jeg har nemlig vært i Portugal, nærmere bestemt Lisboa.

Jeg dro til Lisboa med klassen min, vi var i Lisboa i tre dager. Jeg hadde en utrolig fin tur, og fikk på en måte også vinterferie, selvom man ikke har vinterferie i Spania.

Jeg dro tidlig tirsdags morgen, bussen gikk fra Alonso Sanchez(skolen min) klokka 07:00, vertsfar kjørte meg til skolen. Bussturen tok fem timer, fra Huelva til Lisboa. Da vi kom frem til Lisboa var det sol og 20 grader, vi sjekket inn på hostellet vi skulle bo på, og fikk satt fra oss bagasjen på rommene. Hostellet var utrolig fint, i felles rommet var det en stor lysekrone, og det var broderier i takene, vi hadde terrasse, hage, stort felles kjøkken, fine bad, biljardbord osv. Under mitt utvekslingsår har jeg bodd på hostell i Barcelona, Madrid, San Sebastian og Lisboa, og alle har vært utrolig fine.

Første dagen besøkte vi den botanisk hagen, Estufa Fría i Lisboa, som var kjempe fin! Etter vi hadde vært i den botaniske hagen kjørte vi rundt i byen å så på forskjellige bygninger og monumenter.

På kvelden dro jeg ut med noen venner for å spise, vi lette etter en restaurant eller bar med tapas, eller noe typisk portugisisk, vi fant tilslutt en utrolig restaurant med levende musikk, og utrolig god mat. Vi spiste blåskjell, bacalao, utrolig god ost, og fylte sopp. Jeg syns det er halve moroa med å dra til et nytt land, er å prøve maten, mens andre i klassen dro til telepizza som er overalt i Spania. 

Neste dag, dro vi til akvariet i Lisboa, lærte at på spansk er det forskjell på hva fisken heter når den er død eller levende hahaah, spørsmålet mitt er da hvor komplisert trenger man å gjøre det? (pescado=død fisk, altså den man spiser, pez=levende og glad fisk)

Etter akvariet dro vi til sentrum og fikk litt tid til å spise lunsj og se oss litt rundt i byen. I Lisboa har mange av bygningene masse forskjellige farger, det er mye oppover og nedoverbakker, og masse hyggelige gater. I Portugal snakker man portogiskisk, men man kan snakke spansk for det er ganske likt, så jeg snakket spansk, engelsk og sa takk på portugisisk haha.

På kvelden bestemte vi oss for å lage mat på hostellet, mange varmet pizza i mikroen, mens vi lage fire forskjellige retter som koskos, pasta carbonara, nudler med hjemmelaget kraft fra en oppskrift Mario hadde fått fra sin japanske venn, suppe med ris og kjøtt. Vi spiste ute i hagen og på kvelden spilte vi spill.

Siste dagen fikk vi et par timer i byen, shoppet litt, og spiste piknik ved stranden, deretter dro vi med bussen hjem til Huelva.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

God jul! Håper alle hadde en kjempe fin julaften.

Jeg har feiret julaften for første gang i mitt liv uten familien min i Norge. I år feiret jeg jul i byen Cadiz, med vertsfar sin familie. Vi dro fra Huelva på morgenen 24. desember, møtte familien til vertsfar, vertsmor og jeg lagde kake til julaften. Vi besøkte et vennepar av vertsfamilien. På kvelden kom hele familien. Det var veldig koselig, mye god mat og masse spanske julesanger som ble sunget og klappet til av hele familien.

Vi spiste ikke akuratt pinnekjøtt og ribbe på julaften, men heller type tapas, med masse forskjellige retter, som store reker, en lasagne liknende rett, mye forskjellige ruller, brød etc.

På julaften var man ikke like pyntet som i Norge, middagen startet mye senere og ingen pakker. For i Spania er det normalt at de tre vise menn kommer med pakker på 6. januar. Men det er også noen spanske familien som har litt begge deler, med julenissen som kommer den 25. desember med pakker, og i tillegg så kommer de tre vise menn.

Men min familie så spiser man middag med familien på noche buena, altså julaften, og på 5. januar, noche vieja, drar de vise menn og deretter åpnes pakkene på 6. januar. Så en ganske annerledes julaften, men opplevde ikke hjemlengsel, og hadde en fin julaften. Veldig gøy å oppleve å feire jul med en annen familie i et annent land, men tror jeg foretrekker Norsk jul.

Likes

Comments

Jeg har vært på en fantastisk tur til en av Europas fineste byer, San Sebastian. Har hatt en helt perfekt uke med sightseeing, vært på en spansk ostegård, surfet(elsker å surfe), lært å lage pintxos, som er Baskisk versjon av tapas, hørt baskisk musikk, vært på tur der vi gikk langs klipper ved vannet til en landsby med et båtmuseum, og lært litt baskisk.

Det har vært helligdager denne uka så gikk bare glipp av to dager med skole. Var på tur med organsiasjonen min her i Spania som heter Get Ready. Har bare vært en utrolig morsom uke, veldig gøy å se alle sammen fra campen i Barcelona, men også møte mange av de andre utvekslingselevene.

Været har vært helt perfekt, vi fikk beskjed om å ta med paraply fordi det regner masse i nord, men hadde sol hver eneste dag. Hostellet vi bodde på var helt fantastisk, veldig stort med takterasse, mange fellesrom, rene bad og veldig fine rom.

Var veldig gøy å være i San Sebastian fordi byen er ikke så veldig stor så føler jeg ble kjempe godt kjent. Byen har to strender, en som er en vanlig strand og en der det er vanlig å surfe. Vi surfet, haha veldig rart å hoppe ut i havet i desember, og kjenne at vannet er behagelig. Var veldig gøy, klarte faktisk å stå opp nesten alle gangene på surfebrettet. Lederen vår snakket om at vi kanskje skal på en til tur på vårparten til Portugal for å surfe, så håper virkelig at det blir noe av.

Alt i alt, en kjempe fin tur, med veldig bra mennesker og en super by. Jeg sitter på toget etter en veldig lang reise. Våknet klokka seks, deretter dro til toget, og nå er klokka 19:23 og kommer fortsatt ikke hjem før rundt 22:18. Masse reising, men er ikke rart når jeg bor helt i sør og San Sebastian er helt i nord, krysser landet på langs.

Likes

Comments

God mandag! Denne uka skal jeg på tur med Get Ready, som er organisasjonen min her i Spania, til San Sebastian. Jeg sitter på toget på vei til Sevilla, der skal jeg møte et par andre studenter inkludert Frida, bytte tog, og dra videre til Madrid. Vi skal være i Madrid til imorgen, deretter dra videre til San Sebastian, og være der til lørdag. Gleder meg!!

Likes

Comments

Idag er det søndag, og jeg tenkte jeg skulle oppdatere dere litt på livet i Spania.

Jeg har "feiret" nasjonaldagen til Spania, som var 12. oktober. De fleste spanjoler liker ikke denne dagen, og vil nesten si denne dagen var det motsatte av 17. mai i Norge. Dette var egentlig bare en helt vanlig onsdag med fri fra skolen.

12. oktober var den dagen Christopher Columbus først oppdaget Amerika, grunnen til at spanjoler ikke liker denne dagen er fordi de drepte, voldtok og plyndret lokalbefolkningen. (Hahaha lite tips av erfaring: ikke skriv gratulerer med nasjonaldagen til en spanjol, been there, done that)

Jeg brukte fridagen på å spise lunsj med noen folk fra kirken, mye god mat (som spansk tortilla, fajita og pizza)

Etter lunsj dro jeg hjem for å gjøre meg klar for kino. Jeg satt på med venninnen min Paula til kinoen. Kinoen er i et stort shoppingsenter, før filmen måtte vi stå i en lang kø, for å finne ut at billettene til den filmen vi ville se var utsolgt. Så vi valgte en annen film, jeg lot de andre velge, og bare betalte. (dumt valg) Fordi da filmen startet fant jeg ut at filmen var den sammen filmen jeg hadde sett for en uke siden, men positive siden er at jeg forstod mer av filmen. For selvsagt er alle engelsktalende filmer dubbet til spansk. Før filmen spiste vi donuts fra Dunkin´ Donuts <333. Så alt i alt var den en veldig bra nasjonaldag, selvom jeg klarte å se den sammen filmen to ganger og gratulerte noen med dagen.Likes

Comments

Hola todos <3 I dette innlegget tenke jeg å skrive litt om hva som har skjedd og hvordan nesten tre uker i ny familie og ny by har vært.


Første møte med vertsforeldre: Jeg ble hentet av koordinatoren min på flyplassen i Sevilla. Bilturen fra Sevilla til Huelva ble brukt på å snakke spansk, vertsforeldrene mine ventet på meg ved en parkeringsplass i nærheten av Huelva, som er byen jeg bor i. Første bilturen var veldig bra, vertsfar var veldig ivrig med spørsmål som jeg prøvde så godt jeg kunne å svare på, på spansk. (Vertsfar kan litt engelsk, og vertsmor kan nesten ingenting.) Vi kjørte til leiligheten som ligger i sentrum av byen, der ventet vertssøsteren min, og kjæresten hennes med lunsj til hele familien. Det var veldig koselig og jeg følte meg veldig velkommen. Etter maten pakket jeg ut alle tingene mine (som var veldig deilig for var rimelig lei av å leve ut av en koffert) deretter gikk vertsmor og jeg en tur rundt i byen. Hun snakker kun spansk så samtalen bestod av at hun sa noe, som jeg ikke forstod, deretter måtte forklare i sånn 10 min, også forstod jeg kanskje halvparten. Men var faktisk overrasket over hvor mye jeg forstod den første dagen haha ;)


Andre ting som har skjedd og jeg har lært:

-Jeg har besøkt Sevilla med vertsfamilien, som er Spanias tredje største by.

-Jeg har startet på skolen, jeg kan gå til skolen på 15 minutter fra leiligheten.

-Jeg har startet på volleyball. På laget har jeg en av mine nærmeste venner i Huelva, som heter Paula, haha vi ble venner fordi hun var den eneste på laget som kunne snakke engelsk så hun måtte oversette hva trenerene sa den første dagen. Tar også bussen med Paula til trening for hun bor i nærheten av meg.

-Spanjoler (både ungdommer og voksne) er svært dårlige i engelsk!!!!!!!

-Mye shopping :)) men ikke helt den typen jeg liker best, bestått mye av å lete etter ting jeg trenger som sokker, sekk og skolebøker.

-I spania må man kjøpe bøker til skolen. Jeg og en venninne har måttet dra til bokhandelen tre ganger, der det er en kø langt ut på gata for å i det hele tatt komme inn i butikken, for å prøve å kjøpe bøkene mine. Jeg har fortsatt ikke franskbøkene mine etter tre forsøk, men de er bestilt og kommer på onsdag, og i dag fikk jeg kjøpt økonomi boken min av en eldre gutt på skolen, så er nesten i mål.

-I spania er fransk obligatorisk <33333 veldig happy for det, og folk i franskklassen får seg en god latter hver gang jeg prøver å uttale franske ord, men går faktisk ganske bra, og jeg har en kjempe bra fransklærer.

-Jeg har byttet fra gresk til matte, og litteratur til økonomi.

-Enkel Matematikk i Spania er 5 ganger vanskeligere enn i Norge og så kan vi gange med to fordi undervisningen er på spansk, med en svært hurtig mattelærer.

-Jeg har vært på stranda med noen venner. Strendene her er kjempe fine her med helt hvit sand og masse sol.-Jeg har løpt et løp til støtte for kreft, med en venninne i klassen. Var veldig gøy, har aldri løpt et løp før, og satser på å dra inn til Sevilla og løpe "the colour run"

-Jeg har vært i mormonsk kirke to ganger, veldig mange hyggelige folk, men også litt lenge med 3 timer hver søndag. Men trenger ikke dra hvis jeg ikke vil.

-Blitt kjent med mange nye mennesker, MANGE navn å holde styr på. Funfact: navnet Paula(kjenner tre stk med d navnet), Maria og Jésus er populære i spaina :))

-Har lært litt flamenco under et familieselskap.

-Spist MASSE spansk mat (vertsmor er veldig flink til å lage mat og liker sunn mat og mye frukt, så er happy for det)

-mye søvn, er mye som skjer så er ofte sliten, og siesta etter skolen er mye brukt.

-Mye spansk og MANGE dumme svar. Blir flau av å tenke på hvor mange dumme svar jeg har gitt, som da jeg ble med en venninne hjem fra skolen og moren spurte: Hva skjer? (Qué pasa?) og jeg svarte "bare bra, hva med deg?" og på skolen der læreren spurte meg noe om nivået mitt i fransk og jeg svarte Norge :) Alltid like gøy å skjønne fem sekunder etter du har svart hva faktisk spørsmålet var.

-Imorgen skal jeg ta bussen til Sevilla, for å besøke Frida. Vi skal bare være sammen se rundt i byen, spise og kose oss hele dagen.


Håper dere likte dette innlegget (spesielt Christine og Oda )

Hasta luego!

Likes

Comments

Hey hey! Jeg tenkte jeg ville skrive litt om hva som har skjedd i min første uke i Spania. Jeg var litt usikker på om jeg skulle bruke denne bloggen eller ikke, men tenker det blir fint å se tilbake på, og holde familie og venner oppdatert.

Dag 1 på soft landing camp: Jeg dro på tidlig på tirsdags morgen, toget fra Tønsberg gikk klokka 05:00 til Gardemoen, og flyet til Barcelona gikk klokka 09:00. Jeg reiste med venninnen min Frida, og er veldig glad for det. Det er fint å ha en man kan dele opplevelser med og ha en å snakke med. På Gardemoen møtte vi syv andre utvekslingsstudenter, noen hadde jeg sett før på et møte i Oslo, mens andre var helt nye. Vi tok flyet med Peter fra Explorius til Barcelona. Da vi hadde hentet bagasjen møtte vi Clara som er spansk og en av de som skulle være med oss på campen. På flyplassen måtte vi vente lenge på en Tysk jente, fordi flyet hennes var forsinket. Da hun endelig kom, dro vi til hostellet som vi skulle tilbringe de fem neste dagene i. Vi var tolv jenter fra Norge, Tyskland, Finnland, Brasil og Italia på et lite rom, alle med store kofferter, så det var ganske trangt, men hyggelig. Vi dro å spiste på en spansk restaurant, der vi kunne plukke mat fra en buffé, jeg smakte på gazpacho for første gang. Etter lunsjen dro vi på stranda i Barcelona, Frida og jeg badet sikkert i en halvtime. Etter det kjøpte vi frukt fra en bod på stranda og dro tilbake fra hostellet. Da vi kom tilbake hadde de siste utvekslingsstudentene kommet. Vi spiste middag på hostellet rundt klokka 21:00, da var jeg veldig klar for køyesenga, siden jeg hadde vært oppe siden klokka 04:00. Første dagen hadde jeg litt hjemlengsel på kvelden, fordi det var noen som var veldig flinke i spansk, men den hjemlengselen gikk fort over.


Dag 2 på soft landing camp: Vi spiste frokost klokka 08.00, spansk frokost er veldig søt, med mye lyst brød, søte frokostblandinger og syltetøy. Heldigvis kunne man få ristet brød med egg og bacon, så det gikk mye i det til frokost. Etter frokost dro vi ut i byen for å dra på hopp on hopp off busser. Vi hadde også en lek med en "pegg" eller klesklype. Leken gikk ut på at en startet med klypa, deretter skulle prøve å klipse den på en person uten at de merket det, så man måtte hele tiden sjekke om du hadde den på deg og en eller annen gang i løpet av dagen spurte de"hvem har peggen?" og den uheldige (som selfølgelig var meg) fikk en utfordring som gruppa fant på. Heldigvis fikk ikke jeg en ille utfordring, jeg måtte bare ta selfie med en fremmed på gata. Vi fikk litt fritid så Frida og jeg gikk innom noen butikker og et stort marked med masse frukt, fisk og kjøtt. Vi kjøpte smoothie og jordbær med sjokolade. På kvelden spiste vi spansk Tapas, som var ganske annerledes fra norsk tapas, det var mye brød med forskjellige ting smurt på, som leverpostei, fisk, tomat og oliven. Etter middag lekte vi en lek der man var fire og fire som satt på stoler og hadde en oreo i panna og skulle bevege ansiktet og prøve å få oreoen til å havne i munn fortest, veldig morsomt.

Dag 3 på soft landing camp: Dag tre bestod av besøk av FCB sin fotballstadion og Gaudihuset. I Spania er fotball veldig stort, så inni stadion var det et museum med alle pokalene til FCB gamle baller og fotballsko, videoer av scoringer, du kunne høre på sangen til laget på høretelefoner. Ikke hva jeg hadde forventet, jeg trodde vi bare skulle få komme inn på stadion og se hvordan det så ut, men nei et helt museum med fotballting. Etter det besøkte vi en tyrefekting stadion som hadde blitt laget om til et shoppingstenter inni fordi det det er forbudt med tyrefekting i Barcelona område. Det var veldig kult fordi de hadde beholdt fasaden og bygget om inni, der spiste vi lunsj. Deretter fikk vi valget om å dra på stranda eller dra til Gaudi huset, jeg valgte Gaudi huset og er veldig glad for det! Det var utrolig kult å få komme inn i huset, vi fik en slags Ipad og høretelefoner, og med de kunne vi gå rundt i huset og høre på historiene og se hvordan hvert rom så ut før og hvorfor det var bygget som, farge valgene og alle detaljene. Etter Gaudi huset fikk vi litt fritid til shopping. Da vi kom hjem til hostellet stod kjøttdeig og pasta klar på bordet. Vi lekte også noen leker på kvelden før vi la oss.


Dag 4 på soft landing camp: Dag fire dro vi på Port Averntura aka en fornøyelsespark som er kåret til Europas beste! Vi stod tidlig opp og tok toget i en time for å komme dit. Jeg kjøpte, sammen med fire andre som også var glad i berg og dalbaner, exspress pass sånn at jeg kunne droppe køen en gang per store karusell og det var virkelig verdt det! Beste berg og dalbanene jeg har prøvd! parken var også delt inn i forskjellige verdensdeler, for eksempel Kina og Polynesia. Det var en utrolig fin og gjennomført park, med musikk, planter og mat fra de forskjellige stedene. Vi var der hele dagen og da vi kom hjem var det paella kveld! Fikk smake paella med skalldyr, kjøtt og vegetar.


Dag 5 på soft landing camp: Dette var dagen vi skulle reise fra Barcelona og møte vertsfamilien!!! Lager et eget innlegg om den dagen, stay tuned!!!


Likes

Comments