Tre favoriter med syren: Syrensaft, syrensirap och syrensocker

Syrens tid må vara kort, men den går att förlänga med hjälp av följande vis: safta, sockra och sirapa! Jajemen, det är något en kan göra. Saften är god (extra god med lite extra citronjuice och isbitar när den ska intas), men syrensirapen är min favorit! Jag ringlar den över färsk bär, yoghurt och glass, men har den också i sommarens alla (önskar jag, åtminstone de tre första) drinkar. Dessutom gör jag gärna ett socker också att strö på dessert i sommar.

Syrensaft

1 lite vatten
0.5 kg strösocker
30-40 syrenklasar (ju mer färg på blommorna desto mörkare färg på saften)
2.5 dl citronjuice (ca 3-4 citroner)
zest från 3 av citronerna

Plocka alla blommor från kvistarna lägg i en bunke tillsammans med citronzest (det yttersta gula skalet på citronen) som du skalar med potatisskalare och citronjuice. Koka upp vatten med strösocker tills sockret löst upp sig. Slå över den varma sockerlösningen (80 grader, en kort pochering av drar ur mer smak från blommorna) på bunken med blommor och citron. Täck med lock och ställ svalt i cirka 3 dygn. Sila av genom silduk och förvara på väl rengjorda flaskor.


Syrensirap/sockerlag

3 dl vatten
3 dl strösocker
5 dl syrenblommor
4-5 blåbär

Koka upp vatten och strösocker i en kastrull, rör tills sockret löst upp sig. Sänk värmen och lägg i blommorna, låt sjuda i cirka 10 minuter. Ta av från plattan och låt dra i cirka 30 minuter (låt 4-5 blåbär dra med i sirapen för en djupare lila färg). Sila av och häll upp på en väl rengjord flaska.


Syrensocker

3 dl syrenblommor
3 dl strösocker

Varva blommor och strösocker i en ren glasburk. Ställ mörk i cirka en vecka. Skaka burken lite då och då. Sila av sockret så att du får bort alla blommor som nu blivit bruna och förvara i burk med lock.

Gillar

Kommentarer