Surdegsbullar med citron och vallmo

Är det oskönt att inleda ett blogginlägg med en brasklapp? Aja jag gör det ändå för det där med att ge ut recept på surdeg har länge suttit långt inne. Inte för att skrämmas men alla surdegar är olika. Det är ju det som är det fina i kråksången: den lever sitt egna liv. Men nu är det som så att mitt dåliga minne kräver att saker och ting skrivs ned, och speciellt när det kommer till recept ("ja ja jag kommer ihåg" är den största lögnen jag någonsin dragit för mig själv). Därför vore det ju himla dumt att inte skriva ned receptet här, på bloggen som är ämnad just för detta: mina recept. Så såhär gick det till när jag den 8 juli bakade bullar, och inte vilka bullar som helst, utan nämligen:

Surdegsbullar med citron och vallmo
700 g vetemjöl spec.
90 g surdeg
350 g mjölk
1 ägg (ca 50 g)
4-5 g jäst
100 g strösocker
10 g salt
10 g kardemummakärnor
100 g smör

175 g rumsvarmt smör
90 g florsocker
45 g råsocker
15 g vaniljsocker
7 g malen kardemumma
25 g Vallmofrön
1 citron (zest + 2 msk juice)
10 g mortlad kardemumma
Nypa havssalt
2-3 msk vetemjöl

0.5 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk citronjuice

Vallmofrön + råsocker

Lös upp jästen i ljummen mjölk, blanda sedan ned surdeg, ägg och vetemjöl. Vila i 30 minuter.

Blanda därefter i rumsvarmt tärnat smör, strösocker, mortlad kardemumma och salt. Arbeta degen i maskin eller förhand till du har en elastisk och glansig deg som enkelt släpper från bunkens kanter eller från bänkskivan. Lägg degen i bunke med lock och låt jäsa i 2-3 h i rumstemperatur, eller tills degen nästa dubblat i storlek. Ställ in i kylen och låt jäsa några timmar till (tiden är beroende på hur mycket degen jäst innan du placerar den i kylen. Hann den nästan jäsa till dubbel storlek så kanske det räcker med 2-3 h i kylen, mest för att en kall deg är enklare att hantera vid utbak. Du kan också ställa in degen tidigare i kylen, efter 1-2 h och låta den stå över natten i kylskåpet så att den får jäsa klart där. Ju längre tid den jäser, ju mer smak av surdeg).

Blanda ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till fyllningen (allt förutom mjölet). Koka ihop en sockerlag med 1 del vatten och 2 delar strösocker, denna gång med cirka 2 msk citronjuice. Låt koka under 2-3 minuter.

Ta ut degen ur kylen och stjälp upp på lätt mjölad bänk. Pressa först ut degen till en rektangel och fortsätt sedan genom att kavla degen till en cirka 0.5 cm tjock platta. Bre på fyllningen, sikta över mjöl (detta för att fyllningen ska bli lite fastare) och rulla ihop degen, alternativt gör ett treslag om du vill göra kringlor. Dela upp den rullade degen i skivor och placera på en plåt med bakplåtspapper. Placera bullarna ganska tätt så hjälper de varandra att hålla ihop. Spraya lätt med vatten och strö/doppa dem i vallmo/råsocker. Låt jäsa under bakduk tills de blivit något större, runt 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna i 10-12 minuter beroende på storlek. Ta ut och pensla med sockerlag.

Gillar

Kommentarer