Fläderblommor - Fläderblomssaft och flädermarmelad på resterna

Fläderblommor! Det finns en uppsjö av olika recept, vilket känns konstigt när det handlar om något så enkelt som saft? Jag har förstått, efter några omgångar och ett och annat misslyckande, att det gäller att hitta sitt sätt och sin favorit. Misslyckande och misslyckande, men många recept har väldigt mycket socker i sig vilket jag inte alls tycker om. Jag vill ha lite mindre socker, lite mer syra. Dessutom gillar jag att kunna ta vara på citronen som är kvar av saftkoket och då blir det marmelad! Gott till ostbrickan, eller bara på helgens knäckemacka till morgonkaffet.. mm! Här är mina bästa tips:

- många recept har 1L vatten och 1kg socker vilket jag tycker blir för sött. Jag kör ratio 2L vatten och 1kg socker.
- att skala av skalet, skära bort det vita och sedan skiva köttet gör att du sedan kan använda citronen till flädermarmelad! No svinn va.
- frys in saften i en gammal glaslåda= saft hela året! Tack vare sockermängden får den frysta saften konsistensen av sorbet vilket gör att du enkelt kan skopa upp den mängd du behöver.

Fläderblomssaft 2 liter
40 klasar
4 citroner (skala av skalet med potatisskalare, skala av det vita och skiva citronen)
4 tsk citronsyra
2 liter vatten
1 kg strösocker

Koka upp vatten och socker under omrörning tills sockret löst upp sig. Skölj under tiden fläderblommorna och klipp bort de grövsta kvistarna. Lägg ner i en stor kastrull, stål-/glasbunke eller rent plasthink med lock. Skrubba citronerna i ljummet vatten och torka av. Skala sedan av det yttersta gula skalet med potatisskalare och lägg ner bland blommorna. Skär bort det vita från citronerna och skiva upp frukt köttet. Varva skivorna med fläderblommorna. Strö över citronsyra. Häll sedan över sockerlösningen (som bör ha en temperatur mellan 65-90 grader). Pressa ner så att allt ligger under vätskan. Sätt över ett lock och ställ in i kylen i 2 dygn. Sila sedan saften genom en silduk och förvara i väl rengjorda flaskor eller burkar. Saften går utmärkt att frysa in!

Flädermarmelad ca 2 dl
200 g citronskivor (ca 3 citroner)
1 dl av den koncentrerade saften
1 dl syltsocker

När du silat av saften får du kvar både citronskal och fruktkött som du kan använda till en marmelad.Hacka upp eller mixa citronskivorna i önskade bitar och lägg i en kastrull. Ta upp citronskalet och skär i tunna strimlor och lägg ner i kastrullen. Tillsätt 1 dl av den färdiga saften och syltsocker. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter. Ta bort eventuellt skum som kommer upp till ytan med hjälp av en sked. Gör marmeladprov för att se om marmeladen är klar, annars kokar du den en stund till. Förvara på väl rengjorda små burkar i kylskåpet.

Gillar

Kommentarer