INTERVJU

För ett tag sedan gjorde jag en liten intervju på Emmas blogg. Såhär skrev hon:

"Alma är assistent på Studio Emma Svensson (fast inte så länge till i oktober blir hon befordrad till junior fotograf) och jag tänkte det skulle vara kul om ni fick lite bättre koll på vem hon är så min assistent Emma har gjort en intervju med henne!"

Vad får du göra på Studio Emma Svensson? Hur kan en typisk vecka se ut för dig?
Jag varvar dokumentationsjobb, lite andra fotojobb som porträtt, bloggbilder etc, med en del assande och lite retusch. Alltså väldigt varierande, vilket jag älskar! Men i korta drag är det oftast 1-2 ”studiodagar” med retusch och allmän todo, och 2-3 dagar med olika slags fotojobb i veckan. Ibland jobbar jag dagtid, ibland senare kvällar och helger.

Har du någon utbildning inom foto? Hur har du lärt dig allt?
Jag gick estetprogrammet på gymnasiet, så en del foto hade jag i undervisningen där, men annars ingen utbildning. Innan jag började här på Studio Emma Svensson så hade jag nog lärt mig mycket tack vare eget intresse; läsa om/se hur andra jobbade och så hade jag assisterat andra fotografer ett par gånger innan jag började på Studio Emma Svensson. Mitt självklara tips för att lära sig saker: internet! Det finns så himla mycket bra guider kring foto och retusch om man bara letar lite.

Hur skulle din drömplåtning se ut?
Jag skulle någon gång vilja göra en modeplåtning på Island!

Vilken är din favorit i kamerautrustningen?
Mitt favoritobjektiv Canon 35mm f/1.4L. Fint skärpedjup och fungerar till det mesta.

Vad är det absolut roligaste du har fått göra på jobbet?
Jag skulle nog säga att det är de jobb som jag plåtat som sedan har gått till tryck. Det är en sådan himla speciell känsla att se sina bilder i ett tryckt magasin tycker jag. Sedan är även de intensiva veckorna som Modeveckan och Stockholms Kulturfestival oslagbara!

Vilka är dina favoritfotografer?
Himla svår fråga för det varierar väldigt mycket, och jag har ärligt talat ganska dålig koll på de större fotograferna. Men två unga som jag verkligen gillar är Frida Vega Salomonsson och Olof Grind!

Vad skulle du vara om du inte var fotograf?
Jag tror att jag skulle jobbat med något annat kreativt. Kanske layout/formgivning eller något åt det hållet. Jag har också varit lite sugen på att jobba som lärare, men så blir det nog aldrig, haha.

Vad har lärt dig av att jobba på Studio Emma Svensson?
Vart ska man börja? Jag kom ju hit direkt efter studenten och hade egentligen inte jättemycket erfarenhet. Jag har lärt mig massor om ljussättning, hur man jobbar upp ett snabbt och effektivt arbetsflöde (i och med att vi ofta har tighta deadlines), hur man är mot kunder och framförallt allt om själva branschen som inte riktigt går att plugga sig till.

Berätta tre saker om dig själv som inte så många vet om!

1. Jag är grym på att laga olika sorters gröt med massor av goda toppings och smaksättningar.
2. Jag har ofta för dåligt tålamod för att titta klart på en film.
3. Jag har tränat cirkus under en period när jag var typ 12 år.

Och slutligen, har du några råd att dela med dig av till någon som drömmer om att jobba med foto i framtiden?
Försök att få en praktik- eller assistentplats! Det är ovärderligt att kunna få så mycket kunskap och erfarenhet av personer som jobbat ett tag. Man får inblick i yrket och kan snappa upp massor av information. Samt plåta plåta plåta!

  • foto, jobb
  • 673 visningar

Gillar

Kommentarer

rebecca,
almawiola
almawiola,
  • Bloglovin
  • Nouw