Julafton - jag hatar dig av hela mitt hjärta.

Julafton är någon slags inbillning av att hela jorden helt plötsligt blir något slags paradis. Julklappar delas ut hejdlöst, glädjen är på topp, barnen är höga på socker och leker tills de somnar i soffan hos mormor och morfar, familjen är samlad framför en brasa, glögg, pepparkakor, Kalle Anka klockan 3 ni alla vet nog vad som är den vanliga beskrivningen och fantasibilden av julafton. Den bild som många försöker leva upp till, den bild som föräldrar tror de måste kunna leverera till sina barn, den bild som många familjer inte alls upplever.

Jag har hela min barndom upplevt detta. Jag har sprungit runt hos mormor & morfar med hela feta släkten. Jag har ätit mig 10 kg fetare hos farmor och jag har firat jul med både mamma och pappa. Jag har fått så många julklappar att jag själv blivit mållös. Jag har tagit en tupplur framför Kalle Anka klockan 3 hos mormor & morfar. Jag har fått vara med människor jag älskar, människor jag inte träffar så ofta och människor jag bryr mig om. Jag har haft ganska lyx att få uppleva detta. Detta året vet jag att jag inte kommer få göra det.

Efter ett år fyllt av ångest, av läkarbesök, av olika utredningar och som nu slutar med en diagnos så är jag ändå rätt så nöjd. Första gången i mitt liv har jag en förklaring till varför det är som det är. Tidigare när jag åkt upp till akuten för att mitt bröst dunkar snabbare än blixten och det inte visas något ordentligt konkret utan småsaker som enligt läkaren är anledningen till anfallet, när man själv vet att det inte bara lite småsaker utan något annat. Just vid det tillfället trodde jag mitt hjärta skulle sluta slå, att mina lungor var punkterade och att jag skulle dö. Idag vet jag att det bara var en ordentlig panikångest attack.

Att få en diagnos, speciellt psykisk, kräver att du går igenom undersökningar, du pratar ut. I mitt fall pga. olika anledningar var jag tvungen att göra mer av det före min diagnos kunde fastställas än vad man gör i vanliga fall. Före jag kunde få en ordentligt behandling, framförallt för min egna säkerhet. För att min psykolog och jag framförallt skulle känna mig säker och trygg i mig själv att kunna ta mig igenom en behandling utan att diverse tankar eller spontana känslor skulle ta över. För mig innebar det att jag var tvungen att prata mycket om och med min familj. Problem som varit & problem som är. Att helt plötsligt våga erkänna sina känslor, att helt plötsligt våga berätta saker för människor man skyddat, att för en gång skull kunna lita på sig själv, sin kropp och sina tankar.

Familjen är känslig, mamma och pappa är skilda, saker som dykt upp, saker som måste smältas, saker som inte kan sägas än, saker som måste tänkas igenom och vet ni vem det var som tog upp allt? Jo, jag. Jag lägger inte skulden på mig, tyvärr, jag tror det hade varit lättare om jag gjorde det. Lägger skuld på människor runt omkring mig som lät det gå så långt som det gjorde.

I början av december hade jag bilden av att inget hade hänt, julen som alltid varit samma kommer alltid vara samma. Jul som inte varit något jobbigt för mig kommer verkligen inte vara det i år heller trots omständigheten. Verkligheten kom ikapp mig alldeles för snabbt.

Pappa planerade in med den andra familjen. Den feta släktmiddagen hos mormor & morfar som trots allt är det bästa på julafton kommer inte längre innehålla den stora feta släkten. Julafton känns skit. Förra veckan käkade jag upp hela min adventskalender - vad är julafton att räkna ner till ens?

"Alma, vad önskar du dig i julkapp? - En god jul och en stor fet nallebjörn."

För att dämpa ångestattacker på just julafton så har jag redan nu planerat allt i minsta lilla detalj så långt jag kunnat ännu.
Vakna senast 09:00
Pappa senast 11:00
Farmor 12:00
Möjligtvis något kort besök hos Mattias 14:00
Mormor och morfar 14:30

"När jag köper lägenhet, kommer jag inte röra på mig en meter på julafton. Folk får komma till mig. Jag ska ha det exakt så som jag själv vill ha det och ingen kan säga att det är rätt eller fel. Frågor på det?"

Det här att man på något sätt ska tvinga sig själv att träffa människor man egentligen inte vill träffa främst av anledningen "men det är ju din familj" är något jag fått tänka över denna julen. Att inte ta allt så självklart på något sätt. Bara för att det är jul och att internet, normer och traditioner säger att man ska vara hela släkten så måste folk kunna få säga nej. Jag har jätte ont av detta vilket märks. Jag vill vara hela familjen, alla ska sitta vid ett bord, julklappar ska öppnas o.s.v. så att säga att detta är ett problem bland alla andra är helt fel. Detta är ett problem bland oss. Bland mig.

Man måste få inse att inte allt är perfekt inte ens på julafton sen har alla olika gränser för vilka man vill träffa eller vad man gör. Detta är mina tankar och jag delar med mig av dem för jag vet att det finns många mer som känner precis likadant. Jag skriver för att någon skall tänka ett varv extra om man gör saker på julafton för att man tycker det är roligt, för att man träffar människor man tycker om eller för att man helt enkelt gör det av tradition, "för det alltid har varit så".

Jag har min mamma som trots min hopplöshet försöker pigga upp mig. "Det kommer bli bra, tänk vad mysigt bara vi kan ha det." "Det finns inga måsten, du får göra precis som du vill." Igår stod mamma och klädde granen, tog fram tomtar, drog fram kvistar och satte upp lite över allt och pysslade och höll på. Jag satt i soffan och kollade på. Skrattade åt hur hon verkligen försökte, tomtar hit och tomtar dit. För min del hade det kvittat med en gran och massa krimskrams. Det tror jag det hade gjort för hennes del med, men hon gör det för min skull. För att jag ska få någon glädje. För att jag ska få någon feeling. Mamma om du läser detta, det hjälper. Men tyvärr så kommer jag inte gilla julafton och thats it. Visst vet min mamma om det men jag vet också att hon skulle kunna dö för att ändå få mig att känna samma glädje som jag gjorde för 2 år sedan när pappa kom till mamma på morgonen och vi käkade pepparkakor till frukost samtidigt som vi öppnade paketen allihopa. Jag är tacksam som har mamma, det om något ser jag nu.


Julafton - jag hatar dig av hela mitt hjärta.

Inte minst för att mina föräldrar är skilda och jag ska hinna med minst 4 ställen på julafton vilket jag redan nu blir stressad av och ger mig grova ångestattacker av bara tanken.
Inte minst för att just detta året är hela min familj splittrad. Alla ska åt olika håll.
Inte minst för att jag egentligen bara hatar julafton som är fullt av stress, fullt av förhoppningar, fullt av normer som jag vet att varken jag eller min familj står för.

Inte minst för att det enda jag vill är att julafton ska gå över så fort som möjligt.


Jag söker inte attention, jag söker inte att någon skall tycka synd om mig, jag vill att folk ska tänka till, det är okej att inte älska julafton. Jag vill att folk ska kunna läsa och känna igen sig i texten. Jag vill att människor ska förstå.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Förra veckan fick jag hem dessa godingar! Fick hem massa müsli och herregud vad gott det var. Ärligt talat, chocklåd müslin och berrywhitechoc. Stora förpackningar också och det är massor av frön vilket ska vara nyttigt för min mage. 9 av 10 för att de är svindyra men det är helt klart värt pengarna!

Likes

Comments

​1. Om du hade fått en son nu, vad hade du döpt honom till?
​Malte

2. Sex utan kärlek eller kärlek utan sex?
​Kärlek utan sex

​3. Vilken var den senaste filmen du såg?
​Narcos

4. Har du bra självförtroende?
Jag har för bra, skoja jag har bra, bättre än många tjejer (om man nu får säga det i lilla landet lagom) sen jobbar jag med det hela tiden också så det är inget som kommit av sig själv, får tacka min kära far för det ;)

5. Vad skulle du egentligen vilja göra just nu?
​T
a ett kvällsbad i maldiverna med min boy

6. Nämn tre saker på din att-göra-lista? 
Maldiverna, starta eget företag och köpa en hundvalp

7. Beskriv ditt drömutseende.

Jag är mitt drömutseende


8. Skriv namnet på någon du ser upp till.

Mattias & Mami


9. Någon du har kysst - 

Mattias älskling!!! 


10. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?

Såklart


11. Den du senast sov över hos

Min pojkvän hihi


12. Vem skrev du senast med på Facebook?

Hemlis


13. Är du nöjd med din profilbild på Facebook?

JA


14. Vad väljer du, godis eller chips?

Godis!


15. Pinsammaste minnet från skoltiden?

Minns inte, har inte gjort något😲


16. Hur uppvaktar man dig?

Du väcker mig med en kram eller en puss, sen har du chocklad hjärtan, chips, en pizza och en bra film eller så bjuder du mig på en bärs och en ölkorv/salami i Italien före en Serie A match //Alma 2


17. Har du rykten efter dig?

Nej


18. Din absolut sämsta egenskap? Att jag börjat visa way to much känslor detta året, för ett år sedan visade jag nada. Nu visar jag ALLT.


19. Din bästa egenskap? Jag är bäst


20. En låt du är beroende av? HÄR ÄR DU ALDRIG ENSAM & lush life, den akustiska versionen.


21. Vad stod det i ditt senaste sms? rip


22. Vem skulle du ta med dig till en öde ö? Mattias


24. Har du kysst en kompis? SÅKLART


25. Hur ofta dricker du alkohol? Hemligt


26. Vad är din åsikt om droger/folk som tar droger?
​None of my business, ta vad du vill så länge du inte skadar andra eller dig själv. Har inga problem med folk som tar droger, verkligen inte, inte så att en drog identifierar dig som person?


27. Vad hatar du?

Åska, Bullshit och folk som inte vågar ta saker face to face utan sitter bakom en skärm och tjafsar ”SPYR”


28. Hade du kunnat ha distansförhållande?

Maybe


29. Vad handlade din senaste dröm om?
​Det kan vi diskutera en annan gång.


30. Vad väger du?
​​chips, godis och pizza

31. Hur lång är du?
​163,5 cm


32. Vilken är den bästa svenska filmen?

JOHAN FALK, ALLA


33. De bästa svenska skådespelarna?

Joel kinnaman och Seth


34. Vilken väljer du, Harry Potter eller Twilight?

Harry Potter,


35. Ditt humör för tillfället?

Damphumör och as pigg, sovit hela helgen


36. En vacker person?

Du


37. Har du Instagram?

almaproohff


38. Vem kramade du senast?

Mattias


39. Vem träffade du senast?

Mamma sitter jämte mig :o


40. När slog du dig senast?

hahahahahaha säg någon gång jag inte slår mig


41. Någon du vill träffa?

Papi


42. När grät du senast?

Idag hehehe


43. Sminkar du dig varje dag?

Verkligen inte


44. Vem är du mest lik, mamma eller pappa?

Min biologiska mamma, inte sett min far


47. En artist du inte gillar?

Vet inte varför jag skulle kunna namnet på någon jag inte gillar.. :/


48. En artist du gillar?

Zara Larsson, Beyonceyyy


49. Vad är det bästa som hänt dig?

Nyår 2014/2015


50. Vad vill du bli när du blir äldre?
​Rik & egenföretagare med en hund

Likes

Comments

Hola!
Segaste men skönaste söndagen på länge. Haft ont i magen hela helgen så har verkligen inte gjort något, jag har försökt bli frisk och nu har jag precis kommit in från en långpromenad runt sjön som ligger några minuter ifrån mig. Rensade tankarna och lyssnade på bra musik. Ett perfekt avslut på en kass helg. (ja jag är inte positiv, deal with it). Men älskar ändå att jag bort typ i stan men ändå har en jättemysig sjö 5 minuter bort där det känns som man går rätt in i en annan värld och det är så vackert nu när det är höst och kvällssolen ligger på. Älskar det 😍

Imorgon kommer jag få mig ett ordentligt träningspass och sen kommer en lång vecka, pappa ska opereras på onsdag för sin Cancer så det är väll där uppe jag kommer tillbringa veckan och eftermiddagarna, torsdag möte med psykolog, helgen åker pojkvännen bort så då blir det troligen Göteborg någon dag och sen får vi se hur allt går. Oavsett vad så tror jag denna vekan blir bra under omständigheterna, orolig för pappa men han är tuff så han klarar detta såklart! Puss, ha en mysig söndag med godis och chips 💋

Likes

Comments

Godmorgon!
Jag tänker såhär, för att jag ska få igång skrivandet så kör vi en 30 days challange. Sounds good? Ingen aning om vad jag ska skriva om om jag ens har 30 intressanta ämnen att skriva om, men de kommer väll om inte annat kommer ni få reda på vad min favoritglass, favorit Tv program och mitt favoritgodis är 😌

Har ni något ni undrar över eller som ni vill jag ska skriva om så passa på nu, jag har massa ideér men vet inte vad ni vill läsa. Sen måste jag även tacka er för att ni är så många som tittar in här ändå haha blev helt chockad när jag kollade statistiken igårkväll! 

Likes

Comments

​God kväll vänner. Det är fredag, jag är trött, det är nollning för mig idag, jag ligger hemma..
Har haft en sjukt bra dag i skolan, allt har varit bra, ätit bra mat, ätit ordentlig mat, druckit vatten, hållt mina rutiner och kunnat koncentrera mig på lektionerna, ändå när jag kommer hem, får jag en panikångestattack.. Vilket leder till att jag inte vågar eller orkar ge mig ut. Ni som upplevt det, vet precis vad jag menar. 

Tog mig ut på en ordentlig promenad, långsamt kom jag steg framåt men frisk luft och en sväng förbi ICA fick det att gå över. Det är ändå så konstigt när man tänker på det hur lite frisk luft kan få en på andra tankar. Som jag skrev hade jag haft en jätte bra dag, bästa dagen på veckan. Bra lektioner, varit kreativ och fått göra saker jag själv velat göra. Visserligen har jag haft en oändlig smärta i magen men allt annat har varit bra så varför får jag dessa attacker?

Jag kan inte spekulera utan får bara acceptera att det är såhär, har varit hos min psykolog 2 gånger denna veckan och det kanske möjligtvis är för mycket då vi pratar om tunga saker som påverkar min vardag och mig otroligt mycket. Jag vet inte och vågar inte börja tänka heller. På något sätt önskar jag bara att jag skulle kunna få tillbaka ett liv, för om jag får detta på fredagskvällar så är det tyvärr så att det oftast drabbar hela helgen för då går jag och är spänd och på hugget inför minsta lilla symptom på att det ska komma tillbaka. Det är svinjobbigt. Men jag är ändå lycklig att jag  aldrig fått en attack utomhus, bland folk. Detta vet jag är olika från person till person, vissa klarar inte av att gå och handla eller vara i folkmassor medan jag trivs bland mycket folk.. 

Jaja, Anyways så har veckan över lag mest bestått av möten med psykolog och läkare känns det som, lite skola har jag hunnit med. Nu har jag lagt upp alla inlägg som jag skrivit och tidsinställt dem vilket jag såg jag missat innan. Ni får ha en bra kväll, ta hand om er vänner! Om någon av er som läser detta ens funderar på att ta starka droger denna helg, gör inte det. ​Vila i Frid.

​Krama om era nära och kära innan ni ger er ut, skicka det smset till hen ni älskar innan ni somnar, ett sms under kvällen att ni är okej, vad som helst, skicka det hjärtat till mamma & pappa bara för att du vill, man vet aldrig vad som händer imorgon. 💓

Likes

Comments

​God kväll vänner och ovänner!
Början av min vecka har varit kaotiskt tyvärr, men nu är jag igång igen och på banan. Precis hemkommen från en grym kväll, i mån av miljön och tråkiga garderober så hade en av brudarna, Maria, styrt klädbytarkväll hos sig. Dvs. att alla lämnar in minst 4 klädesplagg och sedan får alla bara byta helt enkelt. Eller ja, byta och byta, man lägger upp allt snyggt och sedan får alla ta det dem vill ha. Själv kom jag hem med en hel påse tröjor och klänningar. Super nöjd! Vin, mat och gott sällskap en lillördag vad mer behövs?

Har suttit med plugg ett bra tag eftersom jag var sjuk förra veckan och har varit hos läkarn typ 4 gånger redan denna veckan.. Jaja, nu ska jag pröva allt jag tagit med mig, pussssss

Likes

Comments

God måndag hörrni!
Själv har jag haft en rent av piss dag, men inte ska vi vara sura för det för idag när jag kom hem från skolan så låg det ett paket inne och det var min efterlängtade almanacka. Mina läkartider, skolarbeten, matcher, evenemang osv. kan jag äntligen få ordning på för sen jag började skolan har mitt huvud varit katastrof.

Jag beställde iallafall med två lejon på för jag älskar den bilden. Den är maffig, love it. Köpte även med tre stycken pennor Remove by friction. Är helt total kär i dessa pennor. Det är alltså bläck fast man kan sudda ut det om det blir fel, antagligen via friktionen med tanke på namnet men hur bra är inte det? Anyways jag älskar det och detta kommer göra mitt liv some good. Klarar inte av apples kalender, tycker det är bättre att skriva för hand. Oldschool.

Annars har dagen som sagt varit en skitdag, trots det fina vädret har inte mycket gått rätt till. Vaknade upp och skulle till doktorn, åkte hem, fick dåliga nyheter, grät på bussen till skolan, åkte till skolan, bråkade med en kompis, bråkade med läraren, kom hem. Och här sitter jag nu. Var och handlade innan eftersom jag bestämde mig för att Tacos blir bra ikväll. Välbehövligt och välförtjänt!

Ska sätta mig med lite plugg, ta en dusch, sen kommer Mattias hit och min Kusin och sen ska vi äta, låter faktiskt väldigt bra om jag får säga det själv. Pussss, hoppas ni haft en bättre start på veckan 💋

Likes

Comments

Godmorgon, god kväll, god natt,
​Det var somsagt as bra, om man ska citera Nathalie på toaletten 00:00, "alltså brudar, det är precis såhär det ska vara inget jävla drama". Jag kan inte mer än hålla med, maten var god, tältet va najs, dekorationen (!!!) VAR GRYM oooh folket var bäst. Ovanligt många som hade köpt kräftor men som inte hade någon aning om hur man skalade dem. Tror iallafall jag satt i 2 timmar och skalade och åt räkorna. Love it! (enda dåliga var egentligen pyrot, jävla tomtebloss, skit). 

Fick dock jätte ont i magen och levern, ipren hjälpte inte så allt slutade väll tidigare än väntat, men en bra kväll med andra ord, gillar att umgås med vänner som faktiskt kan offra en kväll trots förkylningar (Claris, kämpa💋) Ne, men människor som var där igår betyder mycket, otroligt mycket på ett och annat sätt.

Kräftskivor är ändå sjukt mysiga. Man ska dock ha dem vid havet i en liten stuga och det ska vara trångt, filtar, tända ljus, stickade tröjor och snapsvisor. Den dagen jag blir vuxen och rik ska jag köpa en sån stuga och bara ha kräftskivor varenda helg. Sounds good? Alla som läser detta är bjudna. 

Snälla ge mig och Markbrant credd för dekorationen, kommentera något gulligt, bra tack! Hej💋

Likes

Comments

Vi är igång! Vi har varit och handlat, tältet sitter uppe och vi är helt genomsvettiga. Nu saknas bara dukning och sånt roligt haha. Annars är jag as taggad på ikväll, ska bli mysigt och tror det kommer bli bra.
Såklart att det skulle börja regna när vi skulle sätta upp det också, så vi drog på oss regnkläder keps och satte igång. Vi bor ju trots allt i Borås..​​

Annars får ni ha en bra kväll, jag dyker upp här imorgon igen.pusss 💋

Likes

Comments