Från och med 1 Juli träder nya lagar i Sverige in. Nedan har jag nu sammanfattat vad de nya lagarna handlar om.

  1. E-cigaretten får åldersgräns på 18 år. Dessutom ska det tydligt stå att produkten skadar brukaren och vad ciggen innehåller. För mig gör den här lagändringen ingen större skillnad i mitt liv. Det ända som kan bli annorlunda är hur E-cigaretten framställs i reklamsammanhang. Om man gillar att överanalysera sin reklampaus.

  2. Efternamn och förnamn blir enklare att byta ut. Numera ansöker du att få namnge ditt barn/dig själv, namnet/namnen går alltså inte längre i arv. Den nya lagen tillåter även två efternamn, vilket jag inte visste var otillåtet innan. Nu kan jag alltså heta vad som helst, inom ramarna för vad som är tillåtet av Sverige. Och den nya lagen ska hjälpa mig att på ett smidigare sätt ändra mig om jag så känner. 

  3. Värnplikten är tillbaka i Sverige. Människor födda 2000 och 1999 ska nu rekryteras till försvarsmakten för mönstring. Kul tycker jag, mindre kul tycker Martina.

  4. Straffhöjning för vissa typer av brott ska införas. Kritiken kring Sveriges mesiga brottsstraff har gjort att regeringen gått med på att skärpa påföljderna till olika våldsbrott. "Bland annat minimistraffet för grov misshandel som höjs från ett års fängelse till ett år och sex månader." skriver metro. Det känns väll skönt, 6 månader extra.

  5. Meddelarskydd införs. Den här lagen har jag lite svårt att förstå. Men kort och gott "Det gäller den som arbetar inom vård, skola och omsorg som nu har rätt att berätta om missförhållanden utan att den som driver verksamheten får efterforska källan." - Johan Wiken
    Tror att det har och göra med att skydda medarbetare från elaka chefer men ni får gärna hjälpa mig här om ni har koll.

Källor:
Metro
Expressen 
Riksdagen.se

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jan Björklund tillsammans med Liberalerna vill stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Detta är någonting migrationsverket inte håller med om.

"I förra veckan gjorde Migrationsverket bedömningen att säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats. Enligt myndighetens enhet för landanalys, Lifos, väntas situationen i landet fortsätta att förvärras den närmaste tiden.” Skriver Aftonbladet.se

För cirka 10 år sedan fastställdes en lag där alla beslut vad gällande utvisning tilldelades migrationsverket. Myndigheten ansågs ha bäst översikt över läget i Världens länder. När migrationsverket då själva säger att läger är instabilt och förblir mer och mer farligt kan jag inte förmå mig förstå hur Migrationsverket inte håller med Björklund. Nu ifrågasätts istället partiledaren då han “lägger näsan i blöt” och trotsar den lag som han själv varit med och stiftat. Man anser att han ska lämna uppgiften till myndigheten själv.

Men för den som inte är allmänbildad så kvarstår ju ett antal frågor.

  • Vad har försämrats Afghanistan?
  • Och varför säger migrationsverket emot sig själva? Av vilken anledning ska man skicka tillbaka människor till ett osäkert land när de själva kommit ut med uppgifter om att läget nere i Afghanistan bara försämras?

På Sveriges Ambassads hemsida står det en del intressant information. Bland annat avråder Ambassaden att besöka landet på grund av hög risk för terrordåd och kidnappning. Men om jag vill gräva djupare i hur förhållandena i landet blev som de blev hamnar jag tillbaka i 11 september år 2001. Efter terrorattentatet på World Trade Center som Al-Qaeda tog på sig ansvaret för. Ett av många kapitel i Afghanistans bråkiga bakgrundshistoria.

Kriget mot terrorismen startade när USA gick till angrepp mot terrorgruppen och dess ledare Osama Bin Laden i hopp om att få ett slut på terrorn. Ett krig som såg ut att handla om 2 länder med olika åsikter men som blev otroligt mycket större än så. England, Frankrike och flera av de andra NATO-länderna har blandat sig i försöken kring att stoppa talibaner och terrorgrupper så som exempelvis IS. Stridigheterna har lagt grunden för ett fattigt och farligt land.

Angående Migrationsverkets syn på det hela skriver Myndigheten till Aftonbladet;

”Skulle situationen i Afghanistan förvärras så att konfliktnivån når upp till den som råder i exempelvis Syrien skulle Migrationsverket fatta samma beslut som finns gällande situationen i där - det vill säga att man får skydd i Sverige om man kommer därifrån.”


Källor:
Aftonbladet.se
​Globalis.se
​Wikipedia
​Aktuellt, tv2

Likes

Comments