Hej alla läsare! Det här kommer att bli mitt första riktiga inlägg och det ska bli så spännande att fortsätta. Nu ska jag prata om skolan och utbildning. Jag skulle nog säga med största säkerhet, att jag har byggt upp en bra strategi för att inte bara klara av skolan, utan också för att lyckas i skolarbetet. Det här är några erfarenheter som jag har varit med om och några principer jag följer, som förhoppningsvis kan hjälpa någon annan.

Hela mitt liv, ända sedan förskolan, har jag blivit kallad en plugghäst eller nåt liknande. Vilket absolut inte är en negativ sak, men i vissa miljöer kan det anses som sådan. Jag blev sedd som annorlunda, jag blev till och med mobbad, helt enkelt för att jag brydde mig om vad jag gjorde på lektionerna, hur jag behandlade mina lärare och för att jag brydde mig om mina resultat. Lärare och andra vuxna menade att jag fick bra betyg och presterade bra, helt enkelt för att jag föddes så. Men det tror inte jag på. Alla kan prestera bra, vilken sorts person de än är. Men det krävs vissa saker för att lyckas och det ska jag prata om nu. Självklart så är jag inte bra på alla ämnen, jag hatar matematik och känner mig väldigt osäker i praktiska ämnen.

Jag väljer att ha rätt inställning mot skolarbetet. Det här kanske låter lite kliché och man kanske inte förstår vad det innebär. Men det är nödvändigt för att lyckas i skolan, för att få de resultat man vill ha. Det innebär att man ser varje ny uppgift i skolan som en utmaning, något man ska jobba hårt för att lyckas med. För mig personligen är en ny uppgift en möjlighet att utmana mig själv och visa vad jag är kapabel till. Och alla är kapabla till att t.ex., skriva en uppgift på 500 ord. Alla kan göra det, man måste bara se det på rätt sätt. Att se det som något negativt och jobbigt, hjälper aldrig.

Jag väljer att tro på att jag kan klara av mina studier. Att tänka ”Åh det här är så mycket att göra, det här klarar jag aldrig” brukar ofta resultera i att det inte går bra. Jag har märkt att största delen av framgång i skolarbeten sitter i sinnet. Mår man inte bra psykiskt, blir det jättesvårt att prestera bra. Man måste tro på att man klara av sina uppgifter, annars är det nästan meningslöst att jobba alls, för då blir det inte det bästa man kan göra.

Jag väljer att inte bry mig om andras åsikter. Det här är lättare sagt än gjort men om man har kompisar som inte riktigt bryr sig om att skicka in uppgifter, följa instruktioner eller ens komma på lektionerna, är det väldigt lätt att bli påverkad av deras handlingsätt. Umgänget runt omkring oss påverkar oss, vare sig vi vill det eller inte. Vad andra i klassen säger och gör kan påverka hur mycket vi vill anstränga oss. Så det är väldigt viktigt, om man vill göra att bra jobb, att man inte får låta sig bli påverkad.

Jag väljer att bry mig om min utbildning för jag vet att det är viktigt och det kommer att löna sig i slutändan. För ett år sedan, ville jag inte ens gå gymnasiet. Jag planerade att börja jobba direkt, jag var så trött på skolan. Jag fick nästan en liten livskris. Men jag ändrade mig, jag ansökte till tre gymnasieprogram. Fordon, handel och stylist. Och det var ingen annan som sa till mig att göra det. Jag gjorde det själv, jag ändrade själv min inställning mot skolan och det kan vem som helst göra. Det lönar sig verkligen att bry sig om sitt skolarbete, det kommer att ge resultat.

Det här var lite strategier och motiverande ord som jag hoppas någon kan dra nytta av. Vi ses i nästa inlägg!

Likes

Comments

Hej alla läsare! Ni kan kalla mig Alice, och jag är en 17-årig tjej som just nu går andra året på Fordon och Transport, med inriktningen Transport. Jag utbildar mig främst till lastbilschaufför och kör mycket lastbil på skolan, men vi kör även vanlig bil, hjullastare och truck. På skolan får möjlighet att ta körkort för personbil, lastbil, hjullastare och truck samt alla de kurser vi behöver för att kunna gå ut i arbetslivet direkt efter studenten.

Jag älskar min skola och mitt programval, men jag saknar något från högstadiet. Jag saknar att skriva uppsatser, rapporter och längre texter. Jag saknar helt enkelt att skriva, i den omfattning som jag gjorde i högstadiet. Så jag skapade denna blogg för att dels få skriva av mig, men även för att visa hur det är att gå Transport. Jag kommer även att lägga upp tips och strategier som jag har utvecklat för att skriva uppsatser av olika former och för att göra bra ifrån sig i skolarbetet överhuvudtaget.

Mina favoritämnen är svenska, engelska och samhällsorienterade ämnen. Jag tyckte även om franska, som jag läste i tre år i grundskolan. Jag älskar att köra bil och lastbil, jag tycker verkligen att det är jätteroligt.

Det här var lite om mig, hoppas ni läsare tycker detta låter intressant. Vi ses i nästa upplägg.

Likes

Comments