Glädjens hov i dagarna tre

Fest, Livsdröm

Denna helg har varit en lång fest i dagarna tre!
Glädjens hov har jag eftersökt och det uppenbarade sig i tre mycket olika men alla synnerligen glada och kärleksfulla tillställningar i vackra palats.

På Prästinneutbildningen helgen innan talade jag om den keltiska myten om graalen med sitt strålande överflöd av livets källa och som vaktades av graalens jungfrur. Dessa bjöd ur sin graal till alla som kom och helgade källan och dess jungfrur. Frid och fröjd rådde ända tills kung Amangon kom med sina soldater och inte nöjde sig med att bjudas av graalen utan han vill äga graalen och dess bärarinnor. Graalens jungfrur våldtogs av kungen och hans män och graalen stals och försvann från vår jord. Detta lade grunden till det öde land som Graaltraditionens riddare senare söker råda bot på genom att åter finna graalen.

När riddare senare sökte finna den onde Amangon och hans förövarfolk för att ställa dem till svars visade det sig som alltid i konflikten mellan offer och bödel inte helt lätt. De som var ättlingar till Amangon och hans soldater var också ättlingar till graalens jungfrur så hur skulle de kunna straffas. Detta blir en metafor för hur vi människor i dag är barn till både det onda och det goda och hur vi själva måste göra våra egna val.

Graalens riddare fick då ett nytt uppdrag att inte längre söka efter de onda utan att söka efter graalen. I denna legend skulle graalen finnas i Glädjens hov....

Trots att jag arbetet med graallegenderna så mycket under många år så hade just detta med graalen i Glädjens hov inte blivit tydligt för mig. Så efter en intensiv arbetshelg var det fokus på att söka graalen i Glädjens hov...

Fredagen innebar ett härligt firande av två inspirerande 50-åringar på Fotografiska museet. Dukningen var artistiskt skapad med projektioner och blomster som gav en varm känsla av att åter befinna sig i graalens sköna skog där öde land var åter fruktbart.
Middagen var satt till exakt en och en halv timme och utan tal så att fokus var på fest och dans.
Många timmar dans och musik blev det till först unga riddares sköna toner... Gaffamans häftiga rymdepos och Weeping Willows uppträdde med sina smäktande kärleksballader...
Glädjens hov hade uppenbarat sig och efter några timmars vila var det dags att sitta upp på hästen igen.

Mitt på på lördagen iklädde jag mig långklänning och tog taxi till Bååtska palatset på Blasieholmen.

Högtidsdagen i Frimurarhuset bjöd först på en vacker konsert i Riddarsalen och därefter tre-rätters festmiddag i synnerligen spirituellt och trevligt sällskap. Efter långa samtal kring bla min favoritkyrka i Rennes le Chateau med våra danska vänner blev det dags för en privatvisning av arkivets alkemiska skatter och dyrgripar långt underjord.

Firandet fortgick långt in på natten med Champagne i Cadierbarens sköna soffor. Sällan har jag druckit mig så mätt på champagne för den stora buteljen verkade aldrig sina....

Några timmars sömn blev det innan den sista festen gick av stapeln då Swedenborg pastor Olle Hjerns 90-års dag skulle firas ståndsmässigt på Van der Nootska palatset vid Maria Torget. Det blev en härlig tillställning så kärleksfullt skapad av Susanna. Detta blev det mest mystika av alla Glädjens hov under helgen med film, glimtar av Olles fascinerande liv och tankar, bystavtäckning samt god mat och trevliga samtal.

Helgen har för mig sannerligen uppenbarat att Graalen och dess rika överflöd finns i glädjens hov!

Önskar alla en glädjefull och festlig vecka!

Gillar

Kommentarer