Något man väldigt sällan pratar om

Jag har funderat väldigt ofta på detta ämne. Jag är tjej så det är en ganska självklarhet. Ämnen jag tänker på är mens. Tror alla vet hur det är att vara tjej och att ha det. Tänkte i detta inlägg berätta om när jag fick det, hur gammal jag var, hur jag kände angående det och mensvärk.


Jag fick alltså min mens när jag var 10 år. Kommer ihåg att jag fick det när vi var och simmade med skolan och jag skulle på toa så vips hade de kommit blod i trosan. Överraskning kompis! Hade ju varken bindor eller något sånt med mig så fick sätta toapapper. Smart? Inte direkt. Då visste jag inte ens vad mens var, man pratade liksom inte om det i lågstadiet ALLS. Mina föräldrar hade heller aldrig berättat om det. Jag var liksom 10 varför skulle jag ens behöva veta det då?


Jag led av svåra menssmärtor när jag var yngre men även hela högstadiet och gymnasiet. Ja jag vet att jag kunde ha börjat med p-piller tidigare och jag hade tänkt det men jag var ju inte direkt sexuellt aktiv varken i högstadiet eller lågstadiet. Det kunde gå så långt att jag behövde vara hemma från skolan för att jag mådde så illa.


Nu när jag är 20 och har tagit p-piller i lite mer än 1 år så har jag knappt nå mensvärk alls. Kan vara en dag jag har jätteont osv men inte så som jag hade när jag var yngre. P-pillrerna jag äter heter Yaz och då är det både placebo-tabletter och hormoner. Jag har inte fått nå biverkningar alls och det är jag asglad över.


Men tillbaka till ämnet. Mens. När jag hör ordet mens eller ja menstruation så tänker jag på smärta, blod och chokladcravings. Men jag tänker även på hur LITE man lär sig om det i skolan. Jag tror att i högstadiet så nämnde dom var det var och inget mer än det. Det var som att dom var rädda eller tyckte det var pinsamt att prata med en klass om menstruation och pms. Vilket jag fattar. Det är inget direkt man pratar om dagligen om man förmodligen inte är tjej och pratar om tjejsaker hela tiden med sina vänner. Men bara för att man är tjej ska man INTE skämmas för att vara det, ha mens osv. Det är absolut inget äckligt, det är naturligt och det betyder att du är redo att ha barn (även om du kanske inte vill ha det i den åldern du fick den i).


Känns som att jag babblar om helt onödiga grejjer just nu men tänkte liksom bara försöka få folk att förstå att det är inget att skämmas över.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229