Your questions answered #1

Nu kommer första delen av svaren från min frågestund! Enjoy!


Hur svårt var det att lära sig kinesiska? Och hur skriver man det, t.ex en mening?

När det kommer till att lära sig saker är det väldigt individuellt. Personligen har jag väldigt lätt för språk och liknande så för mig har det inte varit särskilt svårt på den muntliga delen, även om det såklart är annorlunda. Jag tycker skriften är absolut det svåraste, men läsa är relativt lätt.

Meningsbyggnanden är relativt simpel, t.ex så böjer man inte i bestämd och obestämd form, skiljer inte på singular och plural. T.ex så säger vi "lampa" och "lampor", men det är samma ord på mandarin utan handlar om sammanhanget. Ska man istället förtydliga hur många lampor man pratar om lägger man till antalet framför, men ordet för lampa ändras inte beroende på singular eller plural. Hur man konstruerar meningar är också relativt lik svenskan, t.ex så säger vi "Du är svensk", och man sätter orden i samma ordning i kinesiskan också, "Ni shi Ruidianren". Så meningsbyggnaden är i många fall väldigt lik svenskan.

Hur länge har du dansat?

Jag har dansat sedan jag var fyra år gammal. Mellan åldern 4-13 gick jag på dansskola, sedan tog jag ett break och dansade mest hemma och i musikalerna på skolan (jag gick i musikklass på mellan-och högstadiet). Tog upp dansen mer seriöst igen vid 16 års ålder, men då undervisade jag mest och utvecklade mig själv utan att ta klasser. Åren 2018-2019 tog jag min första professionella ett-årsutbildning, och nu jobbar jag som danslärare på Dansverkstan.

Vilka danser har du dansat?

Jag har dansat det mesta, mycket genom min utbildning; balett, jazz, modernt, floor work, street, house (en stil inom streeten), hip-hop... Hmm, det är nog det jag kommer på, haha! Viktigt dock tycker jag är att bara för att jag är utbildad inom en stil så är jag inte världsbäst på den liksom. Innan min utbildningen hade jag aldrig haft balett någon gång i mitt liv, så även om jag hade det i ett år via en professionell utbildning, så hade jag det ändå bara ett år liksom.

Vad är roligast att dansa?

Jag tycker jazz och hårdare street är helt klart roligast.

Vad är ditt mål/dröm när det kommer till dansen?

Min dröm är att sätta upp en riktigt stor och bra föreställning. Som jag nämnt tidigare är skapandet viktigt för mig och jag gillar att fokusera på den delen. Sedan vore det ju jättecoolt att bakgrundsdansa bakom någon känd artist och tackar ju såklart inte nej, till det haha. Jag har en grupp som jag håller lite hemlig, men om jag skulle få samarbeta med dem på något sätt skulle mitt liv kännas komplett, helt seriöst, så gärna skulle jag vilja samarbeta med dem. Det roliga är att de redan uppmärksammat och följer mig på Instagram, så HELT omöjligt är det ju inte...

Om du skulle plocka ihop den perfekta glassen- vad skulle den då innehålla?

Oj, vad svårt! Jag skulle nog säga en blandning mellan sött och syrligt. Jag älskar choklad, och typ choklad i olika kombinationer såsom mintchoklad, choklad och apelsin o.s.v., så någon form av choklad med kanske någon fräsch sorbet. Sen älskar jag ju strössel och tillbehör av alla dess slag, så gärna något sånt. Ni vet frozen yoghurt? Vi hade två sådana ställen här för några år sedan, men nu har allt slagit igen, men där kunde man ju välja allt från frukt till godis som tillbehör! Något sånt skulle jag vilja kunna ösa på på min glass!

Har du tävlingsdansat innan du blev lärare, och i så fall vilken stil?

Nej, jag har inte tävlingsdansat. När jag var yngre hade jag inte riktigt det drivet inom dansen att tävla, och hela den världen var ganska främmande. Jag är heller ingen tävlingsmänniska så för mig har tävling inte tilltalat mig utan jag föredrar att visa upp och underhålla.

Varför började du blogga?

När jag var yngre tillverkade jag egna smycken och la otroligt mycket tid och pengar på det. Det var egentligen huvudsaken till att jag startade bloggen, för att visa mina smycken. Sedan bloggade jag om annat också och det tog över efterhand.

Vad är det du älskar så mycket med dansen?

Väldigt svår fråga faktiskt, haha. Jag vet att när jag var yngre handlade det mycket om att få uttrycka en annan sida av mig själv, och det blev väldigt viktigt för mig. Jag har alltid haft bra självförtroende, men sågs ofta som den snälla, söta, lugna tjejen liksom, vilket jag också var, men därför var det så kul att chocka folk med att "Jag dansar faktiskt street" och "Jag lyssnar inte på One Direction, jag lyssnar på hip-hop", vilket var så otippat för folk som lätt satte mig i ett fack. Därför var det kul att få visa upp en annan sida, och oj, när jag upptäckte att jag faktiskt kunde och fick vara sexig genom dansen, då lyfte taket, haha!

En stor del av dans för mig är också att stå på scen! Jag älskar att stå på scen och få ögonkontakt med människor i publiken och integrera med dem och se på dem hur de uppskattar det man gör. Jag har väldigt mycket uttryck när jag dansar vilket gör att publiken inte blir rädd för att söka kontakt för jag gör det själv, och det är så underbart att se hur det verkligen lyser upp och tar del av min glädje!

Som jag nämnt tidigare koreograferar jag mycket, vilket verkligen är en stor del av dansen för mig. Jag tycker det är så häftigt hur man genom dans och rörelse kan kommunicera något utan att använda ord. Jag har t.ex koreograferat nummer på temat miljöförstöring, sex är inte ett vapen, och olika situationer ur folks liv. Hur coolt är inte det att kunna få fram ett budskap bara genom kroppen?

Hur tillbringas en perfekt valborgsmässoafton? Plats, med vem/vilka, något att äta, göra något särskilt?

Åh, gärna antingen med ett bra gäng vänner, eller mys med familjen! Självklart en brasa och mycket tid utomhus. Första grillningen är också ett plus om man lyckas få till här!

Hoppas ni känner er nöjda med svaren! Del två kommer upp under nästa vecka, så har man någon ytterligare fråga går det bra att lägga till den!

Hoppas ni har en bra långfredag!

Kramar!

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åhhh! Så mycket som jag faktiskt inte visste. Blev faktiskt nästan sugen på att börja läsa kinesiska nu, haha! KRAM <3
nouw.com/matildaberlin
Mammatillthea
Mammatillthea,
Hoppas du har haft en bra fredag 🥰
nouw.com/mammatillthea
linndossing
linndossing,
Så himla kul att läsa! Dansade också när jag var mindre, saknar det såååå mycket! Kram
nouw.com/linndossing
carroat
carroat,
Vilka härliga frågor och svar! Så coolt att du kan kinesiska! Glad Påsk fina! 😍
nouw.com/carroat
Ajli,
Hoppas vi får ha brasa i år! Förra året var det sådan risk för gräsbränder så vi fick inte ha någon.
ajlimuller.se
hilmak
hilmak,
Så coolt att kunna kinesiska?? Jag började också dansa när jag var 4 haha, så roligt! <3
nouw.com/hilmak
Netti Starby,
Det är så häftigt att du kan prata kinesiska och jag skulle vilja lära mig japanska. Men har så svårt för att lära mig språk. Kul läsning! 😃 Kramis
starbys.se
Pauline,
fint inlägg och så roligt att läsa dina svar 😊
lillafrokenhurtig.blogg.se
happyM
happyM,
Åhh så kul att få läsa, så bra svar!! Guuud vad spännande att dem följer dig på instagram, nu blev jag så nyfiken hihi ❤️ Stor kram ❤️
nouw.com/happym
ArielC
ArielC,
Så mange fine spørsmål og svar 💛
nouw.com/arielc