Spara pengar

Jag har alltid varit väldigt noga och duktig med pengar och haft en god relation till ekonomi. Men när man flyttar hemifrån ändras ju såklart ekonomin en hel del. När jag flyttade hemifrån var jag student och tog då lån och bidrag. Nu när jag jobbar som danslärare och extra på Maxi har jag en helt annan inkomst. Man måste verkligen hushålla med sina pengar, och eftersom många av mina läsare är i samma situation tänkte jag ge mina bästa tips på hur man kan spara pengar! Let's go!

Veckoplanera och veckohandla: När vi har planerat vad vi ska äta i veckan är det så mycket lättare att handla, och då också undvika spontanköpen under veckan för att man inte vet vad man ska äta eller vad man har hemma. Så planering is key!

Handla på kampanj/nedsatt pris: Det bästa som finns är ju att fynda, och likadant med mat! Kolla igenom reklambladen som dimper ned i brevlådan och se vilken mat (eller andra välbehövliga grejer till hemmet såklart) som är på kampanj den veckan, och gör veckoplaneringen efter det. Eller varför inte passa på att köpa och frysa in?

Portionen under tian: Dietisten Hanna Olvenmark har blivit ett omtalat namn senaste tiden! Hon har gett ut en bok som heter "Portionen under tian" där hon tipsar om billiga och nyttiga maträtter. Hon har även en Instagram under samma namn, och för att komma till hennes hemsida kan ni klicka här. Hon har verkligen gett mig och sambon mycket inspiration till matlagning som är billig, samt att rätterna går att variera mycket efter eget smak och tycke! Tips tips!

Tänk igenom dina köp: "Behöver jag verkligen detta just nu?" En rätt så enkel sak att fråga sig. Kanske passar det bättre att köpa saken veckan efter istället? Eller inte alls?

Skriv ned dina köp: Att skriva ned sina köp är något jag börjat göra nu i september, och det har gjort sååå stor skillnad! Jag har en helt annan koll på mina utgifter och man får verkligen koll på vad man lägger pengar på och hur mycket. Jag har en röd och en grön spalt där mitt mål är att ha så många gröna spalter som möjligt, och när man vet att man måste skriva ned sina köp så tänker man faktiskt till en extra gång, haha.

Fika och ät hemma med vänner: Min generation umgås ju mycket genom maaaat! Det är så vanligt att ses på en fika, ta en pluggdejt på ett café, käka lunch o.s.v. Det är en social och mysig grej. Men tyvärr blir det ju också väldigt dyrt. Flytta hem den där fikan till någon av er istället, kanske baka något tillsammans av det som redan finns i hemmet, eller köp lite billigare fika/mat på Ica och sätt er utomhus.

Promenera: Nu har ju många av tipsen här rört mat, men här kommer ett som inte har just med matkontot att göra! För någon månad sedan gick mitt årskort på kollektivtrafiken ut, något jag var tvungen att betala för för att kunna pendla till Linköping varje dag under tiden jag gick min utbildning. Men nu när jag flyttat och bor rätt så centralt så behöver jag faktiskt inte åka spårvagn och buss. Så jag började promenera. Jag har sparat såååå mycket pengar på att inte köpa ett busskort. Jag har ett, men det är bara laddat med lite pengar så att jag verkligen kan ta bussen eller spårvagnen om jag ska så långt att det är för långt att gå. Jag tror jag åkt buss sammanlagt en gång på en hel månad, annars har jag promenerat överallt. Jag har sparat så mycket pengar på det, och ett plus är ju verkligen motionen och den friska luften man får! Likadant gäller ju bil; låt bilen stå och promenera eller cykla istället (eller åk kollektivt om det är billigare) och låt bensinkostnaderna minska!

Hoppas att ni fann detta inlägg hjälpsamt! Let's save some money!

Kram, ha en fortsatt fin torsdag!

Gillar