Sex tips för att rensa

När jag var liten hatade jag att rensa, och då menar jag verkligen HATADE. Jag tyckte det var jobbigt och känslomässigt och jag hade minnen till varenda liten pappersbit och hårspänne. Jag är fortfarande sådan som gärna samlar på mig saker och införskaffar nytt, men då är jag även noga med att rensa bort i samma veva. Älskar verkligen att rensa och städa nuförtiden, så här kommer mina bästa tips för att komma igång!

BARA GÖR DET: Okej, riktigt så lätt är det kanske inte, haha, men jo, nästan ändå. Att bara bestämma sig för att göra det och bara ta tag i skiten är det mest effektiva.

SÄTT EN TIMER: Något jag brukar göra när jag storstädar lägenheten är att jag sätter en timer för varje rum. T.ex 15 minuter för badrummet, 30 minuter för vardagsrummet o.s.v. Detta för att bli mer effektiv och att verkligen se till att lägga den tiden på det rummet. Sedan kanske det inte tar så lång tid varje gång eller man kanske går några minuter över tiden, men det är inte det som är poängen. Poängen är att avsätta tiden för det, annars kanske man landar i soffan för att "ta en liten paus" mitt i städandet av vardagsrummet och vips har man suttit där i två timmar. Och likadant med rensning; sätt en timer på stället du ska rensa och bara avsätt tiden för det.

SKÄNK ELLER SÄLJ: När jag var yngre tyckte jag det var väldigt jobbigt att rensa just för att man behövde slänga saker. Trodde jag. Men allt behövs ju inte slängas! Sälj eller skänk saker som är i så pass bra skick så går de till någon som behöver dem mer, och det kanske inte känns lika jobbigt emotionellt.

TA LITE I TAGET: Man behöver inte rensa hela byrån eller hela förrådet på samma gång. Börja med en låda i taget! Kanske en låda i veckan är en bra deal att börja med?

VAR REALISTISK: Detta känner jag för min del gäller kläder främst, hehe. Men behöver man verkligen fem kjolar i samma längd? Eller fem svarta klänningar? Eller sju olika jeans? Nja... Ofta har man ju sina favoriter ändå, så tänk över vilka plagg eller saker du verkligen BEHÖVER och känner att du använder! Likadant när det gäller saker som legat i lådan i flera år som du ändå inte börjat använda; då kommer du förmodligen inte börja göra det nu heller. Gör dig av med det, och tänk inte "den kan vara bra att ha..."-tanken.

BE OM HJÄLP: Detta är ju väldigt individuellt, men känner man att det är extra svårt och jobbigt och att man aldrig kommer igång, be en vän om hjälp och gör det tillsammans! Personligen (i alla fall hittills) känner jag att det är skönt att rensa själv då jag får en bra överblick och har mer koll och tycker det är mer effektivt, men jag tror absolut att vara två eller fler kan göra underverk!

Hoppas att ni fann dessa tips hjälpsamma! Heja heja, det är så skönt när man har rensat ur!

KRAM!

Bild från mammas 50-årsfest med hattema!

Gillar