Möten på Stiglötsgatan

Idag är det ett år sedan jag hade premiären av min föreställning "Möten på Stiglötsgatan"!

Det var mitt examensarbete på min dansutbildning på Lunnevads Folkhögskola vilket jag började jobba med redan i augusti 2018, och avslutade 6 april 2019. Eller ja, vi hade vår första föreställning då, haha, då i Norrköping, i slutet av april hade vi vår andra uppsättning i Linköping.

Våra arbeten var tvungna att vara kopplade till stadsdelen Skäggetorp i Linköping, en stadsdel som är väldigt försummad med mycket kriminalitet och dåliga rykten. Anledningen till detta var att de skulle bygga ett nytt kulturhus i det området, alltså där jag hade föreställning nummer två.

Jag valde att arbeta med ett äldreboende i Skäggetorp, Stiglötsgatans Äldreboende. Där träffade jag fem pensionärer tre gånger då vi fikade och pratade om livet. Min föreställning är baserad på några utvalda livshändelser från dessa människor som jag valde att iscensätta i dans.

Detta var otroligt nytt och spännande för mig att jobba med! Att tolka någon annans liv på ett respektfullt sätt, men ändå inte för bokstavligt utan tolkningsbart, var väldigt svårt. Jazz och modernt var även här nytt för mig så det var otroligt kul att få experimentera med de olika stilarna, samt de nya koreografiska metoderna jag hade fått lära mig.

Med mig hade jag mina fina tjejer i The Aces, samt Alex och Anton. Vi blev ett riktigt tight gäng, och hade många långa och tuffa, men roliga, rep. Jättekul också att se dem bara kasta sig in i helt nya stilar och köra på!

Det som var annorlunda för mig i den här processen var att jag själv inte uppträdde. Jag agerade enbart som koreograf och producent och inte som dansare i själva föreställningen. Det kändes konstigt först, men var faktiskt himla skönt. När man själv inte behöver vara med får man en helt annan bild av koreografin för man har alltid alla på plats och behöver inte tänka bort sig själv. Man kan tänka mycket mer på detaljerna och styra och fixa med dansarna mycket mer. Jag tyckte faktiskt om det väldigt mycket, och det är vanligt att koreografer inte är med i sina egna nummer. Det var såklart helt fantastiskt att kunna se sin föreställning i sin helhet när det väl var dags just för att man inte var med.

Möten på Stiglötsgatan

Här nedan kommer filmen från hela föreställningen som min vän Sebastian har filmat och redigerat! Jag är dock så ledsen över att vi inte filmade den andra föreställningen för ljuset och ljudet var SÅ mycket bättre på den, och lokalen likaså. Nej, ljus och ljud var verkligen en besvikelse här, men ja, kanske inte för det otränade ögat. Trots allt är det ju dansen i fokus, men det var så synd att ha byggt upp det så länge och så blev man så besviken. Nej, det var inte jag som gjorde ljuset, haha, utan vi hade en ljus-och ljudkille som tyvärr var oansvarig och inte levde upp.

Citaten ni ser inför varje nummer är citat från pensionärerna själva som jag hittade i mina anteckningar och ljudinspelningar från våra möten. Bilderna är lånade med tillstånd från Norrköpings Stadsbibliotek.

Här nedan listar jag i vilken tid varje nummer kommer och lite kort historien bakom;

0.17 Öppningsnummer = baserat på danskulturen på 50-60-talet och hur de brukade gå ut och dansa och träffa vänner.

3.42 It Started With A Love Affair = baserad på en man och kvinna som blev kära i varandra, men båda redan var förlovade på varsitt håll.

7.31 Godisbutiken = baserad på hur en kvinna jobbade i en godisaffär och hur hennes blivande man besökte henne där klockan halv åtta varje kväll.

10.33 Bilolyckan = baserad på hur en kvinna var med i en bilolycka och tappade talförmågan och allt hon lärt sig.

17.59 Äktenskapet = baserad på ett 53 års långt äktenskap, men som tyvärr tog slut på äldreboendet p.g.a sjukdom. (Personligen ett av mina favoritnummer, får så mycket rysningar av det här, haha)

21.35 Avslutningsnummer = också baserad mycket på hur de var som ungdomar; busiga och glada!

24.18 Mitt tacktal. Gråter mest, haha, och pratar om varför jag valde att göra just den här föreställningen.

Åh, gudars! Jag har själv inte sett den här på ett tag nu, och blev verkligen så varm i hjärtat nu. Är så otroligt stolt över mina dansare, men så himla stolt över mig själv. Det var ett tag jag var nära att hoppa av utbildningen för det var så jäkla tufft, jag trodde inte jag skulle klara det, men jag är så himla glad att jag fortsatte. Sitter här med lite tårar i ögonen, haha.

Vilket nummer tyckte du bäst om?

Hoppas ni tyckte om detta, även detta en mer personlig bit av mig själv, och jag är fortfarande helt förundrad över att jag lyckades sätta ihop detta med allt vad det innebar. Det finns ett inlägg som jag redan publicerat om hela processen kring föreställningen, är det något ni skulle tycka vara intressant att läsa om?

Glöm inte också att jag har min frågestund igång! Det går bra att ställa frågor här eller i inlägget några inlägg ned.

Kramar!

Gillar

Kommentarer

My,
Så himla häftigt att få fram historier i dans! Riktigt impad av dig 😃
mynordqvist.se
Yasmine ,
Minns när du höll på med projektet! Ska kolla på filmen någon gång när jag har mer tid!

Så några frågor då:
Vad spenderar du helst pengar på?
Vilken är din favoritglass?
Varför gillar du inte bubbelvatten? 😉

Kram
yasmissy.blogg.se
Emmamehrali
Emmamehrali,
Åh vad roligt det låter! Jag måste titta 😃💕
nouw.com/emmamehrali
johnssons
johnssons,
Hoppas du får en toppen bra måndag kväll<3
nouw.com/johnssons
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Det här lät verkligen himla spänannde och intressant, vad roligt!! Så fantastiskt duktiga <3 KRAM
nouw.com/emmaengstrom
Linnéa,
Minns när du skrev om det där i bloggen när du höll på med det. Lät superspännande och du är verkligen så kreativ! 😊
linneakinis.blogg.se/
Heléna,
Så himla roligt att få se och så duktig du är!!! Min favorit blev It started with a love affair 😃 men alla var riktigt bra! Härligt att du delar med dig! Stor kram fina du <3
lehdla.blogg.se
carroat
carroat,
Men wow vad kul! Måste titta 😍
nouw.com/carroat
Caroline,
visst går tiden sjukt fort!
carro93.se
Johannna
Johannna,
Men alltså gud vilket häftigt projekt 😍
nouw.com/johannna