Kladdig chokladfudge

Ibland då och då dyker det upp utklippta recept på kylskåpsdörren. Det brukar då vara en indikation av min kära sambo att han hittat något som han tycker vi borde laga. Häromdagen satt där i vanlig ordning ett nytt recept, och denna gång på chokladfudge. Jag skickade iväg honom att handla vispgrädde, och nästa morgon medan han hade sin skönhetssömn smet jag upp och svängde ihop en sats!

Den blev himla god, meeen jag råkade begå ett stort misstag, hehe... Följ med i receptet så får ni reda på vad!

Du behöver:

- 3 dl vispgrädde

- 3 dl strösocker

- 1 msk smör

- 1 msk ljus sirap

-3 msk kakao

- 1 krm salt

Gör så här:

Blanda grädde, socker, smör och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125˚C, ca 25 minuter. Rör då och då. Jag hade ingen termometer så jag chansade på att det var rätt temperatur efter 25 minuter.

Under tiden kan du börja förbereda din form med bakplåtspapper. Jag valde att klä en kladdkakeform med bakplåtspapper, men det var här det blev lite galet...

Tillsätt kakao och salt. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 25 x 10 cm.

Det första som gick fel var ju att min form var för stor, så lagret blev väldigt tunt. Sedan efter hand började det även sippra ut i kanterna, hehe. Så nej, jag fick tänka om och dela upp smeten och lägga den i två små pajformer istället. Mycket bättre! Varför jag inte tänkte på det från början har jag ingen aning om...

Låt stelna och skär sedan i bitar! Denna del misslyckades också lite grann, jag vet inte om jag kanske fick lite fel temperatur ändå för den stelnade inte såpass att det gick att skära i bitar. Men att äta med sked funkade utmärkt. ;)

Jag tycker att den blev väldigt god och seg, mumsigt, men vad jag lärt mig från detta är...

1) Skaffa en termometer!

2) Använd INTE en kladdkakeform till så rinnande smeter! Att jag inte lärde mig det redan efter floppen med ugnspannkakan, haha...

Lycka till med julgodisbakandet, kram på er!

Receptet kan du hitta här.

Gillar