Hur man hanterar svåra situationer

Det har väl inte undgått någon som följer min blogg kontinuerligt att de senaste dagarna inte har varit de bästa för mig. Jag vill inte fylla min blogg med negativitet utan vill hålla det i en så positiv anda som möjligt, men sanningen är ju att livet inte alltid är smärtfritt. Ska jag då bara sluta blogga för det? Nej. Så därför har jag valt att vara öppen när sådana här saker slår till i livet, även om jag kanske inte berättar allt in i minsta detalj. För mig känns det viktigt att skapa en personlig blogg där ni får se alla sidor, och därför har jag den här gången valt att vara öppen med att livet faktiskt känts för jävligt på ren svenska de senaste dagarna.

Men (för såklart det kommer ett "men", haha), jag har ju ändå tagit mig igenom de här dagarna, right? Så därför vill jag ge er mina bästa tips för att hantera svåra situationer som kan uppstå!

Sitt i tystnad

I lördags var första gången jag fick en längre period hemma själv i lägenheten. Vad gjorde jag då de första trettio minutrarna? Jag satt i tystnad. Det var så otroligt skönt att inte ha någon TV på, ingen musik, och ingen sambo som gick omkring. Missförstå mig inte nu, jag älskar ju såklart min sambo och vårt liv, men att bo tillsammans innebär också en del kompromisser. Jag fullständigt HATAR att ha mycket ljud omkring mig, speciellt när jag går i grubblande tankar, får huvudvärk o.s.v. Därför var det helt magiskt att få sitta själv i tystnad och bara andas och låta tankarna gå. Så att sitta i tystnad är verkligen ett tips från mig för att verkligen ladda om och slappna av.

Berätta för människor

Berätta för människor vad som hänt, men välj dina människor väl. De första jag berättade för (efter mina föräldrar) var mina tjejer i The Aces. Detta för att jag skulle träffa dem dagen efter och jag ville att de skulle veta vad som snurrade i mitt huvud. Andra vänner har jag väntat med för jag orkar inte ta det över sms. När vi ses, absolut, då berättar jag, men jag orkar inte snurriga konversationer över sms eller Messenger med massor av frågor och åsikter. Det är också därför jag inte berättat här än heller, för jag vill ha situationen under kontroll innan jag berättar så det inte blir massor av snurriga inlägg och kommentarer fram och tillbaka. Så berätta för människor i din närhet som du känner dig trygg med och som kan påverkas av det du går igenom, men vänta med resten. Alla behöver inte veta på samma gång, det kommer lösa sig.

Tillåt dig själv att gråta

Denna punkt är så viktigt. Det är jätteviktigt att man tillåter sig själv att gråta och att känna de känslor man känner. Det är okej att vara ledsen, och är man inte ledsen nu kommer det att äta upp en sen. Gråt, var ledsen, och gå vidare.

Gör saker du mår bra av

Kanske en självklarhet för de flesta, men kanske faktiskt inte för många. För mig är det inte alls en självklarhet att göra saker jag mår bra av. När jag är ledsen eller nere vill jag nästan inte göra något alls, och gör jag det gör jag det med gråten i halsen och klumpen i magen. Man har ingen ork eller lust. Det jag har lärt mig är att man inte ska ha en förväntning på det man ska göra och "klanka ned på sig själv" om man inte tycker det är kul. Som exempel kanske du älskar att gå på en shoppingrunda, men nu vill du inte alls göra det. Pusha dig att göra det ändå, men intala dig själv att det är okej om det inte känns hundra procent. Förhoppningsvis får du med dig något litet guldkorn som gör det hela lite lättare.

Omringa dig med kärlek

Jag har det ju så fantastiskt att bo i samma stad som mina föräldrar, så när jag har haft riktiga dippar har jag åkt hem. Det är något visst med att komma hem till sitt barndomshem med mamma, pappa och syster. Även om jag älskar Conny och har en enorm trygghet i honom, är det en helt annan typ av kärlek. Så tänk ut vart du har din kärlek och se till att omringa dig med den så länge du behöver.

Skriv ned

För mig är det otroligt skönt att få ned mina tankar på papper. När jag var yngre var jag "rädd" för att skriva ned för jag tyckte att det blev så verkligt då, det kändes läskigt att se det framför sig, då pratade jag mycket hellre med någon om det. Men nu har jag insett hur skönt det är. Man kan liksom "lägga över" det man tänker på till något annat än bara sig själv. Ofta när jag skrivit ned det (eller pratat med någon om det) inser jag att det inte är så stort som jag själv gjort det i mitt huvud. Jag är expert på att blåsa upp saker och göra dem värre än vad det är, och det är något jag jobbat otroligt mycket med genom åren. Så, penna och papper är din bästa vän!

Ta hand om kropp och knopp

Kroppen och knoppen är ju en del av samma individ, och därför hör de ju ihop. Därför är det inte så konstigt att stress och oro sätter sig som fysisk smärta i kroppen. När jag är orolig eller stressad sätter det sig ofta i kroppen i form av huvudvärk eller smärta i axlar och nacke. En gång under min dansutbildning var jag så stressad att min kompis kände hur hård jag var i axelpartiet bara genom att ta på mig lite lätt. Usch, inte bra. Därför är det viktigt att du tar hand om den! En ansiktsmask och en varm dusch kan hjälpa mycket för spänningar i kropp och huvud. I stressiga perioder brukar jag även ta de här tabletterna som hjälper mig att hålla mig fokuserad. Helt naturliga och receptfria. Jag har även de senaste dagarna testat det här serumet från Rituals. Än kan jag inte säga exakt om jag tycker att det funkar, men absolut värt ett försök. Så gör det som får din kropp och knopp att slappna av!

Livet går upp och ned för alla och så är det. Det är inte farligt, och man kan nästan alltid räkna med att komma ut starkare på andra sidan. Detta kommer bli bra, det vet jag.

Hoppas att ni kände dessa tips hjälpsamma! Har ni några bra tips på vad ni gör när ni inte känner er på topp?

DU ÄR STARK.

Många kramar!

Gillar

Kommentarer

Hannativeskog
Hannativeskog,
Kolmården ska jag vi verkligen försöka åka till för de är så mysigt! De är synd att de är typ 6 timmars resetid😂
nouw.com/hannativeskog
Vilka bra tips du ger och så viktigt någonstans att hitta det som funkar för en själv för att må bra. Jag tror på den saken, att man ska hitta precis de där små tingen i livet som får en upplyft och må bättre. Varje människa har sin grej för ett bättre mående 😊.
www.saramadeleine.se
Heléna,
Så bra tips fina du! När jag blev sjukskriven för utmattning så var det första psykologen sa till mig att jag måste våga prata om det som påverkar mig och inte skämmas för det. Tack och lov så behövde jag ingen psykolog eftersom orsaken till min utmattning var relaterad till att jag inte orkade med alla hemskheter som hände med min kropp under en kort period, men rådet har verkligen hjälpt mig. Fast det var väl inte det lättaste att berätta för kollegor, vänner och andra att jag var stressad av att jag hade fått en tarmsjukdom som gjorde att jag gjorde på mig mitt på stan en kväll och fick söka till akuten dagen därpå. Det var inte heller lätt att berätta att jag var tvungen att ha nära till toalett för att jag hade fått framfall så min urinblåsa hade sjunkit ner så jag blev akut kissnödig och som om inte det räckte fick jag besked om cellförändringar på livmoderhalsen... Nu har jag fått kortisonbehandling så min tarmsjukdom har tagit sig ur skovet. Jag har blivit opererad för framfallet och cellförändringarna har läkt ut av sig själva... Nu ska jag bara få huvudet att orka med fullt ut igen, men jag är på G!!! Vad som än har hänt som påverkar dig vännen så är jag säker på att du kommer att fixa det och ta gärna min psykologs råd du också för det är tungt att bära alla känslor själv. Stor kram vännen <3
lehdla.blogg.se
happyM
happyM,
Jättejättebra tips verkligen!! Detta är superviktigt att lyfta och precis som du skriver så går livet upp och ned ❤️ Skickar massvis med kramar ❤️
nouw.com/happym
Sara,
Bra tips, hoppas du mår bättre snart <3
www.aamaziing.se
Ajli,
Det låter som att du har mycket tuffare än jag kan föreställa mig, men när jag inte är på topp brukar jag simma eller sova eller gå utomhus. Men det är alltså när jag är låg och sådär, har inte direkt varit med om något smärtsamt som smäller till en liksom...
ajlimuller.se
Ida,
Så himla bra inlägg Alice!! Så bra punkter och håller med dig! Speciellt att berätta för folk du litar på, att prata med människor är typ de viktigaste som finns för mig. Vissa håller allt inom sig och jag är tvärt emot, jag blir lugn av att prata och berätta för folk och oftast är de så får alla, fast de tycker de är jobbigt! Och gråta är också så viktigt att kunna göra, jag hade sprängts av mina känslor annars hehe. Kramar
idanilssonphoto.se/
Hilma
Hilma,
Så himla bra och fina punkter vännen! ❤️ Och precis som du skriver att våga berätta för någon, det är väldigt svårt. Och samma det här med att tillåta sig att faktiskt inte må bra. Men det är så viktigt att vi gör det.
Hoppas du har en bra tisdag! Kram ❤️
nouw.com/hilma
beattriicee
beattriicee,
såååå bra tips!! Och jag håller med dig, man ska få vara öppen och negativ för livet är inte smärtfritt som du säger! ❤️❤️
nouw.com/beattriicee