Hur improviserar man?

Improvisation är något som jag fullkomligt ÄLSKAR när det kommer till dans. Det är så underbart att bara låten kroppen styra och bara göra det den känner för just i den stunden. Men improvisation är för många otroligt svårt. Många gånger när jag undervisar och har improvisation är det många elever som fryser till is och jag kan riktigt se rädslan i deras blickar. Därför jobbar vi på Dansverkstan med improvisation redan från låg ålder, men på ett lekfullt sätt så barnen faktiskt inte riktigt förstår att de improviserar.

Men hur gör man då för att komma igång med att improvisera? Om man står där och inte vet hur man ska börja? Här nedan kommer mina bästa tips för improvisation! Och nej, man behöver inte vara en professionell dansare för att syssla med detta, res dig upp ur soffan och testa du med, vetja!

Tänk inte

Hur svårt det än är, tänk inte! Försök att släppa alla tankar på hur det "borde" se ut och bara kör, övertänk inte, var i stunden.

Tänk inte på de andra i rummet

Många låser sig just för att det är andra människor i rummet samtidigt. De är rädda för att bli dömda eller att det ska se dåligt ut, men sanningen är att alla är så inne i sig själva ändå att man inte tänker på någon annan. Gå in i dig själv och i din egen kropp och låt den göra jobbet. I vissa övningar ber jag faktiskt mina elever att blunda eller ställa sig utåt i rummet så de blir ännu mer "för sig själva".

Släpp perfektionen

Den här går lite ihop med punkt ett och två, men är SÅ viktig. Släpp perfektionen! Vi improviserar inte för att det ska se bra ut, det är just det som är grejen med improvisation. Vi gör det för att utforska våra kroppar och rörelsemönster och utveckla det. Så våga utforska!

Improvisera inte för kameran

Jag filmar ibland mina improvisationer vilket kan vara värdefullt i många fall. Men se till att improvisationen inte blir FÖR kameran! Om du gör din improvisation med baktanken "det har ska bli bra, det här ska jag kunna lägga upp på Instagram", då KOMMER det inte bli bra. Du improviserar i fel syfte, och kommer känna dig både blockerad och dålig när det inte "ser ut som du tänkt". Improvisation kommer inifrån. Så försök i början att i så stor grad som möjligt undvika kameran.

Jag har ett väldigt bra exempel på detta; förra hösten filmade jag en improvisation med just syftet att jag ville lägga upp det på Instagram. Det blev värdelöst, haha. Några dagar senare filmade jag igen, men inte för det syftet utan för att jag verkligen behövde improvisera. Det hade varit några känslosamma dagar, så jag behövde få ur mig lite känslor. Resultatet blev fantastiskt! Det kändes underbart när jag gjorde det, och jag var verkligen ett med musiken. Att det hamnade på film var bara en bra tillfällighet. (lägg dit film)

Filma dig själv

Okej, nu undrar ni säkert vad jag menar när jag på ovanstående punkt sagt att man helst inte ska filma, haha. Det jag menar är att om du t.ex jobbar med att koreografera mycket, som jag gör, är det väldigt värdefullt att filma sin improvisation. När du improviserar kanske du gör helt nya steg du aldrig skulle göra när du koreograferar just eftersom du då faller in i ditt naturliga rörelsemönster. Därför är det jättebra att filma för att se vilka nya steg man gör som man kan använda. Det är också bra för att se sin utveckling inom improvisation. Kanske har du blivit mer självsäker, fått ett bättre flyt, eller utvecklat ditt rörelsemönster. Men se till att inte filma fören du känner dig tillräckligt trygg med det.

Titta inte direkt

Om du har filmat, titta inte på materialet direkt. Om det kändes bra i stunden när du gjorde det, då är det det som räknas. Hur det ser ut på skärmen spelar ingen roll, improvisation utgår från känsla och inlevelse. Titta på materialet senare när allting lagt sig i kroppen, kanske flera timmar eller till och med dagar.

Välj ett "mode"

För att komma igång med sin improvisation kan man börja med att välja en stil. Jag väljer sällan en stil då min kropp väldigt bekvämt byter mellan de olika och anpassar sig efter musiken, men det är väldigt bra att välja en stil att improvisera i för att begränsa sig och komma igång. Har man ett för stort omfång blir det svårt att börja då möjligheterna är oändliga. Så bestäm om du ska improvisera i jazz, modernt, balett, street, eller vad du nu känner för!

Våga testa nytt

Det här fallet lite in för om man koreograferar också, och det här tipset handlar om att våga testa nytt. Våga testa nya steg, nivåer, kombinationer, uttryck, allt! Tänk inte på vad som kan bli "fel", för inget blir "fel" i improvisation. På min utbildning hade vi en uppgift där vi skulle göra en koreografi där ena halvan var steg vi var bekväma med, och andra halvan steg vi var obekväma med. Jag gjorde ett jätteskumt steg där jag la mig på golvet, sträckte under ena handen och tryckte upp ett ben, haha. Det visade sig att det steget resten av gruppen tyckte var det bästa steget för att det var så annorlunda och olikt mig! Så våga testa nytt, det blir så mycket mer intressant då.

Känn in musiken- eller gå emot den helt

Musiken är vårt största hjälpmedel när vi kör fast. Lyssna på musiken. Vilken känsla får du? Hur kan du förmedla den känslan? Vill du röra dig långt och flowigt eller kort och hackigt? Vilket tempo ger den dig? Hårt eller mjukt? Vilka instrument finns? Vill du röra dig på texten, trumpeten, eller takten? Känn in musiken ordentligt, eller var extra modig och gå emot den helt!

Improvisera utifrån rummet

Ett riktigt bra knep man kan använda om man inte vet vart man ska börja är att improvisera utifrån rummet. Vad ser du? Kanske ser du en stol, ett fönster, en vägg? Hur kan du använda väggen i din improvisation? Eller kan du "vara" väggen? Kan du låtsas vara i fönstret, kanske klättra ut genom det? Hur skulle det se ut i kroppen?

Sätt begränsningar

Detta har vi varit inne lite på med ovanstående punkter och det är att sätta begränsningar. Sätt begränsningar för din improvisation med hjälp av musik, stil, och miljö. Du kan också tidsbestämma genom att t.ex bestämma att du ska improvisera i tio minuter, eller i kortare segment.

Härma saker eller rörelser

Detta är en väldigt vanlig övning vi har med våra barn på dansskolan! Välj saker att härma, t.ex hur kan du härma grässtrået som vajar i vinden, klockan som tickar, eller lövet som faller? Hur ser lövet ut, vad har det för form och färg? Att experimentera med rörelser är också bra! Hoppa, kryp, åla, förläng, hur kan du göra det på ett mer dansant sätt än bara rakt upp och ned? Det finns så otroligt många vardagssaker som kan bli till dans.

Ha kul

Och till sist; ha kul! Det ska vara roligt att improvisera, att bara se vad kroppen kan göra! Många säger så om träning, att de tränar för att det är kul att se vad kroppen är kapabel till, detta är samma sak! Är det inte fantastiskt hur kroppen bara kan göra?

Hoppas dessa tips hjälpte någon av er! Och jag tycker det är så viktigt att påpeka att man INTE behöver vara en dansare för att göra detta! Bara man har viljan och lusten att vilja röra på sig är detta perfekta tips för att komma igång och samtidigt leka lite kreativt.

Ha en fin lördag!

Många kramar!

Gillar

Kommentarer

Linnéa,

Sååå himla underbart och inspirerande inlägg 🤩⭐️

nouw.com/linnealiebig
carroat
carroat,

Vilka tips, önskar jag kunde dansa! 💕

nouw.com/carroat