"Hur har du tagit dig hit? Jag vill också lyckas!"

När det kommer till att skaffa sig en karriär inom dans (eller inom showbiz överlag skulle jag tro) finns det ju hundra olika vägar att ta och hundra olika inriktningar.

Att skapa sig en karriär inom dans beror ju helt på vad inom dans du vill syssla med. Är det bakgrundsdansare du vill bli? Dansare i föreställningar? Koreograf? Danspedagog? Danslärare? Jobba med dans för psykisk hälsa? Dansinstruktör på gym? Man kan göra ALLT!

Men hur börjar man faktiskt sätta snurr på sin karriär, säg om man vill jobba som dansare på olika event och få inbokade gigs och liknande? Den här frågan fick jag faktiskt häromdagen, vilket inspirerade mig till det här inlägget. "Hur gör du? Hur har du fått alla dessa jobb? Hur har du tagit dig hit?"

Hårt arbete

Ganska underförstått är ju att hårt arbete är viktigt om man vill ta sig någonstans, och så är det ju självklart inom alla yrken och karriärsval. För vissa kanske det kommer lite som a slap in the face, men face the facts (känner mig fett cool när jag blandar engelska uttryck, heh); ingen kommer helt plötsligt knacka på din dörr och säga "Jag vet att du drömmer om detta, här har du din karriär." Nej. Man måste visa sig, prestera, hålla en viss nivå, och vara framåt. Vilket leder mig till nästa punkt.

Att våga

Du måste våga. Du måste våga visa dig, du måste våga ansöka om saker, gå på auditions, träffa människor som kan hjälpa dig. Man måste våga helt enkelt, och som på vilken arbetsintervju som helst måste du våga prata för dig själv och övertyga andra om att tro på dig, lika mycket som du ska tro på dig själv.

Kontakter

Det här steget hör lite ihop med att våga, men kontakter är "tyvärr" key. Har du kontakter blir chansen mycket större att du får frågan om eventuella jobb. Ett exempel, jag jobbar ju som bakgrundsdansare för Look Twice, men jag hade ingen audition eller ansökte om det jobbet, utan det fick jag via min vän Vilma vars mamma känner sångaren i Look Twice. Och visst, detta kan verka väldigt orättvist, men samtidigt, om jag inte hade hållit igång med dansen under alla dessa år hade Vilma aldrig heller frågat mig för hon hade 1) inte vetat om att jag var aktiv fortfarande 2) inte vetat om jag skulle hålla måttet 3) att jag var tillräckligt driven. Så mycket handlar om kontakter, som man i sin tur ofta får via att hålla igång sin dans, och träffa människor och nätverka. Så mycket går hand i hand.

Vad är karriär för mig?

Karriär är ett otroligt brett ord och har olika innebörd för varje individ. Därför tycker jag att det är viktigt att du definierar vad karriär är just för DIG. Är det att vara dansare på Broadway? Är det att jobba som danslärare? Eller att sätta upp en egen föreställning? Eller att vara the number one koreografen alla i din stad frågar efter? Definiera vad karriär är för dig och vad det är du vill åstadkomma

Men hur ska man göra detta lite mer konkret då? Vi kör en liten sammanfattning och mina bästa tips!

Ta klasser och gå på workshops.

Att gå på dansklasser på dansskolor är ett ypperligt tillfälle att lära sig och underhålla sin dansteknik, samt träffa likasinnade med samma mål. Har man inte tid eller råd att gå hela terminer är workshops väldigt bra då de sker vid enstaka tillfällen. För mig som jobbar heltid med dans är workshop perfekt för mig som inte har så mycket tid att ta klasser!

Gå på event.

Går lite hand i hand med den över, men hitta dansrelaterade event och jams och gå på dem! Kanske finns det lite battles att gå och titta på? Eller något K-pop dance event? Kolla runt vad som finns. Mycket är ofta gratis eller väldigt låg summa i inträde.

Danssalen är din bästa vän.

Eller vardagsrummet om du inte har fri tillgång till en danssal! Se till att öva, öva, och öva lite till.

Håll utkik efter jobb.

Gå med i grupper på Facebook eller andra sociala medier som har med dans att göra. Där brukar det ibland dyka upp tips om olika jobb, OCH olika event och liknande som jag nämnde ovan. Och nästan viktigast av allt; våga GÅ! Våga sök jobben, våga gå på eventen, tro på dig själv! Det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Sociala medier.

Visa upp dig på dina sociala medier! Våga lägga ut dans på dina sociala medier, och kanske till och med skapa ett konto enbart för din dans. Be vänner att sprida och stötta. Du måste visa upp dig så folk som är intresserade av dig och ditt arbete kan se vad du gjort och vad du kan. Se det som ett CV!

Gå med i en dansgrupp

. Med en dansgrupp blir chanserna större till att få dansa på olika event och tillställningar. Se om du kan hitta en grupp att gå med i, eller varför inte starta en egen? Min grupp The Aces har tagit mig otroligt långt, utan den skulle jag aldrig vara där jag är idag.

Ha tålamod.

Ha tålamod. Allt det här en process, jag började mer seriöst när jag var 16, och det är nu, snart sex år senare, som det verkligen tagit snurr. Så låt det ta tid, ha din process, håll dig fokuserad, och njut av processen. Glöm för tusan inte att ha roligt!

Hoppas att detta inlägg kan hjälpa någon i rätt riktning, även om det inte gäller dans såklart! Detta är saker som verkligen har fungerat för mig, så jag hoppas det gör det för någon mer.

STOR KRAM.

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Så grymt bra och inspirerande inlägg måste jag säga, man kan verkligen göra allt man vill!! KRAM <3
nouw.com/emmaengstrom
enna
,
Så duktig du är! Kram
emelieanderssoon
emelieanderssoon,
Jättebra Inlägg! Och jag vet hur mkt du har kämpat och jobbat för detta ❤️❤️
nouw.com/emelieanderssoon
Julia Svensson,
Åh så himla kul att läsa!!
juliasvenssons.se
Julia,
WOHO ALICE, igår var jag på min första dansklass på 15 år! Say whazaaaap! Skulle skriva what, men whazap kändes coolare... i alla fall! Tack för pepp! Jag var fantastiskt virrig, och ser redan fram emot nästa veckas brännsår ;D
ajlimuller.se
carroat
carroat,
Alltså så roligt!!! 😍
nouw.com/carroat
Carolina,
Vilket härligt och roligt inlägg att få läsa om! Absolut mycket kräver hårt arbete inom allt och lägger man inte ned tid och kraft på något är det svårt att uppnå. Så bra att inspirera andra till att verkligen ta chansen och ta klivet ut i en liten läskigare värld för att kunna lyckas 😃
knaset.com