Hur börjar man dansa?

Innan jag börjar det här inlägget ordentligt vill jag säga att det är ALDRIG för sent att testa något nytt! När man blir äldre blir vi tyvärr allt mer och mer rädda för att testa nya saker. Vi sätter olika aktiviteter i fack, typ att "detta gör bara barn/ungdomar", "jag är för gammal för detta" eller "det här kommer jag aldrig klara". Dans är tyvärr ett sådant tydligt exempel på en aktivitet som blivit tabubelagd att börja med i "sen" ålder. Många som dansar har gjort det hela sitt liv vilket skrämmer äldre nybörjare, MEN långt ifrån alla har haft en spikrak dansresa och jag är faktiskt en av dem. Dans har faktiskt inte varit helt självklart för mig redan från första start. Men det är ett annat inlägg det, haha!

Jag hör så många som säger att "jag skulle vilja börja dansa", men otroligt få vågar ta tag i det. Därför blir jag så inspirerad av min kurs Jazz 30+ som jag undervisar varje tisdag då alla i den gruppen är över 30 år! Hur inspirerande är inte det? Det är både kvinnor som dansat när de var yngre, och kvinnor som aldrig tagit ett danssteg i hela sitt liv, men vill börja nu. Verkligen så otroligt modigt!

Så i detta inlägg vill jag ge er några tips på hur man kan gå till väga om man känner att det rycker i dansfötterna!

Åtta tips för att börja dansa

Ta klasser på dansskola. Det bästa sättet för att utvecklas och komma igång är såklart att ta dansklasser på en dansskola. Kolla i din stad vilka dansskolor det finns och vad som skulle passa dig. Ofta finns det nybörjarkurser för 13+, 16+ o.s.v och då är det bara att komma oavsett hur mycket äldre du är! Om det inte skulle finnas någon kurs för just din ålder, hör av dig till dansskolan och fråga dem. Oftast finns det en lösning!

Ta klasser hemifrån. Det finns jättemånga plattformer där man för en billig peng kan ta dansklasser över internet, i sitt eget hem, när det passar en själv! Själv använder jag mig av steezy.co för att hålla igång då jag sällan har tid att gå på fysiska danskurser då jag jobbar mycket kvällar. De är mer inriktade på de kommersiella stilarna (hip-hop, whacking, heels o.s.v.) och gillar man det är detta helt rätt sida! De har även klasser för både nybörjare, medel, och avancerade dansare så man kan med lätthet jobba sig uppåt. Förutom klasser med koreografi (=där du lär dig en dans), har de även kortare klasser där man kan lära sig allt från rytm, timing, till specifika steg och rörelser.

Vinh Nguyen är en av mina favoritkorografer från Steezy.

Dansa ofta och överallt. "Consistency is key", brukar man ju säga, och det är så sant. Om ditt mål är att bli duktig och utveckla din teknik måste du träna, gärna lite varje dag. Jag som jobbar mycket med koreografi kan faktiskt bli otroligt låst när jag väl kommer till en danssal och SKA koreografera. Många av mina mästerverk, haha, har därför kommit till i köket när jag bara lagar mat. Så dansa överallt! När jag lär ut något knepigt fotsteg brukar jag kalla det för "borsta tänderna"-steget och uppmana mina elever att öva på det medan de borstar tänderna, haha.

Titta på Youtube. Om man inte vill eller betala för dansklasser är Youtube den rätta platsen! På Youtube kan man hitta mängder med olika tutorials av koreografier och bara allmänna tips. Det är bara att söka på stilen du är intresserad av och köra igång! Varför inte dansa tillsammans med mig och köra min tutorial som jag filmade i våras?

Gå ihop ett gäng vänner. Ibland kan det kännas läskigt att göra något själv, och det är okej! Om det känns läskigt att ta en klass själv, fråga runt bland dina vänner! Kanske är det någon mer som är intresserad av att börja dansa? Då kan ni också peppa varandra att fortsätta och träna tillsammans. Vill ni inte ta klass går det minst lika bra att dra ihop ett gäng vänner och ha era egna klasser tillsammans hemma i vardagsrummet! Bara kreativiteten sätter stopp.

Dans som träningsform. Det absolut bästa sättet att bara komma igång är att använda dans som träningsform. Ingen press, ingen prestation, bara dansa för att det är kul! Många gym erbjuder danspass som t.ex Zumba, och självklart finns det en hel del att hitta på Youtube.

Ääälskar Tanjus videos! Han är väldigt tydlig i sina instruktioner så det är lätt att följa med, och otroligt peppande och karismatisk.

Testa olika stilar. Alla dansstilar är inte för alla, och så är det bara. Man kan inte vara bra på alla stilar, och man kan inte heller tycka att alla stilar är roliga. Under min utbildning HATADE jag baletten, det var det värsta jag visste, haha. Så våga testa! Ge inte upp bara för att din första kurs kanske inte var något för dig, testa en annan stil!

Ha kul. Den absolut viktigaste punkten är att ha roligt! Dans ska vara roligt. Dans kan vara både en konstform, något man tävlar i, något underhållande, eller något man gör på klubben klockan två en lördagkväll, MEN oavsett i vilket syfte du dansar måste du känna att det är roligt och ger just DIG det du vill. Hitta ditt syfte till varför du väljer just dans, men låt glädjen i det alltid styra dig!

Hoppas att ni hittade några hjälpsamma tips, och kom ihåg att ni alltid kan komma till mig för tips och pepp! Jag vill verkligen uppmuntra människor till att VÅGA.

Ha en fin kväll!

Många kramar!

Gillar

Kommentarer

Linnéa,

Så himla kul det låter, måste bli bättre på att våga/prova på nått nytt 🤩

nouw.com/linnealiebig
JossusTravelPics
JossusTravelPics,

Vilken bra idé med en kurs för 30+. Det har säkert fått många att våga prova.

nouw.com/jossustravelpics
carroat
carroat,

Men vad roligt med jazz för 30+ och så bra tips ❤️

nouw.com/carroat
happyM
happyM,

Superduperbra tips verkligen!! Kram ♥️♥️

nouw.com/happym
Hilma
Hilma,

Jättebra tips ju 😃 Dans är verkligen kul! <3

nouw.com/hilma
hilmak
hilmak,

Kul ju!! Visst kan alla dansa 😍

nouw.com/hilmak