Ett vackert avsked

Igår halv elva hölls begravningen för min älskade mormor. Jag började gråta så fort jag satte foten inne i kapellet. Resan dit var bra faktiskt, den kändes positiv och glad, trots det jobbiga vi snart skulle göra. Även när vi hämtade upp morfar kändes det bra. Men sen brast det direkt.

Prästen kom fram och pratade med mig och sa att det var helt okej och klart att det var jobbigt. Men jag trodde inte jag skulle bryta ihop redan innan ceremonin började. Ceremonin började, och det var otroligt vackert. Prästen berättade hela mormors historia om hennes uppväxt, när hon kom till Sverige (min mormor var från Finland), och när hon träffade min morfar. Det var otroligt fint och intressant att lyssna på, och jag fick reda på grejer jag faktiskt tyvärr inte visste.

Min mammas kusiner från Finland var även där och spelade två stycken låtar på dragspel. Otroligt vackert. Vi sjöng lite psalmer, och orgeln spelade både Amazing Grace och Koppången. På kistan var mormors bild, ett måttband, och en nåldyna då hon jobbade som sömmerska hela sitt liv. Jäklar vad inspirerad jag är av min mormor som kom till Sverige, tog sig fram, och skapade ett eget företag av sitt skräddande.

Allt som allt var det en otroligt fin ceremoni med väldigt många tårar och känslor. Jag har otroligt lätt till tårar oavsett, men det blev såklart extra jobbigt att se alla andra gråta. Man är så ovan att se sin släkt gråta på det här sättet.

Efteråt åkte vi hem till morfar för mat och fika. En väldigt bra och härlig stund att få tillsammans. Gud vad jag älskar min morfar. Jag känner att jag har blivit otroligt mer beskyddande och mån om honom nu när han blev ensam kvar. Fy alltså, livet är så jäkla tufft. Men vi hade en väldigt fin och positiv stund allihop efteråt, det blev mycket prat och skratt och det var bara skönt att få vara tillsammans allihop.

Nu känns det som att jag kan börja bearbeta allting ordentligt. Det var bra att få ett avsked och avslut, men det kommer såklart att vara tufft ett tag till. Jag kommer sakna henne så otroligt mycket.

Vila i frid mormor, jag älskar dig.

Gillar