我回答你们的问题!

Nu kommer alla svar på frågestunden om Kina och mina kinesiska-studier!

Jag försökte svara så utförligt som möjligt, men ändå hålla mig rimlig, men vetisjutton hur det gick, blev lite överengagerad så kan ha blivit lite väl omfattade svar, haha! Men men, det var ju så kul att svara på!

Hoppas att ni är nöjda med svaren, och självklart får ni ställa följdfrågor eller om ni tyckte något var otydligt!

Svar på frågestunden

Hur kom det sig att du intresserade dig för kinesiska?

Kort och gott så gick jag det humanistiska programmet under gymnasiet, då språkinriktningen. I tvåan blev det dags att välja till ett C-språk, och då italienska inte längre fanns (vilket jag ville välja från början), tog jag kinesiska. Den största anledningen då var att jag tyckte både tyska och franska kändes som så tråkiga och "vanliga" språk, haha, och spanska läste jag redan som B-språk. Då jag då lyssnade väldigt mycket på K-pop som härstammar från Sydkorea, och det var många kinesiska artister i Sydkorea samt många grupper som sjöng på kinesiska, så kändes det mycket roligare och mer annorlunda att läsa.

Vad är det bästa med att plugga just kinesiska?

Oj, vilken svår fråga, haha! Det bästa ligger nog i att jag tycker att det är så roligt, men då kan man ju fråga sig varför jag tycker att det är så roligt, haha? Jag har alltid varit väldigt intresserad av språk, kultur, historia och så vidare, och jag tror jag tycker om det just för att det kinesiska språket och kulturen ligger så långt ifrån vårt eget här i Sverige och Europa. Jag blir fascinerad av allt som har med Kina att göra, det känns nytt, fräsch och exotiskt, om ni förstår. Jag har lärt mig så mycket om kulturen och landet som jag aldrig skulle ha lärt mig om jag inte själv valde det, och därför tycker jag det är så himla tråkigt att historiaundervisningen i skolorna nästan bara drivs utifrån ett eurocentriskt perspektiv. Det finns SÅ mycket viktig historia i Asien som inte får glömmas bort.

När du reste till Kina, åkte du själv eller med någon vän?

Jag åkte med min mamma! Vi åkte på en klassisk turist-resa, haha, så det var jag, mamma, typ tolv underbara pensionärer, och en svensk-kinesisk guide!

Vad är det för skillnader mellan Sverige och Kina? Hur är kineser mot människor eller generellt i sina familjer?

Svaret på de här frågorna får ni ta med en nypa salt då jag bara besökt Kina en gång, så jag kallar mig verkligen inte någon expert. Eftersom jag också åkte i en grupp och inte på egen hand är var det också lite svårare att "på riktigt" uppleva Kina. Jag vill jättegärna åka snart igen när jag kan vara mer självständig där!

Men nu till frågan; något jag tycker skiljer sig mycket är hur man visar respekt för de äldre i Kina jämfört med Sverige. Man anpassar sitt språk otroligt mycket för att visa så mycket respekt som möjligt. I en av mina kurser jag läser nu lär vi oss massor av uttryck och formuleringar för att tilltala just äldre med respekt och värdighet. Så generationer tar man på stort allvar!

Många kanske har hört också att kineser blir fascinerade när de ser västlänningar, och det är faktiskt delvis sant, haha. Jag fick många blickar mot mig när jag kom som blond 19-åring, och några ville t.o.m. ta foton med mig. Så västlänningar är för många något unikt och exotiskt, speciellt om man kommer utåt landsbygden. Kina har inte heller Facebook då det är förbjudet, utan använder andra sociala medier. Vi besökte en park i Peking en av dagarna, och där var det väldigt många pensionärer som utövade tai chi, spelade spel, dansade, och sportade! Väldigt roligt att se det så offentligt, medan det i Sverige känns som många pensionärer ses på träffpunkter och lite privat med de man redan känner.

Då jag som sagt åkte i grupp kom jag inte i kontakt med jättemånga kineser sådär "face to face" eller i familjer, men jag upplevde att de jag träffade var väldigt trevliga, och framförallt nyfikna på varför man var där.

Vad måste man besöka i Kina?

Om vi tar Beijing då, där jag var, så är det absolut kinesiska muren vid Badaling, Himmelska fridens torg, och Förbjudna Staden! Det är tre riktigt klassiska ställen jag tycker man borde besöka om man åker till Peking.

Är det billigt? Kan man hitta körsbärsträd?

När jag var där tyckte jag absolut att det var billigt! Väldigt prisvärt. Ja, man kan hitta körsbärsträd i Kina, men körsbärsträden är oftast något som förknippas lite mer med Japan. Enligt den här artikeln har det odlats körsbärsträd i Kina i över 4000 år. Dessvärre var jag i KIna under vintern och såg inga körsbärsträd då.

Vad har du för tanke/syfte med att läsa kinesiska?

I första hand började faktiskt detta som sagt som ett intresse och för att jag var tvungen att läsa ett tredje språk, haha, jag trodde nog aldrig att jag skulle bli så intresserad av det som jag faktiskt blev. Då jag gillar kultur och historia så mycket har jag faktiskt varit inne på guide, antingen för kineser som kommer till Sverige, eller för svenskar som reser till Kina. Det vore så häftigt! Jag har också span på en utbildning inför hösten, hihi, som gör att jag kan kombinera mitt intresse för människor samt kinesiskan. Jag skulle aldrig kunna jobba helt själv, jag vill helt klart ha ett socialt arbete med människor. Tolk vore också jättehäftigt!

Vad gillar du mest med Kina?

Jag måste nog säga kulturen! Otroligt vacker kultur, byggnader, natur, och det bästa är ju att jag är långt ifrån fullärd, hihi.

Åh, det här var så roligt att svara på! Dels fick jag leta igenom alla bilder från Kina igen och minnas, hihi, och dels var det så roligt att så många var intresserade av att veta mer! Superkul att ni är intresserade, då vet jag att det ändå är något ni tycker om att läsa om här på bloggen.

Ha en superfin kväll nu!

Många kramar!

Gillar

Kommentarer

evelinarou
evelinarou,

Gud vad intressant inlägg! Jag har själv varit i Kina ett par gånger och tycker om kulturen så mycket! <3

nouw.com/evelinarou
tinafalkestad
tinafalkestad,

Så himla roligt att läsa dina svar!😍 så fint att dom har mer respekt för dom äldre!🌟 fantastiska bilder! Kram ❤️

nouw.com/tinafalkestad
johnssons
johnssons,

Kul läsning ❤️

nouw.com/johnssons
Enna,

Vilken häftig resa! Visste inte du varit i Kina! 😊

sayyeastofashion.blogg.se
beattriicee
beattriicee,

Vad kul att få läsa alla dina svar, så intressant och man blir så sugen på att besöka platsen! ❤️

nouw.com/beattriicee
cassandra,

så himla häftigt 😊

sv; tack så mycket!! ja väldigt skönt att han accepterar sitt syskon 😊

cassandras.se
linndossing
linndossing,

Så roligt att få läsa mer om detta då det inte är något man vet att många människor pluggar! Lycka till med studierna <3 Kram

nouw.com/linndossing
happyM
happyM,

Men åh så kul att få läsa och är så imponerad över att du läst det!! Så jäkla coolt!! Kram ❤️

nouw.com/happym
Hilma
Hilma,

Gud vad spännande! Kinesiska verkar vara ett jätteintressant språk! <3 kram fina du!

nouw.com/hilma
Jeanettekoplik
Jeanettekoplik,

Men vilket intressant inlägg 😊 jag kan ingenting om Kina men tycker alltid det är roligt att läsa om olika länder.

nouw.com/jeanettekoplik