Baby bird

Jag trodde väl aldrig någonsin att jag skulle sitta och skriva ett inlägg om en fågelunge. Hör ni hur det låter, haha? Att bloggare skriver om sina barn, sin hund, eller sin häst, är väl lite mer "normalt", men nejdå, här kommer jag med en fulsöt fågelunge! Man sticker ju ut i alla fall. ;)

Kommentarerna från er angående vårt senaste tillskott har varit många, så jag tänkte köra en liten update på vår lilla bebis, samt bjuda på några fågelfaktan jag och Conny lärt oss along the way som nyblivna extra-föräldrar!

Fågelungen tolv dagar gammal

De här bilderna togs igår och då var hen tolv dagar gammal. Som ni kan se har hen börjat få lite mer fjädrar och inte bara fjun, och ögonen har även öppnats väldigt mycket. Det syns inte på bild, men hen har även börjat utveckla sin stjärtfjäder vilket gör under för en fågels balans. Just nu är hen lite vinglig, haha.

Hen har börjat gå väldigt mycket och börjar få det under kontroll, hihi, men det är inte lätt när magen är så stor och benen så långa, men när hen har fått upp farten går det verkligen undan! Vi har även märkt att hen är väldigt kelig och gärna går till handen vilket är bland det sötaste jag sett. Om vi har hen på bordet och har handen en bit bort dröjer det inte länge innan hen kommer springandes och kryper in i handen. Igår somnade hen lutandes mot min hand, som ni ser här ovan. SÅ SÖT.

Här nedan kommer lite fågelfakta samt familjefakta om vår lilla fågelfamilj!

Fågel-och familjefakta

- Föräldrarna heter Chucky och Shakira och är sju år gamla. Conny fick dem 2013 och de blev en del av mitt liv januari 2019 när vi flyttade ihop.

- De är nymfparakiter.

- Det krävs mycket tid att ha en nymfparakit-unge, så därför har vi inte låtit deras tidigare ägg fullföljts och Shakira har även lagt många obefruktade ägg (=kvinnans mens typ). Nu bestämde vi oss för att låta denna kull vara för att se om hon skulle sluta lägga så kopiösa mängder med ägg då det inte är hälsosamt för henne i den här åldern. Anledningen till att det tar mycket tid som ägare är att om föräldrarna överger ungen måste man handmata den, vilket tar tid och kräver rätt teknik för att inte riskera att kväva den. För att den även ska bli tam måste man ta ut den ofta. Som tur är har de inte övergett hen än!

- Den 23 april la hon tre ägg, varpå ungen kläcktes 14 maj. Häromdagen konstaterade vi att de andra två äggen var obefruktade.

- Man kan inte vara hundra procent säker på könet fören efter nio månader.

- Ungen är i vuxen storlek redan efter en månad.

- Ungen matas ca varje halvtimme, även på natten, något jag vaknat av några gånger, haha. Därav varför det tar mycket tid som ägare om ungen skulle överges.

- När föräldrarna ruvar på äggen vänder de på äggen varje halvtimme för att värmen ska bli jämn och ungen inte "fastna" på någon sida av ägget. Rätt fascinerande, va?

- Föräldrarna ruvar i skift då honan oftast står för nattpasset och hanen för dagpasset, men de kan även lösa av varandra då och då i kortare perioder.

- Även när ungen var ute ruvade de på den för att hjälpa den hålla värmen. Nu är den för stor för att ruva på så de lägger bara vingen om den, hur gulligt?

- De matar ungen genom sin egen mun (usch) då hen inte kan äta samma mat än.

- Efter ca tio dagar börjar ungen experimentera mer med sina ljud och lär sig då ett sorts väsande som låter som en demonisk dinosaurie. Det låter helt sjukt, haha. Detta ljud har faktiskt använts för att sätta ljud på dinosaurier i filmer.

Yes, här har ni ett heeelt inlägg om det lilla livet, hihi! Min favoritsyssla just nu är ju helt klart att umgås med den och varje gång åker kameran fram. Har så mycket foton och filmer, haha, man vill ju dokumetera utvecklingen!

Hoppas ni uppskattade detta, och kanske lärde er något nytt! Tveka inte att fråga om ni undrar något.

Många kramar!

Gillar

Kommentarer

Hannativeskog
Hannativeskog,
Men lillen ❤️❤️
nouw.com/hannativeskog
happyM
happyM,
Sååå himla kul att få hänga med i utvecklingen!!! ❤️ Stor kram finis ❤️
nouw.com/happym
celinelundqvists
celinelundqvists,
Hahaa blev lite rädd när jag såg fågeln :') Har så svårt för dem, men spännande att få följa!
nouw.com/celinelundqvists
tinafalkestad
tinafalkestad,
Men sötis! ❤️ Vad roligt att få läsa om all denna faktan, de var mycket jag inte hade en aning om, att dom kräver så mycket tid tillexempel❤️ Jättekul att få hänga med i denna sötingens liv och utveckling! Kram❤️
nouw.com/tinafalkestad
JossusTravelPics
JossusTravelPics,
Alltså hur söt får man vara? Ser fram emot fler inlägg och följa hens utveckling.
nouw.com/jossustravelpics
Ojojoj, välkommen till världen lilla vän!

sv: Ja, det är så otroligt fridfullt och ger mig en sådan livsenergie att bara få sitta vid vattnet och se hur flötet guppar. Det behöver inte ens bli någon fisk. Hela grejen med att sitta där, se och ta in det vackra, i bland göra upp eld och laga nå gott, koka kaffe. Ja de är underbart helt enkelt! Sen om man får fisk är det bara ett enormt stort plus! 😊 Min kropp orkar ju tyvärr inte med så mycket, att stå eller gå längre. Sen är jag ju i riskgrupp så ska hålla mig i från folk. Då är skogen utmärkt! 😊 Kram
photobytessie.blogg.se
enna,
Rebecca,
Haha verkligen fulsöt! Min mamma har lite grå jako - ungar ibland men jag kommer aldrig vänja mig. Lika faschinerande varje gång!
rebeccaedling.blogg.se
carroat
carroat,
ja, Kolmården är ju supermysigt! 😍
nouw.com/carroat
Sara,
Men åh, lille vännen, så söt <3
www.aamaziing.se