Att veta när man ska sätta stopp

Som jag skrev igår längtade jag otroligt mycket efter helg. Efter en sådan urladdning som veckan bjudit på behövde jag verkligen en oplanerad helg och bara få gå omkring och skrota hemma och göra det som faller mig in.

Men sen började sakerna rullas in.

"Ska ni med på bio på söndag?" "Ja, visst, det vore roligt."

"Vill du följa med på långpromenad till shoppingcentret här?" "Hmm, jag återkommer imorgon om det går bra?"

"Morfar kommer hit idag om du vill komma hit." "...."

Erbjudanden har verkligen flugit fram, och för varje gång har bröstet knutit sig lite hårdare. Jag vill, men vill jag just nu, just idag? Nej, det vill jag inte. Jag orkar inte.

När sms:et om morfar kom satt jag uppkurad i soffan med nytvättat hår, en kopp te, och framför en ny serie, och glad över att jag varit duktig och lyssnat till mig själv och sagt nej till shoppingrundan idag. Men direkt flög jag upp ur soffan, började göra mig i ordning, redo att ta bussen om en knapp timme. Och jag blev bara på sämre och sämre humör. Till slut bröt jag ihop hos min sambo med orden "Jag orkar inte, jag vill inte."

Och det här är ett sånt tydligt tecken hos mig när jag börjar ta på mig för mycket; det känns jobbigt att göra saker, jag blir irriterad istället för glad när jag väljer att göra saken, och oftast bryter jag ihop. Då är det dags att säga stopp.

Att säga nej, eller att stoppa något, är oerhört svårt för mig, men något jag lärt mig att jag MÅSTE. Den här veckan har verkligen gått i fullt ös, som ni har läst, och jag har inte fått någon tid för mig själv eller för återhämtning. Därför behövde jag ha den här helgen. Och även om jag i tårar skrev till mamma att jag inte orkar idag, känns det bättre nu. Jag blir bättre och bättre på att säga nej och tänka på mig själv i första hand. Inte alltid, jag kan fortfarande göra det oftare, men ett litet steg i rätt riktning.

Lär er vad ni har för signaler, vad kroppen ger er för signaler när det börjar bli för mycket. Får du huvudvärk, ont i magen, känner dig ofokuserad, stressad? Lär dig när du börjar ta på dig för mycket så att du hinner stoppa. Det är bättre att stoppa än att få ett ännu större bakslag längre fram.

Ta hand om er, kram.

Gillar

Kommentarer

Netti Starby,
Det är jättebra att du har fått insikt om att du måste säga nej. Lyssna på din kropp och ta hand om dig! <3 Kramis
starbys.se
Annie - Stora Små Äventyr,
Det är verkligen viktigt att lyssna på sig själv 😊 Ibland kan jag vara dålig på det när jag vill passa på att göra saker som bara går att göra just vid det tillfället. Men efter sån't brukar jag verkligen försöka varva ner och bara vara 😊
biglittleadventures.se
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Det är SÅ viktigt att man ibland vågar säga nej och sätta stopp liksom, man kan inte köra på fullt ös hela tiden utan precis som du skriver - lyssna på sig själv också! Så viktigt och bra <3 KRAM!
nouw.com/emmaengstrom
Johannna
Johannna,
Så sant. Man måste verkligen veta när man ska säga nej och när kroppen inte vill me <3
nouw.com/johannna
emelieanderssoon
emelieanderssoon,
Håller med dig! Jag är precis likadan och är gärna alla till lags 😊 för mig blev denna helgen precis så, en aning för mkt när jag bara hade sett fram emot en ledig helg utan stress ❤️
nouw.com/emelieanderssoon
fridachristinas
fridachristinas,
Så otroligt viktigt inlägg! Känner så igen mig i känslan av att fullkomligt uppslukas av "Jag orkar inte" så jobbigt känsla, men också en tydlig signal på att nu är det dags att ta det extra lugnt, säga nej och ladda batterierna. Ta hand om dig vännen <3
nouw.com/fridachristinas
happyM
happyM,
Åh det här är ju så otroligt viktigt. Förstår att det blir för mycket och känner verkligen igen mig i allt det du skriver. ❤️ Är så glad över att du förstod på dina egna känslor att det blivit för mycket ❤️❤️ Stor kram ❤️❤️
nouw.com/happym