Onsdag och lite "förbjuden" Glass

Onsdag 18 juli,

och jag har startade dagen med jobb. Cafét hade en del gäster idag på grund av vädret. När det regnar vill folk fika. Dåligt väder betyder hektiska dagar på mitt arbete.

Eftermiddagen spenderades i soffan, skönt, med god mat och glass. Det är svårt att förklara hur svårt och nästintill omöjligt det har varit för mig att äta glass. Jag har undvikit i stort sett allt som jag har ansett vara onyttigt under en lång tid. Vilket har varit SÅ jobbigt och det har tagit på mina krafter, både psykiskt och fysiskt. Att ständigt försöka stå emot sådant man tycker är gott är nästintill en omöjlighet. Tillslut blir man expert på det. Att hela tiden anstränga sig för att stå emot tar dock mycket skada på dig som person, exempelvis på humöret. Jag har varit hatisk, onaturligt trött och utmattad, stressad, förtvivlad, arg, nedstämd osv. Alla negativa effekter på humöret då kroppen går på sparläge av energi. Det har inte bara varit på grund av att jag stått emotInte endast på grund av att jag stått emot "onyttigheter" utan mat överlag. Att ständigt äta för lite mat och få för lite energi tar så ofantligt mycket på dig som människa. Din kropp, ditt psyke och ditt liv blir förstört. Tillslut är du din hunger. Den äter upp dig inifrån och ut.

Det är svårt att med ord, få ord, försöka förklara känslorna man besitter i denna hemska sjukdom. Jag har blivit bättre, SÅ mycket bättre men blir ibland påmind om hur fruktansvärd min vardag har sett ut. Självklart finns det dagar jag faller tillbaka i onda vanor och framförallt dumma tankar. TUR har jag fått många verktyg att arbeta med under min KBT-behandling. Verktyg som hjälper mig att hantera vardagen och exempelvis bakslag.

Idag åt jag glass, vilket för någon månad sedan var "förbjuden" mat. I behandlingen kallade vi sådan mat jag inte vågade äta för "förbjuden mat. I mitten av behandlingen fick jag dela in den förbjudna maten i olika kolumner, en kolumn för vad jag ansåg vara lite farligt och fortsättningsvis sådant jag ansåg vara mer onyttigt osv. Stegvis skulle jag utsätta mig för kolumnerna, börja med kolumn ett för att sedan en dag kunna avsluta med den sista kolumnen.

Exempel från kolumn ett:

mjölk, smör, bröd, sås, ost, korv, mörk choklad

kolumn två:

olja, yoghurt, creme fraiche

kolumn tre,

ris, pasta, sylt, grädde

kolumn fyra:

bullar, kakor, läsk, glass, friterad mat, alkohol

I min behandling arbetade vi med att utsätta mig för listan, för att en dag klara av att sluta kalla det förbjuden mat. Under sektionerna lärde jag mig hur jag skulle hantera ångesten som uppkom då jag utsatte mig för maten. Tillsammans med min handledare och min stödperson (mamma) skulle jag långsamt bearbeta mig igenom listan.

Inlägget ska inte bli längre än såhär, vill i ett annat inlägg förklara mer om mina verktyg mot ångest, om min behandling och mer om mina tankar och känslor kring min ätstörning. Framförallt vill jag nå ut med hur jag idag ser på saker och ting, för det finns ju såklart ingen förbjuden mat. Jag kan idag knappt förstå att det är jag som suttit och skrivit dessa listor. Vill berätta och nå ut med att man kan bli frisk!


Jag minns denna glassen, åt den i Kroatien förra året. Mådde så dåligt över att jag åt den att jag sökte upp närmaste toalett. Vill aldrig mer behöva känns så över en glass. Inte någon annan heller!

Massor med kärlek Alice

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229