Alice Perfekta Vetedeg

Alice vetedeg

300g rumstempererat smör

1 liter röd mjölk

2pkt jäst för söta degar

Ca 3 liter mjöl

2dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

Ca 3 liter vetemjöl special


Förberedelser:

Tärna smöret, ställ fram mjölken och ägget och låt det bli rumstempererat. 


Degen:

Sätt på ugnen 225 grader.

Dela jästen i små bitar i matberedaren.

Häll lite av vätskan, blanda om för att lösa upp jästen.

Blanda i resterande av vätskan, socker och smöret.

Häll i en del av mjölet.

Låt matberedaren arbeta på låg hastighet.

Tillsätt mjölet lite i taget.

Häll i ägg och salt.

Arbeta degen tills den är stadig men något kladdig.

Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller platsfolie.


Förklaringar:

Använd inte får mycket mjöl, lita inte blint på receptets mått utan känn efter hur mycket mjöl din deg behöver. Tillsätt lite i taget, degen ska vara stadig men fortfarande lite kladdig.

Använd rumstempererat smör istället för smält smör. Det smälta smöret kräver mer mjöl vilket resulterar i torrare och kompaktare deg.

I traditionella recept står det att mjölken ska var 37 grader, men resultatet blir bättre med kall/rumstempererad mjölk. Bearbeta degen något längre så att temperatur i degen höjs.

Tillsätt inte saltet i degvätskan, det kan döda jästen. Blanda istället ner saltet med mjölet för att undvika en deg som jäser dåligt.

Ägg gör degen smidigare och fördelar fettet, samt en godare smak.

Jäsningen är viktig och aningen känslig. Använd bakduk eller plastfolie, låt degen stå utan drag från fönster och dörrar. Degen skall växa till dubbel storlek, vilket kan variera i tid.


Tips till bakning av bullar:

Använd kardemumma i degen.

Använd gärna mer fyllning än vad som receptet anvisarl, för att få rikligt smaskiga bullar. Blanda samman alla ingredienser till en slät smet för att få den jämt fördelat..

Byt ut hälften av sockret mot sirap för att få en knäckigare smak.

Pensla bullarna med ägg innan de gräddas, vispa upp ägget med lite salt. Det gör ägget rinnigare och enklare att pensla.

Att pensla de nygräddade bullarna med sockerlag, koka lika delar vatten som socker, ger bullarna en glansig yta och förhindrar fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

Prova massor med olika fyllningar, former och färger på dina bullar. 





Vaniljbullar

Bullar fyllda med mandelmassa och vanilj, toppad med ett toscatäcke.

Hjärtformade bullar med mandelmassa och choklad.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229