Random

Jag är inte en sån person som börjar drömma till sommaren när oktober/november kommer med sina första riktiga höstvindar och kalla ruggiga dagar, eller direkt när jul och nyår är över men nu; nu idag på tåget mellan Helsingfors och Vasa kan jag inte annat än önska att det skulle vara sommar. Vi har under den senaste veckan haft det svinkallt med allt från -10 till - 20 nånting till utetemperatur och nu börjar kvoten av äckligt kalla dagar vara mer än fylld.

Norge var helt klart sommaren 2017:s absolut höjdpunkt!

Kram, Alexandra

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Djupare inlägg

Vad tänker du på när du ser rubriken? Vad betyder orden och vilken känsla ger de dig??

Jag kan ju börja med att berätta för er vilken betydelse citatet har för mig. Det här är det första jag ser varje morgon, det är den första tanken som går genom mitt huvud när jag slår på lampan på nattduksbordet, och de svarta bokstäverna som gör sig synliga mot den vita bakgrunden ger mig hopp. Hopp för dagen och känslan av att jag kan klara av vad som än händer. För det är ju det citatet säger, Jag kan.

Men nu är det så här, DU kan också! Precis vad som helst. DU är starkare än allt som bryter ner dig och alla motgångar du någon gång kommer att möta. Varje bakslag och person som hugger dig i ryggen kommer i slutändan ha gjort dig starkare än du idag någonsin kan tro och föreställa dig. Varenda människa som velat dig illa eller fått dig undra över din betydelse kommer en dag få se hur långt du tagit dig, och vilka under DU kan göra. Du måste göra allt du kan för att hitta styrkan att se din glas och ditt värde, orken att börja jobba på mot allt som får dig vilja ge upp och modet att våga avsäga kontakten med person som bryter ner dig istället för att låta dig utvecklas.

Efter varje motgång som slår ner dig är det viktigt att du inte ger upp. Istället ska du resa dig, sopa av skiten och börja om. Det kan hända att du behöver lägga om strategin lite, men ge inte upp målet. Inte idag, inte imorgon och inte någon annan dag heller. Om du ger upp så vet du inte vilken belöning som väntar i slutändan och det skulle vara otroligt synd att mista något du kämpat för.

DU KAN!, glöm inte det. Gör det du känner för och tveka inte, låt aldrig rädslan för att misslyckas få dig att tacka nej till något du egentligen vill. Jag tror på att DU KAN, och det ska du också göra.

Ha en bra fredag.

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Food!

Bananpannkakor!

Enkelt, snabbt och såå gott.

Det ända du behöver för fyra pannkakor är:

En halv banan

1 ägg

Ett halvt dl havregryn

Lite salt

Valfri topping, men jag använde resten av min banan, blåbär och agave sirap.

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Djupare inlägg

Två människor, två koppar kaffe och en konversation ansikte mot ansikte. Hur härligt skulle inte det vara? I dagens läge händer ju de flesta konversationer via sms, snapchat mm. men vart tog de "riktiga" konversationerna vägen? Går det att lära känna en annan människa "på riktigt" genom appar? Jag har inte svaret, men jag tror personligen att det krävs mer.

Vi är uppkopplade på nätet hela tiden, gillar en bild hit och skickar ett sms dit. Hur är det med responsen vi får på det där meddelandet vi sände, vad betyder det egentligen? Det här är något som cirkulerat i mitt huvud ett bra tag nu. Vi skickar med massor av människor varje dag, men hur tar personer emot det jag skickar och vad betyder de ord jag får tillbaka från någon?

Ord.. det är ju sist och slutligen allt det är, ord. När vi skickar med en människa så har vi ingen aning om vad hen skulle använt för tonläge, ansiktsuttryck eller kroppsspråk. Vi ser bara tomma ord. Det är klart att de kan betyda något, men samtidigt säger de inte särskilt mycket. Om personen jag skickar med har en dålig dag kan hon eller han ta det jag skickar på ett helt annat sätt än om hen skulle haft en bra dag.

Är det någon annan än jag som tycker det här är svårt?

Förstå mig inte fel, jag tycker att det finns massor av bra saker med sociala medier också, som t.ex. att man kan hålla kontakt med vänner som bor på annan ort eller just ytligt lära känna nya människor. Men väger massor av ytliga kontakter upp mot riktiga och ärliga relationer till ett mindre antal personer?

Tänk skulle vi träffas och prata face to face med alla vi skickar med, skulle ni våga det? Våga säga samma saker som ni skickar eller helt spontant bara skicka å fråga om ni ska ses? Om ni tänkte nej på frågorna, betyder det att när man bara skickar så är det inte lika personligt som om man träffas irl?

Det här inlägget är bara baserat på mina egna åsikter och tankar om att bara hålla kontakt via sociala medier, utan att också umgås ibland, inte är lika äkta som att träffas på riktigt. Jag vet själv om att om jag kommer in på djupare ämnen, saker som jag verkligen vill diskutera eller saker som det finns massor att säga om så är det både lättare och bättre att ta dem med personen sittandes bredvid sig. Många som träffat mig ytligt skulle kanske inte tro att jag är jätte pratglad av mig men om man lär känna mig har jag faktiskt en hel del att säga, plus att jag älskar att diskutera.

Som ett litet avslut på mitt fredagsflum så vill jag tillägga att fastän detta inlägg kanske har en lite negativ touch, så är jag också fast i mina sociala medier och har svårt att faktiskt komma mig till att skicka åt vänner och fråga om de vill ses. Att vi alla lever ganska hektiska liv och att en konversation i textform ofta är smidigare då det inte spelar någon roll var man befinner sig, borde jag troligtvis också nämna.

Det jag vill komma fram till är bara att sociala medier är bra men vi borde ge oss själva mer tid att träffas i person och vårda våra relationer till andra, samt lära känna nya människor.

Trevlig helg!

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Djupare inlägg

Rykten och utseende. Två faktorer som orsakar att två människor som kanske skulle bli bästa vänner aldrig ens pratar med varandra. Två faktorer som får oss att döma en människa före vi ens träffat henne eller honom. Två faktorer som inte skulle borde spela någon roll.

Vart vi än vänder oss och vem vi än pratar med så händer det ofta att vi hör "Hörde du att hon...", "Visste du att han...." De här kommentarerna ger oss högst troligen en bild av en människa som inte ens behöver vara sann. Sen är det klart att ifall människor säger att en person håller på med droger, slåss, är falsk eller liknande; det är klart att man kan lyssna och ha det i bakhuvudet men man ska inte döma någon utifrån det. Du måste skapa din egna bild av människan. Träffa hen, prata och lär känna den riktiga personen under skalet av utseende och rykten. Vi har egentligen ingenting att säga om en människa om vi aldrig träffat henne. Om vi inte hört hur dennes livsstory ser ut eller vad han eller hon varit med om, för sanningen är, vi vet bara det vi hört.

Vi kan inte döma en person utgående från någons vänner eller varifrån hen kommer. Vi måste bli bättre på att ge alla en ärlig chans. En chans att visa vem de är och sen kan vi sätta upp vår egna bild av människan. Men även då måste vi komma ihåg att sättet vi ser på en människa kan vara helt annorlunda från hur någon annan ser på samma person.

Rykten...Något som kan förstöra så mycket för någon. Det behöver inte alls vara sant det som någon går runt och säger om en person, och det behöver inte alls vara garanterat att du ser på en person på samma sätt som dina vänner eller bekanta gör. Ett rykte börjar ju med en persons åsikt som sedan sprids vidare. Jag har själv inte erfarenhet av hur snabbt rykten sprids i stora städer men åtminstone på små ställen sprids rykten snabbare än elden och det räcker inte länge förrän alla vet. Jobbigt är det då det snabbt vänder vad människor tycker om en person.

Utseende. Ugh, vill spy på ordet om jag ska vara ärlig. Det känns som att vi lever i ett så otroligt ytligt samhälle i dagens läge. Allt går ut på att se bra ut och inte på att lära känna människan under, har hen inte en bra utsida så är det ingen vits att ens ta en titt på insidan. Det är klart att vi lägger märke till vissa personer lite mer men det betyder ju inte att de som inte "ser lika bra ut" i våra ögon har något mindre att ge. Det kan vara tvärtom. Tänk om vi kunde se själar. Se vad en person har att erbjuda utan att först se en kropp. Skulle du välja dina vänner annorlunda?

Kom ihåg att inte döma någon utifrån det du hör eller hur de ser ut. Du har ingen aning om var hon eller han varit med om eller går igenom just nu. Inte vill väl du att andra ska döma dig och bestämma att de inte vill ha något med dig att göra om de inte faktiskt känner dig?

Ge alla en ärlig chans att visa vad de går för på riktigt innan du bestämmer dig för att de inte är någon för dig, och bjud på dig själv så att människor också får se DIG.


Imorgon kör vi ny vecka!

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Tänk till!

Det var någon jag hörde prata om ett perfekt liv och det fick mig att fundera. Okej, det är en hel del saker som får min hjärna att jobba mer än den borde men jag tyckte att det här var ganska intressant på ett annat sätt än att tänka alla situationer ur perspektiv, eller fundera över hur lite man faktiskt vet om människor. Jag vet inte hur ett perfekt liv ser ut i dina ögon och knappt hur det ser ut i mina egna, men vad jag vet är att pengar inte löser allt.

Jag tror på lycka, familj och att vara en bra människa. Samtidigt är ordet perfekt för stort för att alls användas. Kan det vara så att det "perfekta livet" inte behöver vara så perfekt för att vara perfekt. Eller vad innebär ordet perfekt egentligen? Är det att något är helt felfritt?, eller är det, att det är bra som det är trots sina skavanker?

Perfekt, precis som att hata och älska är starka ord som är svåra att använda, kan åtminstone jag tycka. Allt det här kan troligtvis låta väldigt råddigt och det förstår jag, men poängen är, vad är ett perfekt liv i dina ögon och vad gör du för att uppnå det?

__________________________

Innan du säger att någon annan lever ett perfekt liv för att de har pengar, massor med familjevänner, företag och fina instagramflöden, tänk under ytan och vad som kan finnas där. Där kan finnas allt från trasiga relationer till sorg och depressioner. Vi vet ingenting och vi borde aldrig jämföra våra egna liv med någon annans. Istället måste vi ta vara på det vi själva har och göra det så fint som möjligt. Det är DU som bestämmer om ditt liv. Vi har inte alltid kontroll över situationer och hur saker blir, men vi har alltid ett val hur vi reagerar till saker. VI har som sagt heller ingen aning m vad någon annan går igenom, så vi borde aldrig döma någon utifrån det vi ser på ytan eller hörde talas om en annan människa.

Ta hand om varandra, visa att ni finns där och så funderar vi ut hur vi vill leva våra "perfekta" liv tillsammans.

Kram, Alexandra

Likes

Comments

2018

Det är måndag. Kalendern visar att det är den första januari 2018 och det är nu, det är nu vi ger oss in på nästa resa. En resa bestående av 365 dagar. 365 nya möjligheter. Möjligheter att uppfylla de mål vi satte inför det år som nu startat eller slutföra något vi inte hann med förra året.

Min fråga är, Vad satte du för mål inför det här året?

Var det något av de klassiska som man hör överallt " jag ska gå ner i vikt" "jag ska börja träna"...

Jag har inget emot de nyårslöftena så länge de är satta för ens eget välmående och inte för att få vara en i gänget eller för att man känner att man inte duger som man är. För det gör ni, var och en av er!

Några av mina mål under det kommande året är:

Rörande bloggen, främst att vardagspratet mer eller mindre kommer försvinna helt och bytas ut mot ett par "ordentliga" inlägg per vecka istället för massa snabbt ihopslängda inlägg. Detta av den anledning att jag själv tycker att bra genomtänkta inlägg är mycket roligare att läsa och också för att jag vill få fram klara budskap. Motiverande, positiva inlägg är vad jag strävar efter, men det kommer också blandas med en del annat som ni får ta del av om ni hänger med under mitt 2018.

Jag kommer sträva efter att göra året så positivt och motiverande som möjligt. Fokusera på att må bra och få människor runt omkring mig att se deras värde. Jag vill inte att människor som umgås med mig ska känna att de inte räcker till.

Jag kommer, precis som många andra, börja träna, äta hälsosamt osv. och det kommer ni nog också se lite av här. Hälsa överlag var något jag fick ett otroligt stort intresse för under 2017 och den banan kommer jag spinna vidare på nu under 2018.

Nu tycker jag att vi kickar igång det här året.

Kom ihåg att det nu är ett nytt år, ta vara på det och gör det till det bästa.

Gott nytt år, nu kör vi!

Kram, Alexandra

Likes

Comments

2017

Månaden med stort D. Julkalendrar, choklad och jag flyttade hemifrån!! Hela månaden har varit mer eller mindre kaos. Om det inte varit med allt runt omkring mig har mitt huvud slagit av helt och jag tycker själv att jag varit jätteråddig. Men glad. Det är klart att det är en stor sak att flytta hemifrån men jag tycker inte att det varit hemskt...ännu iallafall, hahah. Jag vet att mamma och pappa är ett telefon samtal bort ifall det är något, plus att jag har vänner i Vasa. Det är också skönt att ha tre timmar extra per dygn som annars gått till att sitta i bussen. Det känns som att jag fått ett liv som inte endast är skola. Skönt!

Tänk hur mycket kvällar med tjejerna kan behövas ibland. Äta god mat och prata om allt mellan himmel och jord. Att lära känna de här tjejerna under det här året är nog en av de bästa sakerna som hänt.

Ni som kanske följt med denna lilla serie av inlägg kan ju tro att jag inte gör annat än äter men det gör jag faktiskt. Fast det kanske inte ser ut så haha. Men mat är bra höni. Inte bara för bilderna men också för att vi alla behöver det, varje dag.

Ordentligt med snö fick vi också några dagar.

Julafton. Jag har inte skrivit något alls om min jul här, men den var mysig. Familj, god mat och julklappar. Min jul är bra, någon annans är inte, jag valde att inte skriva om min dels i respekt men också för att julen är en familjehögtid för mig. Hur vi i min familj firar jul är vår sak och jag vet hur bra vissa är på att jämföra och fundera så jag tycker att vi alla bara firar på vårt egna sätt och tar vara på det.

Den absoluta höjdpunkten var att min moster kom hem från Norge <3

December har varit magisk men också tröttsam. Många saker har hänt och dagen idag/ikväll är fortfarande ett frågetecken.

Jag hoppas att ni tyckt att det iallafall har varit lite kul att följa med mitt år här och nu tar vi snart tag i ett nytt år med 365 nya möjligheter.

Gott nytt år på er!!

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Under november månad spenderades mycket tid med "mina flickor" Vi var på sushi, teater och sov över hos varan. Jättemysigt var det. Vi hade också vår andra provvecka och jag fick det sämsta betyg jag någonsin fått. Jag kan dock bjuda på det för nu vet jag att jag bara kan göra bättre ifrån mig.

Till skolan hade vi före detta president Ahtisaari på besök till skolan samt hade mjukisdag.

Farsdag firades och så firade jag och Emma också Madde som fyllde år. En riktigt bra och trevlig månad.

Kram, Alexandra

Likes

Comments

Som ni ser så håller mitt matfotograferingsintresse i sig, frukost it is. Godaste målet på hela dagen om man frågar mig. Jag skulle aldrig och jag menar det aldrig hoppa över frukost.

Sushiintresset växer.

Om ni inte läst den här boken så ska ni sätta er i bilen och åka och hämta den till biblioteket dirket. Jag var fast, den är så motiverande och lättläst samtidigt som man får massa tips på hur man förbättrar sin självbild och stärker sig själv. Jag vet förstås inte om ni är lika galna i självutveckling som jag är men den är ändå läsvärd.

Adelina💗

Tionde månaden det här året drog igång i mitten av vår provvecka. Historia, var det sista provet vi skrev om jag minns rätt och vi kan väl säga att det inte är mitt favoritämne... Hur som, vi har också firat min lillebror som fyllt år och sen hade vi också höstlov. Höstlovet var nog skönaste veckan på hela det här året. Vet inte när jag senast gjort så mycket ingenting som jag gjorde den veckan. Det behövdes verkligen för att orka de månader som var kvar till jullovet.

Oktober var en jättebra månad gällande skola, vänner, känslor o.s.v.

Kram, Alexandra

Likes

Comments