Miten voin auttaa?


Miten pystyn auttamaan ystävää? Kuinka voin helpoittaa hänen oloa? Mitä tehdä kun toinen kertoo ettei halua olla yksin?

Hyvin varteen otettavia kysymyksiä ja näihin varmasti jotkut miettivät vastausta.

Itse olen aina ollut persoona joka ei osaa pyytää apua. Myöskään tunteiden kertominen on ollut aina vaikeaa.

Joskus sitä tulee yhtäkkiä purettua ehkä liiankin paljon ystäville ja saan heidät hämilleen kuinka vastata. Monta kertaa olen saanut vastauksen kun ei osata vastata minun kysymyksiin. Minkä ymmärrän eivät he ole ammattilaisia ja heillä ei tarvitse olla vastauksia kysymyksiini.

Tämän takia on aika käydä ammattilaisen luona. Kuka osaa vastata kysymyksiini ja auttaa ongelmissa.

No miten voit ystävänä tai sivullisena auttaa ihmistä jolla on paha olla.

Yritä välttää ”kliseiden” käyttämistä. Nämä ”huominen on parempia päivä”, ”tunnelin päässä on valoa” ja ”joskus on kaikki sitten paremmin”.

Minulle sanottiin näitä aika paljon kun rupesin kertomaan omasta tilastani muille. Itse olen käyttänyt näitä kun en ole tiennyt paremmasta. Ymmärrän ei meille ole kenellekään kerrottu kuinka tämmöiseen uutiseen tulisi reagoida ja vastata. Ymmärrän että näiden sanominen helpotta sinua ja ajattelet että nämä helpottaa. Mikä on totta en sitä väitä, mutta siinä vaiheessa kun elämä menee wc pöntöstä alas niin se että sanotaan että ”huominen on parempi päivä” niin tuntuu niin kaukaiselta ajatukselta ja toive ajattelulta.

Joskus sitä vaan toivoisi että puhutaan oikeilta nimiltä. Kerrotaan oikeista asioista ja miten jatkossa oikeasti sinulta tulee tuntumaan.

Parhaimmat ohjeet mitä on annettu on kun on kerrottu että paha olo ei lähde hetkessä vaan tulee olemaan läsnä koko elämän. Nämä ohjeet ovat ne mitkä pidän lähelläni aina ja osaan paremmin arvostaa.

Jos sinulta tuntuu että nämä ns. ”kliseet” ovat ne ainoat asiat mitä osaat sanoa niin voit niitä käyttää. Tietysti jotkut saavat lohtua näistä ”kliseistä” mutta sekin saadaan selville puhumalla.

Itse mielummin haluan puhua asioista niin kuin ne ovat.

Mitä jos tulee tilanne ettet osaa sanoa mitään. Kuuntele. Tämä ainoa ohje mikä sopii kaikille. Jos et osaa vastat kuuntele ja anna toiseen purkaa huonoa oloaan.

Ei siinä välttämättä tarvitse edes kuunnella. Aina voi esittää kuuntelevasi.

Jos kuitenkin se ei ole tarpeeksi ja haluat tehdä enemmän niin kysy. Kysy kuinka voin auttaa. Millä tavalla tulisi vastata.

Ihmiset ovat sen verran erilaisia, että ketään ei voi auttaa samalla tavalla. Jos joku auttaa minua ei se välttämättä auta jotakuta toista.

Nyt ei ole tarkoitus tuottaa kenellekään huono oloa jos on yrittänyt toista auttaa. Kaikki apu mitä tulee arvostetaan. Uskokaan minua.

~loove Lisa

Tykkää-merkinnät

Kommentit