Bilder, Vardag, Tankar och funderingar, Cloe, 2017
Det händer SÅ mycket grejer just nu, den senaste veckan har varit helt galen och jag är superglad!

Först och främst är Cloe såld och det känns fantastiskt. Dock blir hon kvar ett litet tag på grund av lite semester men det gör ingenting, hennes nya familj känns superbra och hon kommer få det bäst! Det finns faktiskt en annan häst som förmodligen kommer att fylla Cloes box, det är andra roligheten, jag kan förhoppningsvis berätta mer om det i slutet på veckan...

Nästa galna grej är att jag i lördags fyllde 18 år. Arton år. Vi firade med chokladfrukost, boule, fotografering tillsammans med Jonna (vilket var superduperkul!!) och middag. Så mysigt, en himla bra dag. På fredag kommer mormor och Erik och då ska vi äta middag med familjen också. Det är ändå lite spännande att bli 18, det började till exempel med att jag inte kom in på min bank för att jag måste teckna nya avtal när jag plötsligt får hantera alla mina pengar själv och en del andra saker krånglar också, som jag inte ens har tänkt på. Haha.

Men men, här kommer bilder från lördagen:

Ännu mer galet är att jag igår skrev teorin för körkort och klarade det, och att jag idag hade uppkörning och klarade det också. Det betyder att jag HAR KÖRKORT!! Jag har inte förstått det än, men vilken frihet alltså.

Jag är från och med häromdagen också ungdomsledamot i Fjärås Hoppryttares styrelse och är jättetacksam för det förtroendet. Det ska bli så himla himla kul att jobba med det, liknande det jag tog på mig i Frillesås med skillnaden att det är två klubbar med två olika fokus. Åååh så kul!


Och sist men inte minst så tar jag en tripp till farmor imorgon och kommer hem på fredag, så himla mysigt.

Alltså, plötsligt är jag 18, har körkort, har sålt Cloe, har en ny häst på G och är ungdomsledamot igen och nu kom jag på en till sak! Jag har äntligen fått hem min studentmössa! Så glad och så tacksam. Tiden springer och snart är det sommar och slut på gymnasiet. Wow.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag fick Molgan gå promenad på gårdsplan, lycklig!

Hej på er! Det är tisdag och jag har redan klarat av den värsta delen av min vecka, tjoho! Igår skrev jag ett fysikprov och idag skrev jag matte5 prov, biologiprov och början på ett PM som är en typ av prov/inlämning som vi skriver på lektionstid. Imorgon har jag en presentation i kemi av ett litet grupparbete, torsdag har jag del två av matte5-provet, en skrivning i engelska och forsättning på PM och på fredag ska PM:et avslutas. Det är mycket den här veckan, men igår och idag var dagarna jag fruktade mest och de är ju över. Nu ska jag ta mig igenom resten av veckan och sedan väntar världens roligaste helg och lov.

Hur ser resten av veckan ut annars?
Tisdag (idag): Prov, prov och prov. Körlektion. Cloe har klättrat och Molgan fått promenera på gårdsplan!
Onsdag: En vanlig skoldag, jag är hemma 14.40 och då har jag visning på Cloe så hon rids i ridhuset. Lillen ska motioneras och jag ska plugga. Molgan borstas och promeneras om underlaget tillåter
Torsdag: Prov och skrivning i skolan, jag är hemma 14.40 och då kommer Viveca till Cloe som ska få känna på lite nyttig djupvåg- skönt för henne. Lillen och jag tar nog en PW innan jag åker iväg på en föreläsning med Anna Felé. Sedan plugg. Molgan ska självklart promeneras och få lite kärlek också.
Fredag: Lugnt i skolan, jag ska bara avsluta mitt PM. Sedan sportlov!! Jag har körlektion (kanske min sista) och är hemma vid 14.40. Hästarna ska ridas och sedan ska jag, Rebecka och Evelina på bio! Supermysigt.
Lördag: JAG FYLLER 18!! Helt galet.
Söndag: Årsmöte med klubben och visning av Cloe igen.

Bra vecka ändå, och självklart är höjdpunkten min artonårsdag. Jag tror att jag fortfarande är 14 och nu får jag notiser från banken och ska plötsligt ta ansvar över saker och ting. Herregud.

Hörs imorgon!

Likes

Comments

Träning, hästarna, Tips på ridövningar, Cloe, 2017

Igår blev passet långt och Cloe blev ordentligt lösgjord och fin vilket ledde till att dagens pass blev betydligt enklare och kortare.

Jag värmde henne varierat i alla gångarter, hon var fin och trevlig från början. Inga konstigheter. Jag fokuserade på en tydlig och noggrann ridning precis som igår och hade en tydlig plan framför mig hela tiden. Jag gjorde galoppjobbet i värmningen över de tre galoppbommarna som jag också använde igår och när hon kändes fin så gav jag mig på studsen.

Studsen var uppställd på diagonalen, sex språng med cirka 3 meter mellan. Vartannat hinder på ca 50 cm och vartannat lite högre. Hon gjorde det hur bra som helst! Ibland blev galoppen lite kort och då fick jag hjälpa till och sätta lite tryck i den och komma åt bakdelen men sedan gjorde hon det med 10 av 10 i betyg. Lugnt och genom kroppen. Duktig! Efter några gånger åt båda hållen så lade jag ner de låga hindren som bommar på marken och höjde de högre ytterligare, till kanske 90cm med det mittersta på 1m och som hon hoppade! Grymt bra! Jag gjorde det två gånger och nöjde mig sedan, travade av och gick hem. Nöjda och glada!

Imorgon är det lördag och Cloe ska antingen tömköras eller joggas uppsuttet, vi får se... Jag hade tänkt rida tidigt med ångrar mig kanske och rider eftermiddag... Det återstår att se 😉 Ha en bra kväll!

Likes

Comments

Träning, hästarna, Cloe, 2017, Tips på ridövningar

Cloe vilade igår, onsdag, och jag, mamma och pappa satt ner och pratade länge, länge. Vi tog en massa jobbiga beslut och ett väldigt roligt och spännande också... Ni får veta snart.

Idag är det torsdag och Cloe hade ett lösgörande pass med bommar planerat. Hon var pigg och det tog tid att få henne ner i varv och till arbete. Hon var inte alls stressad men piggelin och väldigt glad, haha. Under värmningen jobbade jag som vanligt med övergångar, volter av olika slag och svaga flyttningar för skänkeln. Jag blandade in bommarna nästan direkt och gjorde volter både runt dem och över dem. Det allra allra viktigaste när Cloe är pigg är att fortsätta stödja med skänkeln så att man inte blir för försiktigt med den samt att hålla TAKTEN. Ett, två, ett, två... Samma. takt. hela. tiden. I alla gångarter. Med takten kommer balans, lugn och en bas till fortsatt arbete.

Såhär såg ridhuset ut:

På skissen ser ni banan som jag jobbade några varv på slutet och då var hon superduperfin! Trav över de blå bommarna, en mjuk galoppfattning till de lila galoppbommarna, därefter en mjuk avsaktning till de orangea. I svängen till de gröna bommarna gjorde jag en avsaktning till skritt för att känna att kommunikationen var där, och det var den. Lugn och fin trav över det gröna och sedan en mjuk sväng men en avsaktning till de mörkblå. Mycket fokus på att ha henne rättställd och formad för innerskänkeln i alla svängar, noggrann ridning och halvhalter före och efter bommarna hela tiden. Slarv är förbjudet 😉

En sådan här övning är så himla bra trots sin enkelhet, Cloe får lyfta tassarna lite extra över bommarna och det hjälper henne till lösgjordhet, hon kommer igenom kroppen och jag kan använda bommarna för att bli tydlig i min ridning och undvika slarv då jag hela tiden vet var jag ska och därmed noggrant kan planera min väg dit. Jag fokuserar mycket på min egen sits och inverkan och samspelet mellan mig och Cloe. Jättekul! Jag tänker att jag hoppar en bana, rider noggranna men ersätter en del av det som skulle kunna vara halvhalter med avsaktningar till skritt.

Jag avslutade med att lägga upp bommarna till hinder och hoppade en bana på blandade höjder mellan kanske 70cm och 1m. Självklart med samma tänk och ridning och hon var superfin! Cloe ❤

Imorgon ska vi jobba studs!

Likes

Comments

Bilbo

Valack f.-08 imp. danmark. Svenskregistrerad.  Snäll att lasta, duscha, leda, borsta och så vidare... Speciell färg och väldigt fin i kroppen, åt det kraftigare hållet men har rör sig lätt.


Hoppad bana med kombination på 70/80cm utan problem hemma, löshoppad 110cm men inte tävlad på grund av oerfarna ryttare. Går i form i alla gångarter och rör sig trevligt. En riktig allroundponny! Rids i nuläget av 7- och 10-åring i skogen och på banan utan problem men han kräver en bestämd ryttare då han är osäker och kan hoppa till för saker, om man bara ignorerar det så är det inga problem. Tittar dock inte på hinder och hoppar med glädje!

"Lillen" som han kallas är mycket personlig och världens snällaste om han bara har en trygg ledare, han står gärna med huvudet i famnen och myser och står och gäspar när man borstar. Han vill komma till en familj med mycket tid och kärlek att ge honom, där han får vara nummer ett och vi tror att han skulle trivas lite bra både på tävlingsbanan och i skogen. Han säljs endast för att vi tycker att han förtjänar mer tid än vad vi kan ge honom.

Hem viktigare är pris, vi är mycket måna om var han hamnar.

Kontakta mig för mer information:
Alexandra Graffner
0706782464
alexandra@graffner.se
Det gör ont i hjärtat.

Likes

Comments

Cloe, 2017

Sto född 2008, imp. Irland. Slutmätt 148cm.

Enkel i all hantering som att lasta, sko, leda, borsta, klippa.. Står stilla på gången och älskar att bli pysslad med och få uppmärksamhet. Hanteras av både vuxna och barn.

Trevlig att rida men vill ha en rutinerad ryttare då hon är pigg och känslig. Hon är lätt för hjälperna och tycker det är fantastiskt roligt att arbeta, hoppar mer än gärna och söker hinder. Stannar inte.

Rids ut ensam och i grupp utan problem, terrängtränad och det tyckte hon var jätteroligt!

En fin, trevlig och personlig bästa kompis som vill ha mycket kärlek, utevistelse och varierad träning.

Startad 95cm.

Vet.checkad ua 20/11-17

Kontakta mig för mer information:
Alexandra Graffner, 0706782464, alexandra@graffner.se

Bilder och filmer finns på instagram, #clonaheenstar
Youtube: Alexandra Graffner

Likes

Comments

Molgan KH

Molgan var superexalterad över att få komma utanför stallet och verkade för första gången uppskatta ett besök på kliniken, haha.

Tisdag - allt bra? Med mig är det bra, jag ligger fortfarande lite efter på pluggsidan och är inte riktigt förberedd för prov torsdag och fredag så det lär sluta med att jag sitter och panikpluggar dagen innan, inte bra, men vi gör det bästa av situationen. Lite sent att göra någonting åt nu.

Dagen startades i klätterbacken tillsammans med Cloe, Lillen och mamma. Det är skönt att ha hästarna färdiga på morgonen. De taktade dit och skrittade långsamt hem så att säga, det blev ett bra jobb alltså! Skönt för både dem och för oss. Stallet gjorde vi innan vi gick medan de åt sin frukost så det var färdigt när vi kom tillbaka och vi var helt klara och hästarna ute 7.30. Underbart!

Jag hade tid hos läkaren vid 8.45, pratade och tog lite prover mest för att utesluta fysiska fel på mig och kunna dra slutsatsen att jag bara är trött och behöver kanske se över och styra om min vardag lite. Vi får väl se, nu har jag faktiskt känt mig ganska pigg i ett par dagar men det kommer ju och går. Jag hade mycket att plugga efter läkaren och kollade på klockan och kände att yes - nu kör vi. Fem timmar från och med NU! Jag brukar ändå kunna bestämma mig för det och sedan bara ta mig igenom det men, inte idag. Jag blir SÅ besviken när ögonen går ihop och jag slutar förstå vad jag läser efter bara 1h och 10minuter, haha. Jag sov i 20 minuter, åt lunch och sedan fixade jag drygt en timme till. Suck. Jag kände mig ju pigg och ganska peppad innan men nehej säger hjärnan - lurad.

Molgan då? Vi hade ju återbesök idag!
Vi hade tid på kliniken 14.30 och vi kände oss nog ganska neutrala inför besöket, men jag hoppades att jag skulle få en bättre bild av resterande konvalescens och rehabilitering. Vi tog nya plåtar och tittade på hur han rörde sig. Tina, som tittade på honom i rörelse, tyckte att det var hundra gånger bättre. Han skrittade rent och var i princip ohalt ett par steg i trav också, tjoho! Plåtarna som togs såg lite underliga ut och då Titti (som brukar hjälpa oss) hade varit tvungen att gå hem så ville inte Tina uttala sig riktigt om dem, där sprickan sitter var det mörkt och lite "grumligt" så vi trodde att antingen har en benbit brutits ner eller trillat bort eller så är det något annat som händer. Vi åkte hem och Titti skulle titta på plåtarna och sedan höra av sig. Jag tänker att jag uppdaterar i samma inlägg imorgon när vi vet.

Onsdag - och vi har fått svaret på plåtarna!
Titti har tittat på plåtarna och konstaterat att det är en pågående process i benet. Vi vet egentligen ingenting mer, men förmodligen så håller antingen kroppen på att läka sprickan eller så håller den på att stöta bort en benbit (men Titti tror inte att det är någon del av skelettet som är nedbrutit eller lossat än). Eftersom Molgan rör sig så bra, så får jag börja skritta lite om det är helt platt och torr mark. Han får inte gå uppför, nedför, halka eller riskera att snubbla. Han får inte gå ut i hagen, utan boxvilan fortsätter med enstaka promenader som sagt. Vi har nytt återbesök om tre veckor och då ska vi ta ytterligare plåtar samt ultraljuda för att se så att ligament och senor är oskadda.

Jag ville ju få en bättre bild av fortsatt konvalescens och rehab, men det har vi inte fått. Vi fortsätter att bara vänta och vänta fram tills nästa återbesök, då hoppas vi att vi kan se mer. Håll tummarna!


Likes

Comments

Cloe, 2017, Träning, hästarna

Hej på er! Dagen har som vanligt gått alldeles för fort och jag har bara precis hunnit börja plugga, lite stressigt men jag tar ändå en paus för en utvärdering av dagens ridpass 😉.

Strax efter 5.30 imorse satt jag på Cloe och vi gick bort till ridhuset. På schemat stod en övning med tre hinder på medellinjen och sedan ett fjärde hinder åt antingen höger eller vänster, varannan gång. Övningen hittar ni här och här nedan finns en liten film från idag. Det är tre galoppsprång mellan de grön/blå och det rosa hindret men filmen hackar av någon anledning...

När jag började värma henne var hon superpigg, att regnet slog på taket gjorde inte det hela bättre. Mamma var med och efter att jag hade jobbat skritt och travövergångar ett tag utan vidare resultat lade vi ner de blå/vita bommarna som travbommar och höll oss på en åtta över dessa. Det är ett bra sätt att få ner Cloe i varv, att hålla sig på ett ställe (alltså på en åttvolt i det här fallet) och jobba lugnt och metodiskt genom att variera ställningen, voltstorleken och tempot. Att jobba enformigt men ändå varierat på något sätt för att få henne att hitta lugn och fokus på uppgiften. Jag varierade mellan att rida an bommarna på rakt spår, böjt spår och diagonalt men jag höll mig ändå kvar på åttan. Oavsett hur jag red mot bommarna så gjorde jag en tydlig halvhalt innan, och även efter och om halvhalten inte gick igenom till 100% fick hon göra halt. Efter en stund blev hon trevlig att arbeta med, nacken trillade ner i en mer avslappnad position och underlinjen bar upp överlinjen så att bakbenen fick utrymme att arbeta, fin!

Galoppen jobbade jag på en åtta över sockerbiten som är det första hindret på medellinjen innan jag började jobba på själva övningen.

Övningen gjorde hon bra, först förstod hon inte riktigt och vinglade lite men efter ett par gånger gick det galant! Vi började väldigt lågt och höjde successivt till 90-1m ungefär och hon gjorde det bra! Det var lite svårt att hålla samma galopp genom serien, men det hör fortfarande till detaljer. Sålänge hon börjar och slutar övningen rätt så kan galoppen vara lite hejsan mitt i - ett tag till 😉 Jag tyckte att hon var fin, hon lyssnade på vad jag ville och omsatte det, en gång blev hon lite dragig i handen och då fick hon göra halt och sedan lyssnade hon jättefint. Duktig!

Imorgon ska hon klättra i backe och på onsdag får hon paus, sedan är det på't igen. Det är roligt!

Nej hörrni - nu måste jag fortsätta plugga och hästarna vill ha kvällsmat. Vi hörs imorgon!


Likes

Comments

Vardag

Alltså - jag är lite sugen på att ta upp det här med bloggen igen och börja skriva om ridpass, träning och vardag. Vad tror ni om det? Jag tycker ju att det är roligt, men det tar ju som allt annat tid, och ont om tid är det gott om 😉.

Vi kör, och här kommer planen för min vecka fem.

Måndag:
Jag börjar skolan sent, 9.15, och tänker att Cloe ska ridas på morgonen. Lydnadshoppning står på schemat för hennes del och jag tänker mig den här övningen. Jag tror att den kan hjälpa oss att hitta en bra galopp i jämn rytm och med bra känsla och på köpet får vi styrketräning. Perfekt!
Jag har ett par lektioner och tar mig sedan vidare mot 80minuters körlektion från klockan 13.20. När jag är hemma igen vid 15.30 ska eventuellt Karolin rida Lillen, det ska mockas färdigt (eftersom jag inte lär hinna det imorgon bitti) och Molgan ska borstas och ges lite kärlek. Sedan är det berg av plugg som gäller. Eventuellt ska jag gå på ett pilatespass klockan 18, men jag tror att det kan bli svårt att hinna med.

Tisdag:
En hemmadag! Klockan 8.45 har jag läkartid och klockan 14.30 har Molgan tid på kliniken. Lika bra att checka läget på båda två samtidigt, right? 😉 Jag hinner inte till skolan mellan tiderna, istället rider jag Cloe på dagen och hon ska klättras i solen. Lillen kanske också får följa med till backen, vi får se, annars får han springa av sig på lina. När vi är hemma med Molgan är det plugg som gäller och sedan tror jag också att min faster med familj tittar förbi - mysigt!

Onsdag:
En helt vanlig dag, fodring och stallfix 05.00 och bussen till skolan går 06.57. Jag är hemma lite senare än vanligt på grund av en skoluppgift, men hoppas kunna vara ute i stallet vid allra senast 16.30. Cloe och Lillen ska gå en promenad och Molgan ska pysslas med. Sedan plugg.

Torsdag:
Stallfix på morgonen och sedan till skolan som vanlig. Då jag skriver fysikprov sista lektionen så finns det en risk att jag missar tåget men jag är inte hemma senare än 15.30. Hästarna ska in, Lillen och Molgan ska borstas och sedan hoppas jag kunna plugga mellan ca 16.30 och 18.30 innan jag går på yoga 19.00. Jag är hemma igen vid 20 - och då ska Cloe jobba bommar i ridhuset. Jag tänker mig enkelt med travbommar på medellinjen där jag kan variera med volter och övergångar.

Fredag:
Jag slutar skolan tidigt men måste skriva ett biologiprov efter skoltid och är förmodligen hemma 14.40, alternativt 15.30. Väl hemma ska Cloe ridas, vi ska bygga vidare på torsdagens bomövningar och fortsätta på spåret lydnadshoppning. Vad det blir för övningar måste jag klura vidare på lite. Karolin rider Lillen och Molgan ska få lite kärlek, precis som vanligt. När stallet är färdigt behöver jag plugga lite och sedan är det fredagskväll och jag har en ledig helg framför mig!

Lördag:
En ledig lördag! SKÖNT. Molgan ska få lite extra kärlek, om det är bra väder ska Lillen och jag ta en PW och Cloe ska ridas ut en längre runda. Jag behöver plugga en hel inför en seg vecka 6 i skolan och planerar en sväng till gymmet men dagen avslutas bra hos Evelina som fyller 19!

Söndag:
Fortfarande ledig! Cloe ska ridas ut igen efter en del arbete på banan under veckan, det är det bästa hon vet. Mathias har sin dag att ta hand om Lillen och Molgan får sin dagsdos pyssel. Plugg, strukturering av vecka 6 och städning ska också göras, och förhoppningsvis lite egen träning. En bra dag!

En bra vecka men dagarna går lite trögt i mörkret, det är åtminstone skönt med ett bryt från en vanlig dag på tisdag och dessutom en ledig helg. Lyx! Utöver det här så måste paddocken mockas, hästarna har det som hage just nu och jag ligger lite efter på den fronten. Jag skulle behöva putsa upp min utrustning ordentligt och dessutom är jag sugen på en liten utflykt en timme norrut.. spännande.

Nu provar vi köra på med daglig uppdatering här igen, vi hörs med utvärdering av Cloes pass imorgon! Ha en riktigt bra vecka kompisar!

Sommar

Likes

Comments