Att resa som utmattad

Man kan visa upp alla fina bilder som tagits under veckan. Men en bild säger inte alltid mer än tusen ord. Jag var precis på solsemester, men jag är också sjuk. Det känns svårt att orientera sig i det. Jag är så tacksam att fått resa ännu en gång med min familj, för att jag fått njuta och bara varit i värmen. Men jag är också trött, behöver vila och pausa mest hela tiden, bryter ihop av trötthet i mellan åt, även på resa. Det följer med mig överallt.

Vissa dagar är bättre än andra. Något av det svåraste med min utmattning har varit att förstå mig på mig själv och känna av vad jag verkligen behöver. Jag hade lovat mig själv att ta hand om min själ mer än någonsin under den här resan. Det gjorde jag verkligen och det är jag stolt över. Jag mediterade två gånger om dagen, tog djupa andetag och reflekterade i skrivande. Med tiden har jag förstått att jag mår så mycket bättre om jag tar hand om mig själv med hjälp av de metoderna. Den här resan fick verkligen lära mig att ta ansvar genom att inte passera mina gränser. Det är så viktigt att lyssna på kroppen. Jag måste acceptera hur min kropp mår och se vad jag kan göra för att må lite bättre, även om det handlar om att inte följa med eller att behöva kompromissa.

Första dagen tog jag ut mig helt och hållet när vi hade hyrt cyklar. Jag tömdes på energi, missbedömde mig själv och fick avbryta. Det är så lätt hänt, för man vill ju så gärna följa med, orka det man alltid har orkat och bara vara som vanligt. Tyvärr funkar det inte så och det är något att ständigt jobba med. Efter den dagen tog jag lärdom och lät magkänslan guida resten av veckan. Det blev liksom droppen, att ännu en gång finna sig i en situation där man är totalt utmattad. Med glädje vände jag om och ändrade mitt tillvägagångssätt för resan. Jag stannade i huset några gånger, medan familjen åkte iväg och turistade för att jag behövde hushålla med energin. Jag tackade nej till att äta ute en kväll, för att min kropp inte orkade. Jag behövde ta många pauser, gå undan i skuggan, sitta ner, dricka vatten osv. Det är bara så, jag är sjuk, utmattad och det kommer att ta tid. Huvudsaken är att inte pusha, eller bara köra på, för det är inte hållbart.

Under mitt år som sjuk har jag varit på flera resor. Det har varit fantastiskt många gånger, men jag har också haft extremt svårt att känna min egen gräns. Jag har slitit ut mig själv under resorna och kört över kroppen, vilket har gjort att jag blivit oroad inför att resa. Inför den här resan har jag oroat mig i veckor och inte alls längtat på det viset jag alltid gjorde förr. Istället för att se klart och tänka vad jag faktiskt kan göra för att underlätta, har jag mest tänk att jag inte kan resa, att jag bara ska låta tiden gå. Jag är så glad för att jag äntligen kommit till insikt med hur jag ska resa för att må så bra som möjligt och vad som är viktigt för mig. Efter att jag tröttade ut mig totalt under vår cykeltur, var det som att allt föll på plats. Det blev öppningen för att ta min hälsa på allvar. Bara för att jag är sjuk betyder inte det att jag inte kan resa, eller att jag inte borde. Det finns så många möjligheter att resa och upptäcka, samtidigt som jag kan ta hand om mig själv.

Jag hade en underbar semester, inte en semester som jag hade haft för två år sedan. Utan en semester som passade mig just där jag är idag. Jag spenderade mycket tid i vår trädgård, liggandes på en solstol och lät mig inspireras av mitt autentiska jag. Mina stunder i den trädgården har jag varmt om hjärtat redan nu. Det känns som en milstolpe att äntligen ha förstått vad jag behöver och vad jag klarar av just nu. För där jag är idag har jag svårt för att fara omkring till olika ställen, vara i stimmiga miljöer allt för länge/ofta och bara köra på. Givetvis är det något jag vill kunna göra igen, men något jag aldrig vill tillbaka till är mentaliteten av att strunta i min magkänsla och mina behov. Från och med nu kommer välmåendet alltid vara nummet ett och det känns fantastiskt. Den viktigaste resan är den vi gör inom oss. ✷

Med kärlek, Alexandra

Gillar

Kommentarer

emmanatterlund
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229