Header

20-30 November 2014

Thanksgiving börjar närma sig och eftersom detta är något jag aldrig upplevt så får jag erkänna att det verkar ganska spännande. Men dagarna innan Thanksgiving var det bio med vänner från skolan. Den här gången kollade vi på Hunger Games: Mockingjay Part 1. Utöver de andra Hunger Games filmerna så var det mer drama och mindre action i denna film men jag ser fram emot uppföljaren.

Thanksgiving är här och hela släkten från Brians sida samlas i vårat hus; vi är totalt 13 personer. Maten som serveras, utöver den traditionella kalkonen, är mycket varierande-- potatismos, mycket god tranbärssylt och tranbärsgele, baconfyllda dumplings, kalkonfyllning, fruktsallad innehållande grädde och minimarshmallows, pumpapaj, pekannöts paj och tysk chokladpaj. Allt varade runt tre timmar och när vi var färdigätna åkte jag, Luke och Brandon till Target (kan jämföras med ICA Maxi) för att börja Black Friday shopping. Väl framme köar vi i cirka 30 minuter bara för att komma in i butiken och när de väl öppnar så är vi inne och ute på mindre än tio minuter med två ljudanläggningar och en TV. Lite efter att vi kommit hem åker vi tillbaka, denna gången är det jag, Brandon och två av hans vänner, och vi åker till Walmart.

Black Friday. Idag var det dags för jul shopping med vänner. Det var planerat att vi skulle börja redan på morgonen med att åka och shoppa för att uppleva kaoset som skapas men det slutar med att vi åker på eftermiddagen. Vi åker till ett shoppingcenter vid namn Maplewood Mall, där vi spenderar närmare fem timmar.

Thanksgiving-- Brian närmast kameran och Carol i sittandes med turkosa byxor-- mittemellan dem sitter Brandon och bakom honom, varav båda är ur bild, sitter Brians mamma och hans morfar. Längst till höger i bilden sitter Brians pappa och bredvid honom Brians syster och hennes man-- deras två söner sitter bakom Brian och bredvid Brians mormor, som sitter ovanför Carol. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

10-20 November 2014

Nu har äntligen den första snön kommit och det har börjat bli väldigt kallt här i hela Wisconsin. Jag har också gått med i min första sport här i USA, basket. För alla som känner mig så vet de att det inte riktigt är min sport, men det var mellan basket och wrestling (brottning), så valet var enkelt för min del. Så efter några träningar var det dags för skirmish game, en match du spelar mot ett annat lag där vinst eller förlust inte spelar någon roll.

Likes

Comments

27 Oktober-9:e November

Utöver det vanliga så har det bara varit en sak som hänt under dessa två veckor; den sista football matchen. St. Croix Central Panthers har hittills gått obesegrade och likaså Somerset Spartans, deras motståndare. Det är bortamatch, kallt och den första snön, blandat med regn, börjar falla, men det stoppar ingen från att heja på sitt lag. Laget som vinner ikväll kommer att gå vidare och spela mot lag från andra stater. Redan från tidig start  gör Somerset en touchdown och Panthers ligger redan under. Efter det går det i stort sett bara utför. Förlust, tyvärr, och slutresultatet- 23-17- till Somerset.

Likes

Comments

20-26 Oktober 2014

Onsdag. Mall of America. USA:s största shoppingcenter bestående av fyra våningar. Här inne finns, förutom butiker, åkattraktioner och en mängd olika restauranger och snabbmatskedjor. Här spenderade jag och två andra från min klass ett par timmar i jakt på en av de mest amerikanska "klädesplaggen"; ett par western boots.

Lördag. Football! SCC Panthers tar hem ännu en seger på hemmaplan och är ännu obesegrade. På läktaren är det som vanligt fullt av studenter, lärare och föräldrar.

Mall of America bergochdalbanor och football

Likes

Comments

Så, då var det dags att komma igång igen; har haft så lite tid och jag kommer till det senare, men det finns så mycket att berätta. Jag ligger långt ifrån nutid men det ska tas igen innan Jul.

13-19 Oktober 2014

Det enda som var värt att nämna den här veckan var det som hände på söndagen.

Paket från Sverige. Ett stort grönt paket ligger på byrån innanför dörren när jag kommer hem från kyrkan. Det är adresserat från Sverige och jag kan utan tvekan gissa vad som är i; utan att kolla på texten utanför som läser: "Chocolate and Candy." Jag måste erkänna att svenskt godis har aldrig smakat så gott som nu.

Likes

Comments

6-12 Oktober 2014

Måndag. Livlig vecka, Homecoming vecka. Den här veckan händer det mycket i- och efter skolan. Idag, samt tisdag och onsdag är det tema dagar. Idag är det "prep" tema för oss Juniors och Freshmen, "nerds" för Sophomores och Seniors, och Students för lärarna. När det kommer till "prep" gäller det att klä sig som överklass. Bortsett från detta var skoldagen inget annorlunda. Under lunchen fick samtliga från varje årskurs vara med på fotografering.

Tisdag. Idag skulle det vara medelålderstema som gäller för våran del, men idag är det också College Fair för Juniors. För er som undrar vad College Fair är så är det då Juniors går på en stor mässa med massor av Colleges som du kan ansöka till. För er ungdomar som gick och kollade runt på olika gymnasium för att välja viket ni skulle ansöka till så är det i princip samma sak. För min del så var det bara en intressant upplevelse, detta händer bara en gång i mitt liv. Efter att vi var klara gick vi på restaurang och åt buffé innan vi åkte tillbaka till skolan där vi avslutade dagen med de två sista lektionerna.

Onsdag. Skoltröja. Alla årskurser bär skoltröjorna som tagits fram av Carols företag. Juniors tröjor var lila, Seniors svarta, Sophomores gula och Freshmens rosa. Dagen flöt på som vanligt förutom vid de sista två lektionerna då vi alla samlades i gymnastikhallen för att ha tävlingar mellan klasserna. De olika tävlingarna bestod b.la av att du skulle ta på dig en djupfryst tröja på kortast tid, studsa pennor i muggar och bygga ett torn av plastmuggar och ta ner det på kortast tid. På kvällen var vi i The Elementary School för att kolla på uppträdanden framförda av High School klasserna samt lärarna. Detta var inga seriösa uppträdanden, utan roliga som gav många skratt från åskådarna. Från lärarnas sida var det en talkshow i form av Jimmy Fallon, där våran mattelärare intervjuade samtliga lärare som imiterade olika kändisar. I slutet blev det "Thank You Notes" där han drev med studenter samt lärare och skollagen och uppträdande av lärarna som bildat ett litet band.

Torsdag. American Theme. Idag var det Amerikanskt tema på listan. I stort sett alla hade någonting relaterat till USA på sig, allt från en scarf till ansiktsmålning, flagga som mantel och färgat hår. då det var dags för Male Volleyball och Male Cheerleading. Riktigt underhållande. Men det är inte över här. Detta uppföljs av madrass race och dragkamp.

Fredag. Ledig! Idag fick vi en dag ledigt från skolan vilket betyder långhelg, då vi är lediga på måndagen likaså. Skolan har infört en ledig dag varje månad, då de tidigare haft en dag i månaden då alla började senare, så har denna dagen nu ersatts med en ledig dag. Eftersom denna vecka varit väldigt aktiv så valde jag att sova ut idag. Tog i övrigt det lugnt hela dagen.

Lördag+Söndag. Den här helgen är jag och Luke hos en av våra kompisar från klassen. När vi kommer fram möts vi även av flera andra kompisar. De håller alla på att bygga ett litet hönshus till ett projekt i skolan. Hela dagen tillbringar vi med att åka fram och tillbaka till byggaffärer för att skaffa fram material till hönshuset. På söndagen är vi som vanligt i kyrkan och ute och äter efteråt. När vi kommer hem på eftermiddagen är det studier som gäller fram till middagen.

Likes

Comments

15-21 September 2014

En ganska lugn vecka. Vi var och hejade på skollagets volleyboll team. Det blev en förlust för våran del, men för "hejarklacken"  spelar det ingen roll, det som spelar roll är gemenskapen och att heja på laget. Jag förstår dock reglerna i volleyboll till skillnad från football vilket gör det lite lättare att hänga med i spelet. På söndagen var vi som vanligt i kyrkan, och gick, som de tidigare gångerna, ut och åt efteråt.

22-28 September 2014

Denna veckan händer det lite saker. Ännu en volleyboll match, och även denna en förlust. Jag, Luke och några andra vänner var en "Wild's Game", en ishockeymatch mellan Minnesota Wild's och Chicago Jets. Här blev det vinst i alla fall för Wild's med de två svenska spelarna i laget, Jonas Brodin och Christian Folin. På söndagen var vi ute och åt med Carols föräldrar på Famous Dave's, en steakhouse restaurang. Har efter denna veckans slut varit här i USA i en månad och jag har inte drabbats av hemlängtan, än. Genom att göra saker hela tiden, så får det mig att tänka på andra saker än vad som sker i Sverige.

29 September -5 Oktober 2014

Ny månad och hösten börjar närma sig och inte minst Halloween. Jag kan redan urskilja de rödgula löven från de gröna på träden och kylan kryper sig allt närmare. Detta betyder tjockare och varmare kläder. På lördagen gick jag, Luke och två andra vänner på bio, första biobesöket här i USA, och det är lite skillnad mot vad jag är van vid. Det finns nämligen bara en kassa. Där får du ställa dig i kö för att köpa biljetter för att komma in. När du kommer in ser det i stort sett likadant ut som i Sverige. De säljer popcorn och snacks, pops och godis vid en disk och på vardera sida är det en korridor som leder till din biosalong. Filmen vi såg var Annabelle. För dig som har sett The Conjuring vet säkert vilken film detta är. Storyn var okej, men filmen i sig kunde ha varit lite bättre.


Famous Dave's. Stort fat med revben, kyckling, majs, coleslaw, "pulled pork", majsmuffins och pommes frites.


En av de sista sommardagarna.

Likes

Comments

4-8 September 2014

Den första skolveckan flyter på bra och för min del gäller det att anpassa mig till den nya skolmiljön och den stora förändring den har fört med sig. Helgen är här och på söndagen är det dags för första kyrkbesöket. Söndagens kyrkbesök tar en oväntad vändning då jag, Carol och Luke får åka tidigare för att leta efter Geoffs plånbok som han tappat bort dagen innan. Efter ca. en timmas letande på platser där han befunnit sig får vi tyvärr åka till kyrkan utan resultat.

Kyrkan, som inte är en kyrka, utan som hålls i en skola består av en liten församling där alla känner alla. Vad man gör under gudstjänsten i USA är lite annorlunda till vad vi gör i Sverige, och jag har inget problem med att följa med.

När gudstjänsten är över åker vi alla och äter buffé på en Kina restaurang och senare dyker Geoff upp efter att ha hämtat sin plånbok från någon som hittat den i ett dike, och som tur var var allt kvar. En stor skillnad mellan en svensk restaurang och en amerikans är att ifall du beställer t.ex. en cola i Sverige, betalar du för varje cola du köper efter den, medan du i USA bara betalar för en och får hur mycket påfyllning du vill efter det utan extra kostnad. Detta gäller dock inte alla drycker, mest "pops", eller läsk, som vi kallar det i Sverige.

9-13 September 2014

Det finns inte så mycket att säga om denna skolvecka förutom att vi var och kollade på skollagets football match. Har ännu inte förstått hur reglerna går till men det kommer med tiden. Vi vann i alla fall och det är väl det viktigaste. På söndagen åker vi, för andra gången under min tid här, till kyrkan och jag träffar Brandon för första gången. Vi är åker även efter denna gudstjänst ut och äter på ett ställe som heter Red Lobster, en skaldjursrestaurang, tillsammans med Carols föräldrar. Senare på eftermiddagen åker Brandon tillbaka till sitt College då han skola fortsätter på måndagen.

Brandon, Geoffrey (Geoff) och Isobel.


Fisk med pommes frites och två olika sorters räkrätter.

Likes

Comments

Som många säkert hört är skolan mycket annorlunda här i USA än vad vi är vana vid i Sverige och det stämmer mycket väl. På min skola, St. Croix Central High School, går man från 8.05-15.25 varje dag. Är du inte på plats då klockan ringer får du en så kallad "tardy", försening, och detta kan gälla även om du bara är några sekunder sen, det hela beror på vilken lärare du har, men för det mesta brukar det inte vara några problem för någon när de glider in i klassrummet några sekunder sent. Som jag nämnt i tidigare inlägg så har du fyra minuter på dig att ta dig från en lektion till en annan och däremellan även byta böcker och material i ditt skåp. På skolan går det ca. 400 elever, varav vi är fyra utbytesstudenter. En från Finland, två från Tyskland och jag från Sverige. Schemat är indelat i timmar, 1-9, och man har sju lektioner, två "Study Hall"- där du kan jobba på läxor eller skolarbete- och lunch. Nedan ser ni en bild av mitt schema och som ni lägger märke till är b.la. tiderna väldigt skiftande. Här finns det inte något som heter klass, utan bara årskurser, Freshmen, Sophomore, Juniors- som jag och resten av utbytesstudenterna är- och Seniors. Man hamnar med nya elever varje lektion, beroende på vad de andra har valt så finns chansen att man kan ha flera lektioner med samma person(er).

Det är mycket vanligt att man får läxor som ska vara färdiga och lämnas in nästa dag, vilket jag inte är så van vid då vi i Sverige brukar få ganska lång tid på oss när det kommer till läxor. Som tur är så brukar dessa inte vara så svåra och jag brukar göra klart dem under Study Hall och det som blir över gör jag klart hemma. Trots denna STORA förändring så går dagarna i skolan snabbt och är konstigt nog roliga, och jag trivs bättre än någonsin. 

Så här ser mitt schema ut denna och nästa "semester" Vänster till höger. Tider, timma måndag-fredag, semester, skola (High School), klassrum, ämne, lärare (efternamn) och hur mycket poäng varje ämne är värt.

Likes

Comments

2 September 2014

Okej, då var den första fantastiska helgen avklarad och spänningen har stigit ytterligare ett steg. Måndag, det är nu det gäller, första skoldagen. Jag vaknar av att min väckarklocka ringer. Efter att ha ställt om dygnet under helgen så var jag förvånansvärt pigg. Klockan visar runt sju tiden och det är dags att göra sig i ordning för första skoldagen. Efter frukosten, som bestod av flingor, beger sig jag och Luke iväg till skolan. I USA får man köra bil när man är 16 år, så för våran del fick det bli bil då skolbussen går redan klockan sju. Framme vid skolan. Vi öppnar dörrarna till skolan och vi överröstas av ett hav av sorlande röster. Luke drar med mig till raden längst fram där vi sätter oss med några av hans kompisar. En man vid namn Mr Fern, skolkuratorn, sätter sig bredvid mig och ger mig ett papper som jag ska fylla i, vilka ämnen jag vill läsa. Samtidigt håller rektorn, Mr Webb, tal och alla lärare på skolan presenteras. När allt är klart får alla elever gå till respektive klassrum.

I skolan går alla lika länge, oavsett årskurs, 8.05-15.25, men du måste vara i skolan åtta då klockan ringer, men lektionerna börjar först fem minuter senare. Varje lektion är indelad i timmar, en dag är nio timmar, och du har fyra minuter på dig att ta dig från en lektion till en annan. Schemat ser ut likadant varje dag och du får välja ämnen själv, undantag för obligatoriska ämnen. Till lunch har du tre maträtter att välja mellan- kycklingburgare/hamburgare, pizza, eller maten som varierar dag för dag. Till detta kan måste du ha någon typ av frukt eller grönsak. Till detta får man mjölk, med olika fetthalter, eller en Oboj-liknande dricka. Som ni ser så är detta en stor skillnad mot hur vår skola i Sverige ser ut och här kostar maten per portion.

3 September 2014

Andra skoldagen är avklarad och jag och Luke åker in till Hudson, en stad 15 minuter från Roberts, där möts vi upp av Lukes morfar, Geoffrey, och Brian. Vi sätter oss ned vid en restaurang i väntan på att på Lukes mormor, Isobel, och Carol ska dyka upp för att vi alla sedan ska äta middag tillsammans. Jag och Geoffrey pratar länge om allt möjligt, och han gav mig en svensk flagga som han skaffat enbart till mig. Båda Carols föräldrar är ursprungligen från England men flyttade hit, till USA under 60-talet, då Geoffrey fick ett jobb erbjudande från 3M- företaget som b.la. ligger bakom uppfinningen av "Post-it Notes". Middagen är över och jag tar farväl av Geoffrey och Isobel, sedan går jag, Luke och Carol ner för gatan och köper 'frozen yogurt' innan vi åker hem.

Middag med Carols föräldrar. Till förrätt serveras Fransk löksoppa.

Huvudrätten består av en 150 hamburgare med hemmagjort bröd, pommes frites, bacon och BBQ sås.

Till detta fick det bli en kall, men inte så god, Root Beer.

Likes

Comments