Lite negativt om Insulinpump

Insulinpump är bland de bästa som hänt mig, men det är inte alltid en dans på rosor och det finns en hel del negativt och situationer då Insulinpump inte är att föredra :

1. Sola och bada !
Det gäller att försöka hålla insulinet svalt och det blir vita fläckar där nålar och sensorer suttit efter man solat. Nålar och sensorer tenderar dessutom att lossa i samband med bad, då tejpen mjukas upp av vattnet. Jag behöver dessutom ha min pump någonstans medan jag badar. Mitt tips är att bada med baddräkt, då kan jag trycka ner pumpen i den.

2. Sätta på sig nytvättade jeans. Nytvättade jeans kan kännas som ett mindre helvete att dra på sig ! Insulinpumpen och sensorn gör det inte lättare, framförallt om man som jag har sensorn på benet. Det är inte ovanligt att sensorn håller på att lossna för att man fastnar med jeansen mot den. Dessutom kan det förekomma att nålen kläms åt av jeansen när man knäppt dem.

3  När man ska springa. Det gäller att ha något stabilt att fästa pumpen i, så den inte trillar av. jag bruksr se till stt ha träningsbyxor med bra och hård resår i midjan eller ha den i sport bhn.

4. När man ska ha sex.. Det är nog nu som min familj inte vill läsa 😎🙈 Men att ha sex med Insulinpump kan vara så jäkla osexigt.
Eftersom Insulinpumpen inte ska va bortkopplad för länge så gäller det att antingen köra en lagom tid eller ha pumpen placerad på ett bra sätt, oftast känns den bara ivägen !
Man vill dessutom inte råka slita loss sensor eller nål i samband med att man klär av sig !

5. Den larmar. Den skiter i om du sover, kör bil eller är upptagen med något annat, den säger ifrån! Högt, lågt, kalibrering, lågt batteri, låg insulinnivå mm. Den larmar  Dessa larm kan vara stressande,  ibland får jag psykbryt, och ibland får nog människor psykbryt på mig när pumpen larmar och jag har i hörlurar, den slutar nämligen inte larma förrän man stänger av larmet 🙈

Men oftast är den min bästa vän och den gör mitt blodsocker till det bättre!

Gillar

Kommentarer