Kalkfärgsguide!

Hej på er!

I samarbete med Colorama i Umeå så är nu de mörka sovrumsväggarna ett minne blott. De var fina men den mörka färgen var så dominant och jag som gillar att ändra om mycket hemma kände mig begränsad. Jag är så nöjd att jag bytte till grått!


Jag målar med Jotuns lady minerals i kulören sheer grey. På colorama i Umeå jobbar en fantastisk person som heter Julia, hon är så kunnig och peppande att man knappt vill gå hem! Skulle kunna spåna färger med henne i flera timmar. Så tillsammans med henne kom vi fram till vilken kulör som skulle göra sig bäst i vårt sovrum. Det ligger i norrläge där ljuset är ganska kallt, så det landade på en gråfärg med värme i. Ett tips är att provmåla innan, färger på bild går inte att lita på. Skiljer sig både på bildredigering, skärm, rum och kamera.

Överlag så tycker jag att kalkfärgen är en fantastisk färg! Så värt den armvärk som blir efter några väggar och resultatet ger mer liv än någon annan färg!


Här kommer mina framgångstips!

1. Grunda första varvet med en vanlig färg, sedan ett varv kalkfärg. Jag tycker det är slöseri både på pengar och energi att göra två varv med kalkfärgen. Andra varvet blir så svårt att arbeta ut! Ta dem bara i samma kulör. Och ingen panik, kalkfärgen är supermörk när den är blöt, blir mycket ljusare när den torkar!

2. Använd en nätt pensel!

Jag använder en 70mm nätt pensel. Första försöket använde jag en 100mm kraftig pensel. Den drog åt sig så mycket färg och var väldigt tung att arbeta med. Här nedan ser du före och efter bild. Man ser tydligt hur överflödig färgen var, inte sådär utsmetad och flammig, utan mest hackig. Minns att jag var så trött i armen under andra lagret kalkfärg så jag slabbade mest på.3. Teknik!

Jag kör med relativt lite färg på penseln och målar små ytor i taget. För tjockt lager färg gör att ytan blir väldigt mycket textur i och det blir lätt hack av penseln i slutet på penseldragen. Blir det hack brukar jag försöka måla över dem. Jag jobbar med färgen ordentligt, målar korta penseldrag kors och tvärs och är noga med att den täcker överallt. Andra saker jag gör är att överlappa det jag tidigare målat ordentligt samt undviker att måla uppifrån och ner i en rak linje på väggen. Jag ser till att det är lite oljämn linje för att undvika att det syns på resultatet! Måla ALLTID varje vägg klar innan du tar en paus. Pausar du i mitten kommer det synas sen. Man kan även börja med den minst synliga väggen, vänta tills det torkar för att se om man skulle vilja ändra nåt i hur man målar.

Under höjdpunkter på min instagram kan du se filmer på hur jag målar.


4. Sealer!

Sealern är nog det enda man rent utav KAN misslyckas med. Kalkfärgen kan se olika ut i sin finish beroende på hur du målar, men sealern kan faktiskt misslyckas. Framgångsfaktorn är att använda en tunn och fin roller, inte en sån där stor och burrig, de håller för mycket sealer. Jag målar mot lister och annat där rollern inte kommer åt med en pensel. Ta lite sealer på rollern och även här ska du jobba ut ordentligt. Inga vita streck ska finnas kvar från sidorna av rollern och den ska täcka överallt. Det krävs lite tålamod då man ofta måste rulla på mer sealer på rollern. Min syster gjorde misstaget att rolla på för tjockt lager. Detta resulterade i att sealern syntes i form av streck precis så som hon rollat den. Inte så roligt att behöva måla om kalkfärgen!

Att tänka på är att sealern ger färgen en lätt mörkare nyans och ytan blir ej sådär sidenmatt som en kalkfärg utan sealer. Eftersom att det ändå är rätt slitigt att måla stora rum med kalkfärg väljer jag alltid att sätta på sealer. Förutom där jag vet att vi snart ska renovera alltihop. Tänk om ett barn skulle tappa ut någonting, skvättar på väggen och färgen blir förstörd. Bättrar man på med färg i efterhand kommer detta synas som en ros.Är du sugen på att måla med kalkfärg? Jag rekommenderar starkt Colorama i Umeå. Där får du all hjälp du kan tänkas behöva inför vilket projekt du än går och funderar på!

Kram på er!

Gillar

Kommentarer

emiliamillan
emiliamillan,
Vilket toppeninlägg med tips! Det sparar jag för framtida projekt. Tack!
nouw.com/emiliamillan
Barnrumsposters,

Åh wow! Det blev ju helt underbart fint med kalkfärgen

www.barnrumsposters.se