Med 10 lediga dagar framför, kan ni säkert föreställa er hur glad jag var efter dagens sista föreläsning😊. Som ni vet har ju inte min studiemotivation tiktigt varit pa topp sedan jag kom tillbaka efter julen, sa känns extra ubnderbart med en paus i studierna! Visserligen kommer morgondagen ännu att innebära en del studier pa egen hand, skulle gärna läsa slut boken jag haller pa med för tillfället, men är ju helt annat da man kan studera hemifran.

Jag har inte gjort sa mycket speciellt sen jag skrev sist, vardagen har fyllts av studier och en massa underbara telefonsamtal med vänner och familjen. Förra lördagen besökte jag dock Aix-les-Bains med 2 vänner, och jag kan bara konstatera att ojj vilken juvlig stad! Det tar endast 10 minuter att aka dit med tag, sa kommer nog att göra flera besök dit😉. Aix-les-Bains kallas även för "Alpernas riviera", och jag förstar gott varifran det namnet kommer. Byggnaderna och hela omgivningen var verkligen mycket lik Nice! Där fanns även ett casino som vi fick chansen att kika inn i. Det enda som fattades var solen och värmen😂. Eftersom det var sa kallt, ville vi inte vandra omkring väldigt länge, sa vi sökte upp ett mysigt café där vi värmde oss och njöt av franskt kaffe.

Den sista bilden är inget slott, son jag trodde, utan deras stadshus!!! Har ni sett ett lika fint stadshus nagonstans???😉


Igar var det ju alla hjärtans dag, eller vändag som vi säger där hemma. För min del tillbringades den med lingvistik och en civilisation française. Det mest "romantiska" i min dag var väl att analysera dikter, haha😂. Personligen tycker jag alla dagar ska vara vändagar, men man kan ju alltid fira vänskapen och kärleken lite extra mycket💕

Ikväll blir det nog en lugn hemmakväll med massor av té för min del, och sa ska jag se vad jag hittar pa till lördagen. Pa fredagen bär det äntligen iväg till Rom, och sa stannar jag där största delen av semestern😊

Ha det bra❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ett tva sa var januari över! Personligen tycker jag att januari vanligtvis känns som en manad som aldrig tar slut, men i ar gick även januari snabbt. Februari som är kortare än de andra gar även snabbare, i synnerhet nu da jag har "sportlov" vecka 8😊. Da kommer jag att aka till Rom med 3 vänner, och efter det har jag planer alla helger (vissa med ? ännu dock) fram till mitten pa april da tenterna börjar. Denna var kommer ga sa otroligt snabbt...😅. Men nog om det, gäller att ta en sak i taget och njuta av varje dag sa länge det varar😊.

Förra lördagen var jag till Méribel med en kompis för att aka skidor. Jag hade sett massor med vackra bilder därifran, men da vi kom fram kunde jag inte tro mina ögon. Snötäckta bergstoppar sa langt jag kunde se, och solen som lös fran en sa gott som molnfri himmel. Dessutom var det mycket varmare än jag trodde det skulle vara, vi var ju sa "nära" solen (toppen 2700 m.o.h)😄.


Sista söndagen varje manad ordnas en internationell brunch här i Chambéry, och varje gang har man fokus pa ett visst land. Förra söndagen var det Ryssland som stod i fokus. Det hela började med en lekfull fragesport där vi bl.a skulle gissa medelpriset pa en burk kaviar. Efter detta följde högläsning av ryska dikter, pa ryska av en rysk utbytesstuderande, och sedan den franska översättningen. Tyvärr fungerade inte deras mikrofon som önskat, och med allt brus i bakgrunden missade jag det mesta. Efter detta blev det lite rysk sang, och sedan övergick vi till workshops. Tyvärr hade jag endast tid att delta i en, sa det fick bli en workshop om ryska alfabetet. Efter 5 minuter var jag redan totalt förvirrad med alla ts och ch ljud, och alla ryska bokstäver som ser ut som vara men inte är samma bokstav😂. I vilket fall som helst var det en rolig upplevelse.


Nu ska jag försöka studera aktivt ännu en stund, och sedan tänker jag ta veckoslut. Har bestämt kaffeträff med en kompis om nagra timmar. Ska bli skönt att sitta ner och prata i lugn och ro en stund. Även om vi bada har mycket fa föreläsningar, hinner vi sällan träffas annat än om helgerna.

Önskar er en fin helg, och en fin februari-manad❤

Likes

Comments

Idag är det 2 veckor sedan jag kom tillbaka till Chambéry, och jag tycker tiden bara sprungit iväg. Under dessa veckor har jag träffat massor med nya utisar och nya kompisar, men ocksa vissa som jag lärt känna redan under hösten. Den första veckan och helgen fick vi njuta av underbart väder, solsken och närmare 15°C varmt😍. Dock varade det inte alldeles för länge, och idag är det faktiskt 8nde dagen i sträck som det regnar. Det har ju inte regnat i ett sträck i 8 dagar, men mer eller mindre hela tiden. Om man ska lite pa väderleksprognosen är det idag sista dagen med regn och rusk en tid framöver i alla fall, och istället borde det bli sol och rätt sa varmt igen☀.

Första helgen tillbaka här utnyttjade jag verkligen det fina vädret. Pa lördagen gjorde jag en promenad här "i knutarna" pa förmiddagen, och eftermiddagen tillbringades pa ett café tillsammans med en vän. Söndagen var inte lika fin som lördagen, och da var jag tillsammans med massa andra studeranden till La Patinoire för att skrinna, och dagen avslutades naturligtvis tillsammans pa café☕Helgen som var tillbringades även den i gott sällskap. Pa lördagen akte vi med Foreigners Association till Val Cenis där vi fick följa med La Grande Odyssée. Det handlar om en stor hundtävling, där hundarna tävlar om vem som är snabbast genom hela rutten. Jag vet inte vad det kallas pa svenska, slädhundar kanske? Det är alltsa 8 hundar som drar en släde med en person i som styr dem, och sa ska man da vara sa snabb som möjligt. I vilket fall som helst var det en ny upplevelse för mig. Man kan väl säga att vi hade lite otur med vädret, eftersom det var snöstorm sag man inte sa mycket av den fina utsikten.Pa vägen till Val Cenis stannade vi för att besöka Musée Opinel. Muséet är alltsa den ursprungliga fabriken för Opinel knivarna, och sa fanns det naturligtvis en liten musée-handel som man kunde köpa sin egna kniv pa. Det fanns verkligen ett stort urval pa vackra knivar, men jag föll slutligen för denna ihopfällbara kniv med cyklister pa😉Om veckosluten fylls av en massa rolig aktiviteter, borde veckorna fyllas av studier. För tillfället ligger min studiemotivation pa noll, och jag vet inte ens vad det beror pa egentligen. Första terminen gick rätt sa bra, allt var nytt och spännande, sa även studierna var rätt sa lockande, men nu känns det inte alls lockande att studera. Jag har mycket mindre kurser än vad jag hade första terminen, men likaväl far jag inget gjort. Jag hoppas det bara är en fas, och att det gar om snart, men det känns ju lite skrämmande att vara trött pa studierna redan i detta skede, da den 3e veckan just kommit igang😳. Jag ska försöka komma pa nagot sätt att motivera mig själv till att verkligen studera pa veckorna och pa haltimmarna, för jag vill ju vara ledig pa helgerna. Dessutom försöker jag intala mig själv att studera flitigt nu, sa är det lättare sen inför tenterna i april/maj...kanske det är det dystra vädret där ute som gör att motivationen försvinner? I vilket fall som helst ska jag göra mitt bästa för att skärpa mig, det gäller ju "bara" att bestämma sig att okej, nu ska jag studera. I teorin i alla fall😄.


Kanske bilden här ger mig inspiration och motivation för att ta tag i studierna ordentligt igen!

Önskar er en fin vecka och fortsättning pa arets första manad❤


Likes

Comments

Efter ett rätt så långt och mycket skö t jullov är det dags att återvända till studierna, vardagen och såklart Frankrike😊 De dryga två veckorna i Finland har fyllts av massa träffar med vänner och familj, och ärligt sagt har det inte blivit mycket tid över till annat😂.

Jag känner mig lite kluven inför att återvända till Chambéry. Jag känner att jag är mer än redo för att åka iväg igen, att komma till "ljuset", jag inser nu först hur mörkt det är här i Norden på vintern, men samtidigt känns det lite ledsamt att igen vara tvungen att lämna familj och vänner här...😕 Dessutom har ju så gott som alla mina Chambéry-vänner återvänt till sig, men jag får lov att hitta nya vänner där istället💪. Jag tror även att vårterminen kommer gå mycket snabbt med allt besök från Finland och alla resor jag vill göra. Dessutom går vi ju hela tiden mot ljusare tider vilket säkert kommer göra att det hela kommer gå så fort så fort och vips är jag i Finland igen🙉

Ha det så gott,
bises😘

Likes

Comments

Aaaaah kan ni första hur skönt det är att mitt jullov nu börjat! Tror jag aldrig förut varit sahär i behov av jullov😳. Nu är lägenheten städad sa att det är trevligt att atervända nästa ar, och reseväskan är packad inför morgondagen. Jag är lite orolig om allt kommer hallas helt i väskan da jag vet att de kastar väskorna lite hur som helst pa flygen...vi haller tummarna att allt gar bra😉.

Ikväll ska jag försöka lägga mig rätt sa tidigt, eftersom det blir tidig väckning imorgon, men innan det ska jag ännu säga hejda at alla underbar vänner jag träffat här...pa tisdagen sa jag redan hejda till nagra, och idag är det dags för de sista. Även om jag är överlycklig över att fa aka hem över julen och träffa vänner och familj där, är det tillika ledsamt eftersom alla underbara vänner härifran pkt hem och de kommer ju inte tillbaka till andra terminen😢. Jag ska ta vara pa tiden jag far tillbringa med dem ännu denna kväll, och vi kommer ju att träffas nagonstans ännu panytt, det är jag helt övertygad om❤.

Jag hinner knappast skriva nagot mer innan jul, sa vill passa pa att önska er en riktigt skön och fridfull jul❤

Likes

Comments

Ja hörni, da var vi inne pa sista veckan innan de "riktiga" tenterna...och tentläsning är vad som sysselsatt mig sedan förra veckan😅. Jag ljuger inte om jag säger att jag sedan förra veckans fredag läst pa tenter och skrivit inlämningsarbeten 8-10 timmar per dag med undagtag för söndagen. Jag har nu märkt att detta har vissa biverkningar om man kan säga sa. Jag vet inte vilken dag det är för det mesta, och dessutom har jag märkt att verkligheten och fantasin, drömmar etc blandas ihop...jag vet inte vad som hänt pariktigt, och vad som jag drömt om😓. Hjälper ju inte att en av kursserna behandlar teman som verklighet och fantasi, vad är verklighet, är det som vi anser vara verklighet pariktigt...ja ni förstar! Jag skrev en tent idag pa morgonen, och tror det är bäst att jag haller resten av dagen paus fran studerandet...vill ju inte bli helt knäpp p.g.a allt studerande😉.

Ja som sagt förra söndagen studerade jag lite mindre, eftersom jag var i Lyon😊. I Lyon ordnades den arliga La Fête des Lumières, och jag säger bara wouw, det var helt otroligt, magiskt och verkligen en helt annan värld. Under denna "fest" lyses alltsa en stor del av Lyon upp med olika ljuskonstverk. Vissa är historier, vissa mer abstrakta rörelser, och vissa rör sig inte alls. Bilderna ger en liten bild av vad det handlar om, men det ger tyvärr inte rättvisa at verkligheten.


Pa onsdagen, var det ju premiär för den nya Star Wars filmen! Jag gick och tittade pa den med en kompis, och ooh sa bra den var😍. Absolut en av mina favoriter, om inte t.o.m den bästa av alla Star Wars filmer. Jag grät och skrattade samtidigt, och detta händer inte alltför ofta da jag tittar pa film😉. Jag vill inte säga nagot mer om filmen, ga och se den själv sa far ni se vad jag menar😄.

Hihi den passade ju bra som sammanfattning av inlägget😉

Likes

Comments

Idag är det 2a december och idag är det 100 dagar sedan jag kom till Frankrike😍. 100 dagar, som flugit förbi i skrämmande fart. Om 100 dagar är vi redan i mitten pa Mars...

Detta med tid och hur tiden flyter iväg är nagot som redan länge fascinerat mig. Det känns som om det inte alls var länge sedan som jag var pa flygfältet i Helsingfors och gick ombord pa flyget för att resa hit. Introveckan som började nagra dagar efter min ankomst, känns som om den var flera ar sedan. Förra julen var ju nyss känns det som, medan den första arbetsveckan i början av juni känns som en evighet sedan. Intressant hur detta med tid kan vara sa "ologiskt"😃. Det sägs ju att ju äldre man blir, ju snabbar gar tiden, men varför är det egentligen sa? För joo, visst känns det som om varje ar som passerar gar lite snabbare än aret innan...även om det finns - i allmänhet - lika manga dagar i varje ar. Sa hur kan det vara möjligt da, att det känns som om tiden rullar pa snabbare och snabbare hela tiden? Detta är väl ett av alla de "mysterier" som det inte finns nagot svar pa, utan det gäller bara att leva med det faktum att vi inte kan ge ett svar pa alla de fragor som finns. Det gör ju livet intressantare ocksa, om man inte kan svara pa alla fragor, tycker jag i alla fall. Det gör gott att ha lite "mystik" i vardagen😉.

Ja, detta var bara en liten fundering jag hade vid frukostbordet denna morgon😄. Önskar er en fin helg, underbar början pa december, och en fridfull 1a advent imorgon❤


Tyckte bilden passade sa bra ihop med mina tankar om och hur jag ser pa tiden😄

Likes

Comments

Med jämna mellanrum far jag fragan, bade av vänner och bekanta hemma i Finland, men även av andra utbytesstuderanden, fransmän och professorer: Kunde du tänka dig att bo och jobba i Frankrike i framtiden? Det är en bra fraga, och eftersom den ställs sa ofta, har jag funderat kring det rätt sa mycket, och da har jag även funderat pa fördelar och nackdelar, med Finland och med Frankrike.

Dessa 5 saker saknar jag fran Finland:
1. Havet
Eftersom jag växt upp pa en ö, är jag van att vara nära till havet. Även om jag alltid älskat att vara nära havet, var det inte innan jag flyttade hit som jag insag hur mycket havet betyder för mig. Visst, jag bor inte väldigt lang ifran en rätt sa stor sjö, men det är inte samma sak.

2. Vänner och familj
Även om jag har underbara vänner här, saknar jag naturligtvis mina vänner och familj där hemma❤ Nu är det ju inte länge kvar mer innan jul och innan jag far träffa alla igen😉

3. Bastu
Ja det är väl en kliché att Finländare älskar att bada bastu, men ja, jag saknar att bada bastu. Det är ett av de bästa saker jag vet, sa otroligt avslappnande!

4. Ragbröd och finsk choklad
Haha ja, detta med mörkt bröd hör väl lite till samma kategori som bastubadandet, men att leva i ett land där man bara äter vitt bröd är inte alltid lätt för en finländare🙈 Samma gäller även Fazers choklad. Visst, det finns massor av god choklad här, men Fazers bla är den bästa❤. Nu har jag ju bade ragbröd och choklad här, som mina Finlands-gäster hämtat med sig😉

5. Effektivitet
Haha ja detta är väl ocksa en kliché, att allting tar mycket tid i Frankrike, men tyvärr stämmer det. Att fa svar pa en enkel fraga kan ta upp till veckor, och det är inte ens säkert man far ett ordentligt svar. Det är sällan som nagon kan svara pa fragor som gäller nagot som händer om 1 vecka  eller senare😂 Detta har nog dock ocksa sina fördelar som jag kommer till senare i inlägget😉

Dessa saker gillar jag med Frankrike/är fördelar i jämförelse med Finland
1. Vänlighet
I jämförelse med Finland är alla väldigt vänliga och hjälpsamma här. Om man i misstag knuffar till nagon pa gatan eller i affären, föjer en lang ramsa av oj, ursäkta det var inte meningen, du stötte väl inte dig? Även i matbutiken, i bagerier och pa restauranger är personalen mycket trevlig och hjälpsamma

2. Spraket
Jag älskar det franska spraket, och att fa vara omringad av det 24/7, är ju underbart. Och saklart att även fa prata franska själv alla dagar😉. Visst, ibland uppstar situationer där man hellst skulle vilja förklara och fraga pa svenska, men slutligen löser det sig pa ett sätt eller annat😊

3. Ingen stress
Detta är fördelen med att ingen har brottom, ingen är stressad. Kommer man sent är det inte sa farligt (det är ju sällan som nagon är i tid😂), och om nagot inte lyckas som man tänkt sig är det inte hela världen. Nagra svordomar pa franska och sa fortsätter man som om inget hade hänt😉. Det att ingen stressar över det som händer nästa vecka, gör även att man verkligen lever i nuet här.

4. Ost och billigt vin
Vem älskar inte kombinationen av ost och rödvin😜 Savoie är ju känd just för sina ostar, sa det är det perfekta stället för mig som är istratta😂

5. C'est la France
För mig har det länge varit en dröm att bo i Frankrike, sa bara det att jag nu bor här är en fördel😊 Visst, d
under tiden jag bott här har jag även fatt se de sämre sidorna med landet, men även manga underbara sidor som jag inte kunnat föreställa mig pa förhand. Allt är sa vackert här, hus, natur, gator...ja allt❤


Sa för att svara pa fragan om jag kunde tänka mig att bo och jobba här; visst kunde jag det, men jag maste ocksa medge, att min syn pa Finland förbättrats massor under min tid här, och kanske är det inte heller helt uteslutet för mig att bo och jobba där efter studierna😊

Bisous😘

Likes

Comments

2 underbara helger med besök fran Finland är förbi, det var underbar att träffa nagon där hemifran efter 3 manader❤
Den första helgen hade jag besök av pappa och lillebror. Jag akte till Genève pa fredagen för att möta dem pa flygfältet, och sa tog vi bussen tillbaka till Chambéry tillsammans. Väl framme promenerade vi runt i centrum, och satt pa mysiga caféer. Pa kvällen at vi middag pa en trevlig crêpes-restaurang med väldigt god mat.


Pa lördagen besökte vi den lokala marknaden/torget, och efter det promenerade vi upp till Universitetet för att visa dem var jag studerar. Hade gärna även visat den vackra utsikten därifran, men alla moln pa himlen förstörde den planen😅.
Pa eftermiddagen regnade det rätt sa mycket, sa vi satt pa ett café, och avslutade dagen med en traditionell Savoyard-middag.
Pa söndagen var det ju farsdag där hemma, sa överraskade pappa med en farsdags frukost/brunch hemma hos mig. Eftersom vädret fortfarande var rätt sa molnigt, tog vi det lugnt. Senare at vi sen lunch, och sen var det redan dags för mina gäster att flyga tillbaka till Finland😢


Förra helgen fick jag redan följande besök, da min moster kom pa en snabbvisit❤ Jag mötte upp henne pa tagstationen i Chambéry, och efter att ha lämnat baggaget i hotellet, tog vi en promenad i gamla stan samt butikerna. Pa kvällen hade vi planerat att ga ut och äta, men vi var för trötta för att göra det, sa blev enkel middag pa hotellet istället😜.


Pa söndagen gjorde vi en liten vandring/promenad till nagra vattenfall som finns här i närheten. Vädret var inte det bästa, sa eftermiddagen tillbringades lugnt hemma med massor av te. Till kvällen bestämde vi oss för att äta ute pa en indisk restaurang.


Pa mandag skulle min moster fortsätta vidare till Schweiz, sa pa morgonen följde jag henne till tagstationen.

De tva helgerna gick alldeles för snabbt, och det kändes nog rätt sa trist att vara tvungen att lata mina gäster aka iväg, men som tur är det inte länge kvar till jul mera, sa far jag träffa alla igen❤

Nu ska jag dra iväg pa jobb (vet inte om jag skrivit det hit än, men jag haller alltsa svenskalektioner at tva franska barn med finlandssvensk pappa), och sa hörs vi igen om en stund😊

Bises😘

Likes

Comments

Det 10 dagar langa höstlovet är över och studierna är i full gang igen. Sista slutspurten innan tenter och sedan är det daga att aka hem till Finland över Julen.

Höstlovet fylldes som planerat med med ett flertal resor omkring i Frankrike. Jag började semestern med att besöka Grenoble med en kompis. Vi tillbringade en hel dag där, men jag vill gärna besöka staden flera ganger, mycket förblev osett. Vi började dagen med en cappuccino på ett mysigt café, och efter det gick vi till Musée de Grenoble. Det var ett underbart musée med konst fran olika tidsperioder. 2-3 timmar där flög förbi i nolltid, och jag hade bra kunnat tillbringa lika mycket tid till där.


Efter muséebesöket var det dags för lunch, och sedan akte vi upp till Bastille de Grenoble, som ligger runt 200m ovanför staden. Där njöt vi av solen och utsikten samt besökte ett "krigs" musée. Muséet var inte sa mycket om krig - lyckkigtvis - utan mer on hur franska arméen skolat sina soldater i Alperba förr i tiden.
Efter en stund atdrvände vi till centrun för att tillbringa den resterande tiden pa ett annat café.


Nästa dag akte jag iväg till Lyon för att träffa en studiekompis fran Finland som gör sin Erasmus där. Lyon var en underbar stad med massvis av vackra byggnader och kyrkor. Vi promenerade omkring pa gatorna, besökte gamla stan, drack gott kaffe osv. Det var härligt att träffa min kompis, efter att ha levt med massa nya människor under 2-3 manader. Och sa var det självklart skönt att kunna prata svenska, även om det kändes lite konstigt efter att jag är van med franskan;)


Sista delen av semestern tillbringade jag med nagra vänner i Bordeaux, en härlig gammal stad, lika som Lyon. Första kvällen, trötta efter resan orkade vi inte göra sa mycket, utan beslöt oss för att promenera omkring i staden och längs Garonne floden. Väldigt vackert var det, titta själva;)


Följande dag började vi med att besöka nagra kända monument, och pa eftermiddagen besökte vi Musée des beaux arts, samt strövade omkring pa gatorna i gamla stan. Vi tog äveb chansen att smaka pa Cannelé, en bakelse som är specialitet i Bordeux-omradet. Blev ingen ny favorit hos mig kan jag säga...


Den sista dagen i Bordeaux besökte vi La cité du vin, dvs. ett vin-musée! Det var väldigt stort, lite för stort, jag orkade inte ta till mig allt mot slutet. Efter besöket fick man även ett glas vin som man kunde avnjuta tillika som man njöt av utsikten över staden.


Som ni säkert förstar, hade jag ett underbar höstlov. Som jag skrev i början, gäller det att kämpa pa det sista nu innan julen sa jag kommer igenom tenterna.

Imorgon och nästa helg far jag äntligen besök hemifran, sa ska visa min nya hemstad at dem och njuta av att ha familj här med mig❤

Bises😘

Likes

Comments